Löpning Rundor & Kartor 15 inlägg 9716 visningar

Tyresta fast norr om stan

1963 • Solna
#1
3 december 2015 - 20:36
Gilla
Hej !

Älskar att springa i Tyresta. En skog som faktiskt är helt tyst och ger en känsla av att befinna sig långt från stan. Gillar också karaktären av urskog...

Finns det något liknande område norr om stan? Har inget emot att sätta mig i bilen för en vacker löprunda. Men det är bra om det inte ligget alltför långt från Solna.

Har åkt till Upplands Väsby, Runby några gånger väldigt fint men inte riktigt lika fin trollskog som i Tyresta.

Har ni några tips på förtrollande vackra och tysta spår norr om Stockholm ?
1967 • www.sapiens.se
#2
4 december 2015 kl 08:27
2 Gilla
Bogesundslandet är en pärla
1965 • Täby
#3
4 december 2015 kl 17:24
1 Gilla
Framförallt på vintervårvintern i Asics Hyperfeel. ;-)
Åsa
1978 • Tyresö
#4
5 december 2015 kl 09:39
1 Gilla
Tyresta är ju svårslaget iom att det är stockholms största bevarade område med urskog.
Tyresta har ju nationalparksstatus, vilket är ett starkt kriterie för vacker natur. Tyvärr finns det bara två nationalparker i Stockholm, den ena är Tyresta och den andra heter Ängsö och är så vitt jag förstått en skärgårdsö i Norrtälje. http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/nationalparker/Pages/default.aspx

Är du ute efter något i Stockholmsområdet som ska vara jämställd med Tyresta tror jag det blir svårt. Men något häppet under ska väl gå att hitta. En nivå under Nationalpark är kanske ett naturreservat. Här är lista på dem i Stockholms län: http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/Pages/default.aspx?free=&mun=10&cs=&atype=&noitems=&theme=&serinf=



1981 • Vegan Runners
#5
5 december 2015 kl 14:14
1 Gilla
Håller med Åsa, Tyresta är svårslaget. Jag har varit lite norr om stan och sprungit på Bogesundslandet (t.ex Blå leden) och Roslagsleden, och det är bitvis jättevackert. Men lika stort, vidsträckt och orört som Tyresta är det ju inte av förklarliga skäl.
1963 • Solna
#6
6 december 2015 kl 09:36
1 Gilla
Tack för tipsen. Det får bli en test av Bogesundslandet inom kort. Dessutom passerar jag förbi Tyresta med jämna mellanrum så man får passa på att ta en runda då & då.
JB
1977 • Vendelsö
#7
6 december 2015 kl 13:29
1 Gilla
Hmm springer ni spår i Tyresta? Bor nämligen oförskämt nära och har bara en runda med Tyresta inslag. När jag läser ovan känns det som att jag missat massor.
Åsa
1978 • Tyresö
#8
6 december 2015 kl 19:28
1 Gilla
Tyresta är väldigt stort och största delarna är bara orörd urskog utan spår. Fullt möjligt att gå vilse på farliga sätt om man inte följer stigar, mao.

Det finns ingångar till Tyresta både från Tyresösidan och Haningesidan, och säkert många fler. Det är alltså fullt möjligt att ha väldigt olika bilder av hur Tyresta ser ut.

Enklaste sättet att förklara hur någon når spåren är att utgå från det som heter Tyresta by (som ligger i Haninge). Där finns ett gäng olika spår av olika längd och terränggrad.

Du kan säkert komma på dessa spår från andra ställen än Tyresta by, men det är den enklaste förklaringen.

Själv bor jag i Tyresö. Jag kan ta mig över till haningesidan och Tyresta by genom det eldhärjade området, men det är en mil i ganska hård terräng (som ovan terränglöpare skulle inte jag greja att springa där, men jag har gått sträckan ett par gånger).

Som sagt, var försiktig om du springer obanat. Skogen är stor.
JB
1977 • Vendelsö
#9
6 december 2015 kl 19:49
1 Gilla
Ok. Ska nog testa "alla" spå till en början då jag bor två km från Tyresta by:),
Johan Lindqvist
1973 • Täby
#10
6 december 2015 kl 19:59
1 Gilla
Det finns många fina "vildmarksområden" norr om stan men de flesta bygger på tillgång till orienteringskartor. Norr och söder om Kårsta finns fantastiska områden. Från Domarudden och norrut finns mycket vildmark (tex Exermanreservatet). Från båda dessa går det att springa i flera timmar. Om man inte vågar ge sig med en orienteringskarta är nog Domarudden eller Bogesundslandet de bästa alternativen. Söder om stan skulle jag förutom Tyresta slå ett slag för Åva (söder om Tyresta) eller Hellas andra klubbstuga (förutom i Nackareservatet) vid Granby.
Peter Nilsson
1962 • Stora Ursvik
#11
7 december 2015 kl 08:03
1 Gilla
Vill man ha fina småvägar, tystnad och öppna ytor (men inte mycket urskog) finns ju norra delen av Järvafältet. Parkera vid Säby Gård eller Bögs Gård, sen finns allt från reflexbanor och skogsstigar till små grusvägar att välja på. Sällan man ser nån bil, annars mest andra löpare och hundägare och några cyklar.
Men det är kringgärdat av E18 i väst, E4 i öst och Stäketleden i norr så man ska ha några illusioner om orörd vildmark.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#12
7 december 2015 kl 19:21
2 Gilla
Bästa stället i Stockholms län ever! Finns INGET som slår Tyresta tyvärr enligt min mening. Lika härligt en oändlig variation av både stigar, leder, slingor, naturinslag och inte minst vad jag tycker sjöar!!! Plus bonus en levande bondgård vid början/start:-)
1963 • Solna
#13
7 december 2015 kl 21:11
3 Gilla
Bild uppladdad av Peter Jonsson
Härliga tips. Var uppe och testade stora slottsrundan vid Bogesunds slott (9km) idag. SOOOL. Den får helt klart godkänt. Dock verkade som om Stockholms bävrar precis hade haft sin årliga tandvårdskonferens. De första 3 kilometrarna var det fullt av fällda träd som låg rätt över vägen.

Eller var det kanske så att trädfällarbävrarna hade jobbat på som vanligt emedan de bävrar som jobbar med att släpa iväg stockarna till dammen har påbörjat en strejk. Kan hända att de inte är så nöjda med sina arbetstider. Eller sin sjukersättning. Sedan är det ju faktiskt väldigt kallt i vattnet så vem vill inte jobba som trädfällarbäver ? Sånt kan man fundera över när man klättrar i liggande träd i Bogesund. Och joggar lite förstås.

På bilden är bäverkonflikten markerad i rött.

TJO Peter
1978 • Handen
#14
8 december 2015 kl 18:44
1 Gilla
Bild uppladdad av Mance Ryder
Söndagskvällens långpass :-)

Helt fantastisk löpning precis som ni antyder i tråden.
Tyvärr har jag inget tips på löpning norr om stan. Däremot så finns ju alltid Paradiset som är riktigt fint det också. Men söder om stan också....
Johan Lindqvist
1973 • Täby
#15
12 december 2015 kl 17:30
Gilla
Lite fantastisk off-trail löpning i Norrort med lampa.
http://www.tabyok..se/kartparm/show_map.php?user=johlindq&map=887

Kräver kanske viss kunskaper om karta och kompass ..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.