Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 7783 visningar

Extremt långvariga roblem i fot,ben och lår!

1989 • skellefteå
#1
16 november 2018 - 01:18 (Redigerad 16 november 2018 - 01:21)
Gilla 
Hej! som rubriken lyder så har jag haft problem i ca 5 år vilket gjort att jag inte kunnat träna (som jag vill) under denna tiden. Om sanningen ska fram kommer jag knappt ihåg hur problemen började och hurvida problemen har bytt karaktär!

Det första som hände var att jag relativt otränad var ute och sprang och allt kändes kanonbra så jag körde vidare istället för dom 7 km jag brukade så sprang jag drygt 1,2 mil sedan kände jag en smärta i fötterna ( båda som jag minns det), vilket resulterade att jag fick gå/ halta resterande av vägen hem! sedan vilade jag en period innan jag provade på någon form av träning, började på gymmet och tränade och körde förmodligen för tungt när jag tränade vaderna.

Efter ca 1-2 år gick jag till sjukgymnast som rekomenderade att jag skulle göra formgjutna sulor som jag sedan gjorde, fick bara mer ont av att använda dom tyckte jag. Det som är oklart är om sulorna hjälpte mot något men gav andra besvär istället! sedan har jag gått till en sjukgymnast till som i princip har sagt att han inte kan hjälpa mig något mer för att han tycker vi har provat allt med stretching osv. Han rekomenderade mig att gå och göra nya formgjutna sulor, men det känns inte som lösningen men jag kan ha fel!

Mina problem idag ser ut som så att jag har ont utsida fötter (Främst höger fot) bak mot knölen på utsidan och runt den, sedan har jag ont mitt i vaden om jag trycker in ett finger mitt i muskeln i vaden så känns det lite. Det som jag tycker känns värst är att låret samt vaden samt foten, alltså hela benet känns så orkeslöst och svagt nästan som känslan man har efter senadrag, men det är så
en stor del av dygnet! Är svårt att motivera sig psyket tar stryk av detta, även plånboken med alla sulor och skor man har provat!

Det ända positiva under denna 5 års period är att under denna sommaren så cyklade jag mountainbike och besvären blev klart mindre men nu när hösten och snön var här igen så var besvären tillbaka efter någon vecka utan cykling och bytte då ut cyklingen mot stillasittande vid datorn!
Upplever även att jag har väldigt lätt till senadrag i foten om jag vinklar den fel!
Får även riktigt ont i knäet om jag stretchar vaden av någon anledning, varje gång jag provar stretcha vaden så börjar jag nästan halta dagen efter.

Tänkte prova skriva ett inlägg här för att se om någon känner igen sig i detta och vet vad det möjligtvis skulle kunna handla om!

Tack till alla som orkade läsa denna novell! :)

< < < 1 2 > > >
1976 • Tvååker
#2
16 november 2018 - 05:40
1 Gilla 
Jag har haft liknande problem men sen jag började med fivefingers, barfotalöpning och breda (rymliga skor) med 0 drop har det blivit mycket bättre. Testa även att kolla över löptekniken.
Irene
1968 • Åstorp
#3
16 november 2018 - 06:43
1 Gilla 
Hur har du fokuserat på kroppsdelar längre upp på kroppen? Det verkar inte som korrigering nerifrån funkar därför funderar jag på hur t ex din träning för rygg.mage och höfter ser ut.
Känner du dig stark och balanserad övrigt i kroppen?
Anledningen till att cykling funkar bättre kan givetvis vara för att du inte går på fötterna men också för att du inte behöver bära upp dig själv.
1989 • skellefteå
#4
16 november 2018 - 08:03
Gilla 
Hej! Tack för svar! Min träning är jusst nu obefintlig! Så jag har inte löpt på ca 5 år! Har tidigare varit på gymmet ca 3 dagar i veckan utan resultat, har problem i bröstryggen och nacken sedan ett par år! Har just köpt traningskort och kört ett pass men är så okunnig så jag vet inte om jag ska träna eller om det kan forstöra på något sätt! Jag känner igen det du skrev om breda skor, jag köpte Saucony med jätte bred sula och det har blivit lite bättre sedan jag köpte dom skorna. Jag menade inte att det bara gjorde mindre ont när jag cyklade under sommaren utan det försvann nästan helt, detta är ju smärta/ obehag jag har hela tiden inte bara efter träning!
Irene
1968 • Åstorp
#5
16 november 2018 - 09:08
Gilla 
Har du problem med bröstrygg och nacke behöver du behandla det. Massageterapeut, idrottsmassör eller sjukgymnast om denne är OMT-utbildad är förslag på terapeuter.
1989 • skellefteå
#6
16 november 2018 - 10:16
Gilla 
Tänker du att problemen i bröstryggen/ nacken på något sätt är kopplat till foten vaden och låret?
Irene
1968 • Åstorp
#7
16 november 2018 - 11:53
Gilla 
Ja, via en obalans som bildas genom kroppen genom den sk kinetiska kedjan. Låsningar i bröstryggen ger ofta problem i bäckenet som i sin tur ger problem nedåt.
1989 • skellefteå
#8
16 november 2018 - 13:19
Gilla 
Okay, detta börjar låta spännande! Jag har haft problem med låsningar i bröstryggen i flera år och jag går till massoren och fixar det men 2 dagar senare är dom där igen! Så jag antar att det blir hård träning för att få bukt på detta isf, då borde ju tillväga gången vara så att jag måste börja med att träna upp ryggen så att jag undviker att få låsningar? Kan man med stor sannolikhet säga att det är detta problem jag har eller är det en möjlig orsak? Tackar så mycket för alla svar, skönt med folk som kan något :)
1979 • Göteborg
#9
16 november 2018 - 13:50
Gilla 
Hej,

Jag har haft problem med plantar fascit-liknande problem i 4 år.

Nu har kanske läkaren hittat orsaken till problemet: en överspänd vad - i synnerhet gastrocnemius.

Jag hittade in på https://onestretch.com/

Här kallar men orsaken till problemet för "The split second effect": https://onestretch.com/wp-content/uploads/2016/09/Amis_SSE_Article.pdf


Man skall helt enkelt strecha vaderna ståendes med båda skorna på ett trappsteg med "hålfoten" på kanten. Man strechar passivt 3x3 min per dag för att "nollställa" vaderna.

Här beskrivs metoden, där det räcker att använda ett trappsteg: http://angryorthopod.com/2016/03/calf-stretching/

och här: http://angryorthopod.com/wp-content/uploads/2016/03/Download-this-Guide.pdf

Jag använde mina birkenstock i trappan och märkte skillnad på 1 vecka =)

.. men det kan ta upp till 6 mån innan effekt uppnås tydligen.

Någon som testat detta tidigare? Skriv gärna era erfarenheter!
1984 • Falun
#10
16 november 2018 - 14:07
Gilla 
jag har problem med vänster fot som låter liknande. Om jag sitter ner i soffan med vänster ben i horisontalt läge och drar/vinklar foten snett åt vänster (lite bakåt) så känner jag ömhet/lätt smärta. Det kommer även på vissa löpturer. Förmodligen beror det på överbelastningen, men jag ska helt klart testa tipset om strechning av vaden då jag även har problem i vaden.
1989 • skellefteå
#11
16 november 2018 - 14:13
Gilla 
Det låter också spännande Johan! Det man kan säga är ju i princip att min vad känns extremt spännd nästan som att den vibrerar vissa stunder, problemet har bara varit att när jag stretchat vaden har jag fått så ont i knät så jag har inte vågat fortsätta! Ska prova den där övningen och du får gärna höra av dig om din framgang så ska jag uppdatera när jag provat!
1989 • skellefteå
#12
16 november 2018 - 14:18
Gilla 
Låter bra Anden försök uppdatera hur det går så kanske fler kan bli hjälpta :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
16 november 2018 - 14:23 Redigerad 16 november 2018 - 14:22
Gilla 
Sitta vid datorn är definitivt inte bra för ryggen! Res på dig minst en gång i halvtimmen och rör lite på dig. Prova att stå på knä ibland (på en kudde förstås). Gör helst en hel massa saker med kroppen men bara lite i taget (och inget som gör direkt ont).
Det kan nog vara så att grundorsaken sitter i ryggen, tycker absolut att du ska försöka göra något åt de problemen. Men inte låta resten av kroppen förfalla (försvagas) helt under tiden utan träna lite på allt som funkar.
Spända muskler kan orsaka många besvär. Har du spända vader är den stretch Johan föreslår enkel och skonsam och är det själva vaderna som ger dig fotproblem så lär det inte ta ett halvår innan du får effekt - sådana extremfall hänger nog ihop med indirekta effekter, att grundproblemet sitter någon annan stans.
1979 • Göteborg
#14
16 november 2018 - 14:30
Gilla 
Efter jag kört stretchen 2v kunde jag springa 5k, något jag inte kunnat på 4 år! Men det är jag det...
1979 • Göteborg
#15
16 november 2018 - 14:33
Gilla 
Anden: jag har haft samma känsla av sträckning - utsida fot mot hälen till. Särskilt då benet är rakt och foten viklas utåt/uppåt
Irene
1968 • Åstorp
#16
16 november 2018 - 15:00
Gilla 
Jag ser att du är från Skellefteå. Ni har ju ett bra hockey-lag där. Kolla om deras fysioterapeut eller massör kör egen praktik och sök i så fall hjälp där.
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#17
16 november 2018 - 18:56
Gilla 
En annan infallsvinkel kan vara att läsa på prehabbloggen om nerver i ryggen och hur "rätt" andning kan påverka syresättning i nerverna som i sin tur påverkar säte, ben, fötter.

Enligt prehabbloggen är det ett rätt vanligt fenom för dagens stilla sittande människor att nerver i ryggen (som grenar ut sig till säte, ben, fötter) kommer i kläm pga minskad rörlighet i övergången mellan bröstrygg och ländrygg.
https://www.prehabbloggen.se/andning-del-1-av-2/
1989 • skellefteå
#18
17 november 2018 - 02:41
Gilla 
Riktigt roligt med så många svar! Har någon en aning om varför jag får så ont i knät efter stretchat vaden? Ska dock prova stretchen som rekommenderades här!
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#19
17 november 2018 - 09:34 Redigerad 17 november 2018 - 09:34
Gilla 
Var i knäet sitter det onda? Hur gör det ont? Huggande eller "ömmande"? Försök beskriv mer,är absolut ingen expert men som tidigare inlägg är inne på så är någon sorts obalans/stress oftast roten till det onda. Och problemen sitter oftast högre upp,vader,bäcken och bröstryggen måste vara "rörliga". Att stretcha vader och arbeta på rörlighet med kroppen är bra början.
Har du tid så finns det mkt se/läsvärt på länken: http://sock-doc.com

OT:Jag gör också stretchen som beskrivs i inlägg #9,den i kombination med stötvåg har gjort att mina PF-besvär känns bättre.
1984 • Stockholm
#20
17 november 2018 - 11:59 Redigerad 17 november 2018 - 12:18
Gilla 
Jag hade också problem med låsningar i bröstryggen för några år sedan, inte sällan i samband med hårdare löppass. Fick också Plantar Faschit som antagligen kom från en spänd vad senare. Vet inte om det var relaterat till låsningarna men jag satt iallafall mkt vid dator och hade problem med låsningar så vissa likheter finns.

Vet inte var du får massage men jag skulle försöka hitta en bra naprapat, eller än bättre, som Irene ovan sa, kolla vad hockeylaget använder. Någon som kan hjälpa dig med helheten - uppifrån och ner, låsningar, triggerpunkter, övningar.

Styrketräning och yoga är bra men eftersom boven säkert är datorn (om du nu sitter mkt vid en sån?) så vill jag lägga till rådet att se till att få ett höj- och sänkbart skrivbord och stå mer och mer vid datorn (börja med nån timme eller två) och sen halvdagar efter ett tag. Framförallt möjligheten att enkelt ändra ställning är värd mycket. Jag har vad jag minns inte haft problem med några låsningar sen jag bytte skrivbord på jobbet. Har fortfarande en del problem med nacken men inte alls på samma sätt. Och då har jag inte ens fått till styrketräning eller yoga mer än i korta perioder.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.