Föll nedför i 4.30/km fart landade på höger knäskål - Löpning
Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 15306 visningar

Föll nedför i 4.30/km fart landade på höger knäskål

Lars Hedström
1958 • Altea
#1
26 september 2015 - 04:34 (Redigerad 26 september 2015 - 04:35)
Gilla 
För en vecka sedan föll jag olyckligt på asfalten i en nedförsbacke landade på knäet och händerna, stukade vänster fotled har plockat asfalt från händer armar och ben. Har forfarande svullen fotled men helt ok däremot knäet är fortfarande tryck öm på knäskålen och kan inte böja benet mer än 10% m.a.o kan inte gå riktigt. Någon som gjort något liknande och har några tips har inte varit hos läkaren vet inte om det hjälper speciellt mycket... Tack för alla synpunkter Trevlig helg! /Lars
Åsa
1978 • Tyresö
#2
26 september 2015 - 06:01 Redigerad 26 september 2015 - 06:01
2 Gilla 
Om du ramlat och skadat dig och är orolig över det behöver du nog gå till en läkare för att kunna veta om du är ok eller inte. Det är ju ingen här som kan komma med något säkert utlåtande om sånt.
Läkaren kan måhända inte ta bort skadan, men den kan ju säga om något är knas eller om du bara behöver vila lite.
Lars Hedström
1958 • Altea
#3
26 september 2015 - 07:02
1 Gilla 
Tack Jag är inte orolig ännu tänkte bara om någon hade gjort något liknande kanske kunde berätta hur länge konvalescens, rehabilitering etc
Lars Hedström
1958 • Altea
#4
26 september 2015 - 07:09
Gilla 
Tack Bo håller med åldern som en faktor, får nog gå till läkaren på måndag...
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
27 september 2015 - 00:39
1 Gilla 
Gå till läkaren snarast. Jag snubblade och föll raklång på armbågen vilket ledde till skada på själva överarmsbenet med kraftigt minskad rörlighet. Krävdes MR för korrekt diagnos så det tog tid, håller efter tre månade på med (sent påbörjad) rehabträning för att återfå full rörlighet (läkaren hotade med "frozen shoulder" om jag slarvade) och småningom bli smärtfri (läkningen kan ta 4-6 månader med en skelettskada).

Så eftersom du har begränsad rörlighet ska du se till att få rätt diagnos så snart som möjligt så att du kan påbörja rehabövningar. Knän är komplexa så det finns ett antal diagnoser att välja mellan. Verkar läkaren osäker eller säger sånt som inte verkar stämma så gå till en till....
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#6
27 september 2015 - 08:56
Gilla 
Föll och slog mitt knä sommaren 2014. Har äntligen kommit till ortoped och fått MR på knäet, ett år för sent. Har ff problem, och har nu fått ännu ett rehab/prehabprogram för att komma tillrätta med det onda (hopparknä. Utlöst av ett trauma - slag mot knäskålen). Problemet för mig är att skadan redan är skedd, och till viss del kronisk, eftersom jag inte fick/tog hjälp direkt. Läkare på Vc ganska okunniga kring detta, så se till att remitteras till dels röntgen och dels specialist (ortoped) så snabbt du kan. Springer idag, men känner av "skadan" jämt, o framförallt efter mycket träning. Ska dock inte vara farligt med smärtan, enligt specialisten. Men ganska oskönt, och hindrar ju ens framfart till viss del...Lycka till, och var envis!!!
Lars Hedström
1958 • Altea
#7
28 september 2015 - 08:18
Gilla 
Tack Oldboy och Emma låter som jag ska besöka läkare inom kort eftersom jag efter en vecka och två dagar fortfarande har ont och begränsad rörlighet är dock bättre kan böja försiktigt upp till nästan 90 grader så vi kämpar på tack alla ha en bra dag.../Lar
Lars Hedström
1958 • Altea
#8
2 oktober 2015 - 14:55
1 Gilla 
Allt ok enligt rötgen bilder och doktorn men behöver rehab för knäskål (knä) och stukad ankel någon, tack för alla tips trevlig helg... /Lars
1986 • Göteborg
#9
18 november 2016 - 12:53
Gilla 
Hej Lars!
Hur gick det sen för dig och ditt knä?
Jag råkade ut för en liknande skada efter ett fall från hästryggen och har nu inte kunnat springa på en vecka. Rörligheten i leden är det nog inte något fel på men däremot är det svullet runt om och det smärtar i knäskålen när jag spänner låret vid exempelvis trappor.
Det jag undrar är hur lång vila jag ska förvänta mig egentligen efter en incident som de första 2-3 timmarna inte kändes av över huvud taget.
Allt gott!
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#10
6 december 2018 - 22:14
Gilla 
Appropå det här med fall... Jag sprang självoch snubblade pladask i tisdag med plattfall ner i asfalten. Kabel med kabelskydd som jag inte noterade. Ömt på knäets insida, men det känns annars stabilt. Ett blåmärke, mer än så hoppas jag att det inte blir. Andra fallet i år sedan 5/1, dock var det höger axel som tog förra smällen till 100 %.

På vägen hem (promenerandes) reflekterade jag över att springa, med risk att trilla och slå/skada sig vs att inte springa, med risk att dö i förtid p g a fysisk inaktivitet. I vilket fall tar jag det försiktigt med knäet nu, med hopp om att det bara är ett ”blåmärke” som ska läka.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
7 december 2018 - 09:23
Gilla 
Bo, jag har ett litet förslag angående din "Riskfaktor": För att undvika fall skulle du kunna till största delen hålla dig till väl rekognocerade rundor
Angående axeln så kan även skador som inte känns allvarliga leda till minskad rörlighet, det kan man motverka med ett bra träningsprogram, jag fick ett av min sjukgymnast efter ett av mina fall. Har fått köra det även efter ett senare mindre allvarligt fall.
Kan tänka mig att det är på liknande sätt med ett knä men framförallt med en höft där ju risken annars främst är brott - särskilt när man blivit äldre.
1965 • Kungsholmen
#12
7 december 2018 - 10:03 Redigerad 7 december 2018 - 10:09
Gilla 
Apropå att falla så har jag sprungit i berg ganska mycket och aldrig förr stått på näsan trots riktigt tekniska steniga stigar, t.o.m nattetid med dålig belysning. Visst har jag halkat omkull i lervälling, men aldrig snubblat omkull på tekniska stigar vad jag minns.

Men på senaste resan så gick jag omkull två gånger! Ett oroväckande trendbrott pga ökad ålder, eller en tillfällighet. Framtiden får utvisa.
Förr har alltid min explosivitet räddat mig trots snubblingar, men det avtar ju med åldern. Dags för cykelhjälm på antagligen :-D
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.