Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 6243 visningar

Enkelstöt i fot/ben vid utförslöpning

Martin Webb
1975 • Hogstorp
#1
30 augusti 2015 - 18:22
Gilla
Jag har löpt regelbundet i snitt ca 30-50 km/vecka i 1,5 år. Har spelat fotboll hela livet och är fortfarande aktiv inom fotbollen på lägre nivå. 2009 blev jag operead för diskbråck och jag har fortfarande viss påverkan i mitt vänstra ben, men så länge jag sköter min träning och stretching så är det under kontroll.
I sommar har jag sött på ett problem som kommer när jag springer i lite brantare utförsbackar, även i inte speciellt branta backar kan det också komma om jag släpper på mer fart.
Det är som en kraftig enkelstöt som liksom "smäller till" i foten och vidare upp i benet. Det gör väldigt ont och jag måste stanna och sedan gå ner på hälen. Vid plan löpning plant eller uppför händer det aldrig. Efter ett pass när jag fått ont så är vänster vad och fot "pirrig" av nervpåverkan. Jag misstänker att det har med min gamla skada att göra, men jag är inte säker. Jag har sökt på nätet efter andra med liknande problem men inte hittat något.
Jag har gått tillbaka till mina rehabövningar från diskbråcket med stretching (McKenzie) men det har inte hjälpt.
Känns lönlöst att gå till vårdcentralen. Jag undrar dels om någon upplevt samma symptom och i så fall hur ni "behandlat" det? Samt tips på vart jag ska vända mig för bästa hjälp?
Lidingöloppet är ororväckande nära i tiden och som det känns nu kommer det inte att funka att springa.
Tacksam för tips och råd.
1952 • Varberg
#2
31 augusti 2015 kl 14:32
Gilla
Plötslig smärta som följs av att det pirrar låter ju absolut som nervpåverkan speciellt som det uppstår vid den extra belastning som kommer vid utförslöpning. Frågan är om du kan påverka det med mjukare utförslöpning via lägre tempo, mer dämpade skor och tyngdpunkten längre fram.
Martin Webb
1975 • Hogstorp
#3
31 augusti 2015 kl 15:03
Gilla
Tack #2.
Lägre tempo fungerar så till vida att det då inte blir samma häftiga smärta. Mer dämpade skor har jag också tänkt på. Jag springer mest i Nike Pegasus, har även ett par nya Asics Gel-Exalt som är lite mer dämpade men även i dessa uppstår problemet. Mina Nike Free 5.0 har jag i alla fall helt lagt åt sidan.
Jag kanske borde investera i ett par superdämpade Hokadojjor?
1952 • Varberg
#4
31 augusti 2015 kl 15:50
Gilla
De skönaste skor jag har för utförslöpning är Hoka Stinson och Saucony Triumph 11. Det är de två jag kan springa snabbast med också där jag i övrigt har New Balance 1080 v4, Brooks Glycerine samt Nike Vomero 8. Saucony Triumph 11 är utgången och jag vet inte hur den nya är. Dämpningseffekten i Hoka är enormt mycket större än Pegasus som jag inte gillar i övrigt heller. Hoka är så pass extremdämpade att det blir en lite annan löpteknik där man använder större muskler och utnyttjar studseffekten.
1980 • Åby
#5
1 september 2015 kl 13:30
Gilla
Jag skulle nog föreslå ett steg åt det andra hållet. Dämpade skor kanske minskar dina symptom men det löser ju inte kärnproblemet.

Ett tips är föreläsningen "släpp foten fri" som kommer till såväl Helsingborg och Göteborg i höst som en inspiration för förändring,
http://artofrunning.se/kompetenscenter/forelasningar/

En risk med dämpade skor är att du tenderar till att stampa ner med hälen vilket ger en stöt genom knä, höft och upp i ryggen som har sämre funktion efter ingreppet och du får ont till följd av det.
1952 • Varberg
#6
1 september 2015 kl 14:42
Gilla
Bara för att man använder dämpade skor behöver man inte sätta huvudet under armen när det gäller löptekniken. Dessutom kan det bli att man slarvar med tekniken när man blir trött. Nu gäller det ett specifikt medicinskt problem som vi tror kan komma från ryggen och utförslöpning. För egen del kan jag springa fortare och med mindre stötighet i samtliga leder med de skor jag berättat om. Martin får helt enkelt prova sig fram till vad som förhoppningsvis fungerar för honom. Tunna skor har han ju redan.
Martin Webb
1975 • Hogstorp
#7
1 september 2015 kl 15:14
Gilla
Jag kan hålla med om att skobyte inte angriper kärnproblemet, men kan det hjälpa mig på kort sikt så är jag villig att prova.
Utöver det är jag intresserad om att få input i vilka möjligheter man har att bli frisk när en redan opererad diskbråcksskada gör sig påmind... känner mig nu övertygad om att det kommer därifrån.

1952 • Varberg
#8
1 september 2015 kl 15:43
Gilla
@Martin:
Det är inte ovanligt med kvarstående besvär efter diskbråck och operationer för det. För att få närmare svar behövs det sannolikt ganska grundliga undersökningar. Det kan vara ärrbildning och/eller annat som spökar. Inte säkert att övningarna mot diskbråcket hjälper alltså.
Mitt råd för att påverka det själv är att träna corestyrka och benstyrka helst dagligen. Jobba med löptekniken och testa skor. Kan du få en mer exakt diagnos är det förstås bra.
Martin Webb
1975 • Hogstorp
#9
1 september 2015 kl 17:31
Gilla
Du har nog rätt Tage.
Coreträning har jag nyligen dragit igång med. Ska testa med mer dämpade skor. Kvarstår gör då diagnosen... Tyvärr har jag ingen sjukförsäkring som tar mig "före i kön" och jag har ingen direkt lust att vandra den långa snirkliga vägen via lokala vårdcentralen en gång till. Som gammal fotbollspelare har det blivit några vändor den vägen genom åren.
Kvarstår gör alternativet att själva hosta upp och besöka en expert på IFK-Kliniken i Gbg eller liknande. Om problemet kvarstår kanske jag gör så?
Jag tackar och bockar för era råd (Tage & Mattias).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.