Träningsupplägg 1år framöver till IM i Kalmar? - Löpning
Löpning Triathlonträning 32 inlägg 15927 visningar

Träningsupplägg 1år framöver till IM i Kalmar?

Pär Claesson
1981 • Varberg
#1
18 augusti 2015 - 22:01
Gilla 
Hej!
Ska 20/8-16 göra min första IM. Jag har tränat en del senaste tiden men är absolut sämst på simningen.

Min fråga är hur man ska lägga upp träningen om man siktar på mellan 12-13h? Är det rimligt öht? Hur många pass per vecka i varje gren? Vilka sorters pass? Periodisera träningen på ngt vis osv?

Finns det någon app eller liknande där man kan fylla i träningsupplägg över året? Många är frågorna men...

Vill ha all input jag kan få för att lägga upp min träning så bra som möjligt?
Tack!
< < < 1 2 > > >
1956 • PARTILLE
#2
18 augusti 2015 - 22:09
1 Gilla 
Vis av erfarenheten i år. Träna simning och navigering i öppet vatten och helst i hav där det är mycket vågor..
Magnus
1968 • Västerås
#3
18 augusti 2015 - 23:23
Gilla 
"...absolut sämst på simningen". Haha, med crawl kommer jag ca 15-20 meter innan jag behöver vila. Men jag har ju ett år på mig att träna. :-)
Stefan Sjöström
1965 • Umeå
#4
19 augusti 2015 - 01:03
Gilla 
Kul, jag är också anmäld, 1a och hittills ända gången tidigare var 2013 för mig.

Väldigt svårt att säga något om sluttid, tror att det rimliga är att sätta sådana mål framåt våren, om det alls är någon vits med tidsmål på första IM.

Simningen är minst viktig, eftersom det tar minst andel av den totala tiden. Det viktigaste är nog att bli bekväm med teknik och att simma i öppet vatten så att du kan simma avslappnat. Fokusera på teknik och inte fart/uthållighet åtminstone första halvåret.

För slutresultatet är cyklingen viktigast, störst andel av tiden och dessutom kan du träna mycket cykel utan att det sliter så mycket som löpning gör.

Det är absolut värt att köpa någon bok, finns ju massor som besvarar just såna frågor som du ställer. Jag håller på att läsa "Going long" av Joe Friel och Gordon Byrn, den är bra.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#5
19 augusti 2015 - 07:41
Gilla 
Stefan: läste vad du skrev om årets simning.... Tråkigt att höra! Men som du säger får man väl ge sig ut i kraftig sjö med.

Stefan: kanske är det som du skriver cyklingen som är viktigast men då det är min bästa gren har jag i sommar fokuserat mkt på löpningen. Vill vara stark i den grenen. Tror det är psykologiskt viktigt när man ger sig ut på avslutande maran.
Får kolla på böckerna du refererat till. Kul med lite förkovring.

Några synpunkter på mitt nuvarande träningsupplägg?
1977 • Eskilstuna
#6
19 augusti 2015 - 16:23
Gilla 
Jag tittade i din träningsdagbok som hastigast senaste månaden.
Där ser det ju ut som du klarar sub 12h nästa vecka om du vill.
Du lär inte ha några problem att ta dig runt på en betydligt bättre tid än så om du håller den där träningen i ett år.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#7
19 augusti 2015 - 16:46
Gilla 
Låter ju hoppfullt Henrik! Känns inte så själv men men kanske.
Simningen är iaf den jag måste prioritera för att bli mer bekväm med ow
Magnus
1968 • Västerås
#8
19 augusti 2015 - 18:28
Gilla 
Antar att du kollat in Coltings sida? Han ger ganska detaljerade träningstips för " ta sig runt", 13h resp 11h. http://www.colting.se/index.php?page=trana-triathlon&sub=intro-triathlon
1956 • PARTILLE
#9
19 augusti 2015 - 19:45
Gilla 
Simtiden är förvisso den minsta tiden, men lika viktig att ta sig igenom. Att jag inte fixade simningen var inget annat än ren klantighet från min sida (min egna analys).
Så för att få lite upprättelse så är jag anmäld till 2016 och då kommer jag inte att missa på simningen. Det är ett som är säkert.
Btw. Skall Ni fixa boende. Gör det NU! Det kan vara knepigt att få tag i boende till IM Kalmar...
Pär Claesson
1981 • Varberg
#10
19 augusti 2015 - 20:54
Gilla 
Magnus: japp har koll på Coltings upplägg men tänkte på andra tankar plus periodisering.

Stefan:
Vad bestod klantigheten i? Jag är lätt orolig redan för att bli illamående. Idag tex simmade jag ow 2300m. Var knappt några vågor men blev illamående iaf. Undra om man kan träna bort detta??
1981 • Nybro
#11
19 augusti 2015 - 21:32
Gilla 
Pär kör du med öronproppar? För min del hjälper det väldigt mycket iaf i ow för att slippa illamående.
1974 • Åsa
#12
19 augusti 2015 - 21:52 Redigerad 19 augusti 2015 - 21:54
Gilla 
När jag preppade för IM-debut hade jag som mått estimerad tid på respektive gren i veckodos. Plus en dryg timme styrke-/rörlighetsträning.

Periodiserar med tre intensiva veckor och en lugn. Även lämpligt lägga fokus i faser om sådär en åtta-tolv veckor med styrka först - sen fart - sen fartuthållighet. Rent mängdblock mellan styrka och fart om man är debutant, annars kan mängden möjligen ligga parallellt med styrkan.

Vad gäller Colting har han många rätt men vad gäller simteknik tror jag bara det funkar da Colting way om man simmat sen barnsben. 90% av min simtid lägger jag på teknikträning med låg intensitet - vilket även frigör mycket kraft att köra tunga intervaller i de andra grenarna.
1956 • PARTILLE
#13
19 augusti 2015 - 21:55
Gilla 
Pär #10. Som Johan säger så är öronproppar ett måste (tycker jag i alla fall). Mitt klantiga misstag bestod i att när jag var i den yttre delen av banan som gick rakt norrut mot Varvsholmen, drev vågorna mig ur kurs och jag drev mot den delen av banan som går tillbaka till Kalmar hamn. För att komma tillbaka till bojen på ytterbana och passera den till höger fick jag simma "över" till ytterbanan och då bröstsimmade jag. Det tog mycket längre tid och navigeringen blev inte bättre. Men väl på banan igen så fortsatte jag att bröstsimma tills jag nådde Varvsholmen och övergick till crawl. Detta istället för att räta ut sig och crawla vidare från början. Fartminskningen var enorm (för min del). Det var klantigt och orutinerat. Jag var ju dock i det sundet för femte gången. Däremot gjorde jag som jag brukar när det är vågor. Stanna upp och kolla, det tar inte många sekunder. Men detta bröstsimmande tog många minuter av mig. Så nästa år gör jag inte om misstaget igen. Så hitta vågor att simma i, det är en klar fördel om Du skall bada Kalmarsund. :-) Träna mycket på navigering också...
1980 • Staffanstorp
#14
19 augusti 2015 - 22:20
Gilla 
Intämmer i att du är en klar sub12-kandidat redan! Jag sneglade på Coltings upplägg inför min IM förra året men modifierade det till oigenkännlighet p.g.a. föräldraliv =)

En långsiktig stegrad plan med periodisering är en klar framgångsfaktor. Bygg en bra cykelgrund redan under hösten och få in långpassen(det var min största miss/svårighet).

Öronproppar i öppet vatten är jag aldrig utan, blir helt såsig i bollen annars... Apotekets silikonproppar gör underverk tycker jag.

Men allra viktigast är att ha kul med träningen! För mycket press och måsten kan knäcka den bäste.
Janne Österman
1967 • Malmö
#15
21 augusti 2015 - 10:27
Gilla 
Jag har aldrig kört IM, men på detta forum är det ju fritt att tycka och tro ;)
Jag är tveksam till periodisering om du ändå tränar max 13 h/vecka.
Det viktigaste är kontinuitet i träningen och som Kalle säger långpass, speciellt på cykel men även på löpning. Det är bra om du vänjer dig vid att köra 15 mils rundor på cykel några gånger per månad. Det är också bra om du kan springa minst 2 mil ibland men inte lika ofta.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#16
21 augusti 2015 - 18:51
Gilla 
Tackar för många många bra tips om både upplägg samt utrustning!

träning per vecka och gren lika lång tid som estimerad tid per gren på IM låter klokt. Angående periodisering eller ej tror jag ändå på det. Om inte pga fysiska orsaker så likaväl av psykiska orsaker. Man ska ju orka bibehålla gnistan och kontinuiteten.

Angående sjösjukan så har jag redan öronproppar men köpte idag silikonbollarna för att se om de hjälper.

Som ni skriver måste man träna i lite ow med vågor. Kommer så bli ett år framgent.
Ska köra på Tjörn nu om en vecka halv IM. Återstår att se hur det går.
Magnus
1968 • Västerås
#17
21 augusti 2015 - 20:08
Gilla 
Vi kanske ska dra igång "Stora Ironman Kalmar 2016 tråden"? Känns som det kommer dyka upp fler funderingar framöver. Åtminstone från mig...
1980 • Växjö
#18
21 augusti 2015 - 21:52
Gilla 
Jag gjorde min första IM Kalmar nu i helgen.
I samband med min anmälan kom jag överens med frugan om ett snitt på 4 h/vecka kändes rimligt. Hade gärna lagt mycket mer men hon är sjuksköterska med kväll/helgjobb så det kändes svårt att skrapa fram mer tid utan att tulla för mycket på familjen.

Med den träningen du har i din kalender tycker jag 12-13 h är ett alldeles för feg mål. Friskt satsat hälften vunnet =).

Jag delade upp träningen med lite olika fokusmånader, det fungerade för mig.
Hösten fokuserades på simteknik. simmade med simgrupp och tränare 1 ggn/ vecka.
jan-mars. Distans och styrketräning på skidor och rullskidor
mar-maj. Löpform
juni-aug mixat med långpass på cykel. Många brickpass.

Ett tips för er västkustbor är prova på triathlon som mölndal outdoor arrangerar på Råda Säteri sista måndagen i månaden. Kul upplägg med bra bredd på deltagarna. Nästa pass är nu på måndag.

Lycka till med upplägget. Håller på med en liten racerapport från Kalmar men tiden räcker inte riktigt till =)
1976 • Sollentuna
#19
22 augusti 2015 - 10:01
1 Gilla 
Jag skulle vilja tipsa om att lägga tidsmålet åt sidan, i alla fall på din första Ironman. Jag tror att du kommer göra en bättre tid på det viset.

Att jaga en viss tid och kanske gå över din kapacitet kan straffa sig hårt på en så lång distans. Om du cyklar för hårt och måste gå halva löpningen rinner timmarna iväg, även om du tränat 15h i veckan... Utan rutin är det stor risk att missbedöma detta.

Träna på så gott du kan, tävla med lite marginal och se vad tiden blir är mitt tips. Det är också ett recept på att göra en bra debut på en bra tid och inte vara besviken vid målgång :)

Se också till att tävla lite innan så att du blir trygg i vattnet med vågor och andra "vattenbrottare" ;)
1956 • PARTILLE
#20
23 augusti 2015 - 09:00
Gilla 
Bra skrivet och lyssna på Claes, Pär. :-) Det borde jag också ha sagt här innan. Att jaga tider på första IM är värdelöst. Det får bli vad det blir. När Du genomfört Din IM nästa år Pär då vet Du vad det innebär och vad som gäller. Då kan Du kör tidsmål på allvar. Men låt Din första IM bli ett lärlings-IM där Du tar Dig runt och gläds åt Din skalp. Blir det en bra tid ändå, så är det bara bonus. Att jaga tid på första IM kan vara lika lurigt som att jaga tid/distans på sitt första 24 timmarslopp...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.