Komma igång löpning efter stressfraktur - Löpning
Löpning Avancerad träning 5 inlägg 6944 visningar

Komma igång löpning efter stressfraktur

Helle
1972 • Stockholm
#1
16 februari 2016 - 15:56
Gilla 
Har haft en stressfraktur i mellanfotsbenen i vänster fot som uppkom i november. Har sedan dess tränat alternativt med spinning. Nu vill jag komma igång och springa igen (sprang innan skadan ca 5-6 mil per vecka).

Hur bör jag börja om? Vill ju inte få mer stressfrakturer för det var verkligen påfrestande med så lång löpvila och att springa är ju det bästa jag vet...

Har pratat med en sjukgymnast inom idrottskador som menade på att det bara är att köra på upp till en mil men att jag ska vila minst 2 dagar efter varje löppass. Han menar att benet är läkt och troligtvis är starkare än innan skadan, men att det viktiga är återhämtningen.

En annan, naprapat, säger istället att jag ska börja försiktigt med bara max 3-4 km och bygga på med max 10% i veckan och att jag bara bör springa i skogen och helt undvika asfalt.

En tredje (pt) säger att jag bör köra på med max 3 km två/tre dagar i veckan, asfalt ok, och om en månad kan jag köra på som innan... dvs att händer inget inom en månad när jag kör igång mjukt så är det nog grönt att gasa på sedan....

Ja jag blir ju helt rådvill... så snälla kom med era bästa tips och idéer.Irene
1968 • Åstorp
#2
16 februari 2016 - 19:07
Gilla 
Bättre att börja lugnt och öka. Då minskar faran för återfall och nya skador väsentligt. Om du alternerar med spinning kan du ju träna de flesta dagarna i veckan.
Åsa
1983 • Fagersta
#3
16 februari 2016 - 19:11
Gilla 
Jag starta lugnt, super kort i början. Så fort de gjorde ont eller ömma, stanna jag och gick hem, Tills jag kunde släppa och slappna av.

hoppas du äter D-vitamin och mycket kalciumrik mat nu!! Eller om du som jag fick tillskott av läkare? (Förebygger och kan påskynda läkning)
Daniel Granström
1977 • Västerås
#4
17 februari 2016 - 12:35
Gilla 
Efter att jag hade en stressfraktur också i mellanfotsben i vänster fot hade jag 10 veckor total löparvila och hittade sedan ett program för upptrappning som gick till såhär:

första gången 9 min gång 1 jogg,
andra gången 8 min gång 2 min jogg,
tredje gången 7 min gång 3 min jobb osv.
Vill minnas att när jag var uppe i 3 min gång 7 min jogg så slutade jag med programmet och började löpa lite mer ordentligt. Men ganska kort ändå i början och efter några veckor mer som innan.

Min läkare sa att jag nog inte skulle riskera bryta samma ben igen då det skapas brosk vid läkningsprocessen som gör benet starkare än innan.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#5
10 mars 2016 - 21:42
Gilla 
Mina stressfrakturer tog låååång tid att läka. Men när jag iaf hade vilat länge så började jag väldigt försiktigt. typ 800 m löpning, lika lång tid gång, osv i kanske 4-5 km. Sen ökade jag succesivt. Tränade mkt rodd och spinning under tiden och även efter. Har efter det tränat smartare och har inte fått något återfall än i alla fall. Springer väldigt varierande och hellre i skog än på asfalt. Det har funkat för mig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.