Löpning Träning 2 inlägg 4505 visningar

Pulszoner / maxpuls / vilopuls - hjälp

Niklas
1986 • Trollhättan
#1
7 november 2015 - 12:11
1 Gilla 
Jag försöker komma fram till vad jag ligger i för pulszoner i mina olika pass, men då jag bara testat att få fram maxpuls en gång än är det ju lite osäkert.

Det jag uppmätte den gången var 200. Min snabbaste runda på milen snittade jag 182. Det blir 91% isf. 90-100% zonen ska man ju normalt inte kunna ligga i längre stunder?

Jag är dessutom relativt ny löpare (sen i våras) och ny på att leva aktivt öht. Gått ner massor i vikt osv. Tycker det vore konstigt om jag skulle klara att ligga så högt i pulszon så länge, då det jag läser om det indikerar att det enbart är extremt vältränade som ens ska överväga att testa det mer än väldogt korta stunder. Så då måste jag ju annars ha en del högre maxpuls än det jag fått fram hittills? Är snart 30 år, så formeln säger ju 185 typ.

Hur stor roll spelar vilopulsen i denna ekvationen? De flesta mäter väl bara pulsen/maxpulsen för procent? Bör man ändra det om man har tydligt lägre vilopuls än snittet? Hade vilopuls på 44 imorse.
1984 • Stockholm
#2
7 november 2015 - 12:56
1 Gilla 
Tycker inte det låter orimligt. Jag låg också kring de siffrorna på mina första millopp och det är ungefär de siffrorna folk brukar säga sig snitta på millopp här på forumet. Om något så brukar man ligga lägre och lägre procentuellt sett ju bättre tränad man blir som motionär/nybörjare.

Anaerob tröskel brukar ju sägas ligga nånstans kring höga 80-90% och det är ju pulsen du orkar hålla i en timme när du maxar. Sen får du lite pulsdrift också och den brukar väl inte direkt räknas med när man pratar pulsträning? Så den höjer snittet en aning också som jag fattat det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.