Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 10143 visningar

Smärta mitt på knät - löparknä?

C Axelsson
1976 • Stockholm
#1
12 oktober 2008 - 16:45
Gilla
Hej!

Jag har nu vilat från ALL träning i över en månad efter Stockholm halvmarathon, men har ändå fortfarande ont i ena knät. Vad jag har läst och lärt, så gör det ont på sidan av knät om man har löparknä. Min smärta sitter frampå precis under knäskålen. Det är som värst när jag suttit still länge med benet böjt (typ benet indraget under en stol), och när jag idag varit ute och sprungit (5 min gång/5 min lugn jogg) i 1 h 20 min gör det skitont och är stelt. Kan det vara brosk? Nån som känner igen detta?
Nu har jag fasen ingen lust att vila längre. Jag vill springa!!
< < < 1 2 > > >
Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#2
12 oktober 2008 kl 16:54
Gilla
Hej!
Jag hade ett liknande problem för ett par år sen. Det gör ont efter träningen men försvinner sen. Det visade sig vara en överansträngd lårmuskel som töjt ut en sena under knäet. Botmedelt? Stretching 15min morgon och kväll + alvedon mot inflammationen. Om det nu är det.

Men jag tror du behöver stretcha mer.
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#3
12 oktober 2008 kl 18:17
Gilla
aha, jag har känt något liknande efter att jag överansträngt mig i knäböj under ett maxtest. Är det bara lårmuskeln man behöver stretcha altså?
1980 • Mölnlycke
#4
12 oktober 2008 kl 18:18
Gilla
Nja, det där låter inte riktigt som löparknä tycker jag. Som alltid vid besvärliga skador är det absolut bästa rådet att gå till naprapat / sjukgymnast för att få en ordentlig diagnos.
Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#5
12 oktober 2008 kl 18:25
Gilla
Väl valda ord av Henrik. Alla sorters knäproblem bör kollas av sjukgymnast eller liknande. Jag gick till en specialist och han hittade felet på 15 sekunder och gav mig övningar och botmedel.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#6
12 oktober 2008 kl 18:28
Gilla
Det är med stor sannolikhet hopparknä du har fått. Det är den undre knäskålssenan som är överansträngd. Har kämpat med detta, på bägge benen, sedan Ölands marathon. Jag springer ca 6 mil/vecka och använder McDavids kneestrap. Köptes från basesport.jetshop.se
Funkar bra men visst känns det att ngt är fel i knäna.
Efter NY ska jag vila en hel MÅNAD!
Fredrik S
1990 • Trollhättan
#7
12 oktober 2008 kl 18:33
Gilla
hoppar man för mycket då eller....?:D
Mikael
1967 • Huddinge
#8
12 oktober 2008 kl 19:26
Gilla
Jag skulle inte säkert påstå att det är hopparknä. Bäst att gå till en naprapat eller sjukgymnast. Jag hade samma symptom, det var inte hopparknä. I mitt fall var det mer allmän "slapphet" i knäskålen. Orsakat av i första hand bristande styrka i lårmusklerna. Styrketräning och stretch var min medicin.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#9
12 oktober 2008 kl 20:23
Gilla
Jo, det tycker jag att jag känner igen. Hade det under flera år faktist. Kunde vara ett h-e att gå och titta på teater tex. I mitt fall tror jag att lårstretch är det bästa faktist. Att springa avslappnat och inte bromsa upp vid fotisättning kan vara förebyggande. Det är inte alltid som vila är bästa botet i löpning, men att gå till botten med orsaken är väldigt ofta rätt väg att gå.
Vilar man och försöker köra som vanligt igen är ofta problemen där på nytt.
Patrik Johnsson
1969 • Dalby
#10
12 oktober 2008 kl 20:26
Gilla
Låter som hopparknä, vilket jag även haft sedan Sth-maraton. Knee-strap hjälper, men långsiktigt är det ortopediska inlägg som är lösningen. Jag kör med det sedan någon månad, och mina besvär är nästan borta, blir bättre för varje pass. Jag fick även dra ner min löpmängd en hel del, och gör så fortfarande. Enligt min sjukgymnast är inte total vila rätt metod för att lösa detta. Besök en ortoped som kan hjälpa dig med inlägg och visa dig bra övningar och stretch
C Axelsson
1976 • Stockholm
#11
14 oktober 2008 kl 09:24
Gilla
Tack för svar. Skönt att höra att det finns hopp om att slippa vila mer.
Får väl pallra mig iväg till ortopeden... Formgjutna inlägg har jag redan efter problem med hälsporre förra året och jag är hyfsat stark i låren, däremot kan man kanske stretcha mer... Men det gör ju verkligen hur ont som helst i knät att stretcha framsida lår, och när man springer gör det ondast i nedförsbacke. Det är som att knät inte riktigt klarar stöten då.
Camilla
1984 • Lund
#12
14 oktober 2008 kl 11:29
Gilla
Nu är jag ingen expert, men har lite erfarahet från ont just under knäskålen. Jag brukar få det ibland i samband med ökad träningsmängd, ibland känns knät allmänt ostadigt. Jag har frågat mig runt lite bland olika "expeter" (naprapat, sjukgymnast etc) då jag känner en del och de brukar tipsa om just stretchning av lårmuskeln, rumpmuskeln och senan under knäskålen (stretchar du bäst stående). Då det oftarst handlar om en överansträngning av senan under knäskålen och/eller ojämt starka muskler i låterts framsida/baksida. (detta är då såkallat hoparknä eller bara överansträngnign av senan)

Ett sätt att bedömma om det kan vara såkallat hopparknä är att gå gå ner i utfall med det "onda" benet, vinglar det då och är mer ostadigare än det "friska" knät så kan man misstäka hopparknä. Då brukar tipsen vara att styrketräna lårmusklerna.

Som sagt är jag ingen expert utan detta är ren erfarenhet och tips jag plockat upp från böcker och andra. Dock har sretchning av både lårmuskeln och senan under knär funkat mycket bra för mig.
1964 • överkalix
#13
14 oktober 2008 kl 12:51
Gilla
Camilla hur strechar man senan under knäskålen?har nämligen samma problem såm detta forumet.
Carl Andersson
1978 • Uppsala
#14
14 oktober 2008 kl 13:13
Gilla
Jag har precis haft ont under knäskålen i ca två veckor.
Jag hade ont när gick nerför trappor, när jag satte mig på knäskålarna,
och när jag satte mig på huk.
MEN! Jag hade inte ont då jag sprang.

Jag har masserat, gjort lätta styrkeövningar för benen.
och fortsatt träna ca 2-3 ggr i veckan och nu har det börja släppa.
Så det är inte alltid så avanserat.

1978 • Handen
#15
14 oktober 2008 kl 13:18
Gilla
Har haft liknande problem men dock med ömhet insida knä samt neranför knäskålen. Det gjorde som mest ont vid belastning samt ouppvärmd. Min räddning blev stretching, framförallt baksida lår, knä och vader. Vila gav sämre resultat, istället löpning + stretching.
Funderar på om smärtan berodde på "träningsvärk" i musklerna, leder ligament runt knät. Problemen kom när jag efter ett mkt långt uppehåll nu började springa igen.
1974 • Halmstad
#16
14 oktober 2008 kl 14:24 Redigerad 14 oktober 2008 kl 14:33
Gilla
För att reda bot mot smärta nedanför knät skall man strecha främre lårmuskel även före löpning. För att stretcha detta område kan man ta tag i smalbenet och dra hälen mot baken (ganska vanlig övning). På detta vis kommer du åt att strecha två muskler. Det finns en muskel till som man kommer åt om man ligger ner på sidan och gör samma strechövning.

Lycka till!
Lotta Nilsson
1965 • Bollnäs
#17
14 oktober 2008 kl 14:32 Redigerad 14 oktober 2008 kl 14:34
Gilla
Jag har också haft känningar i både knä och höft efter sommarens löprundor och nu har jag tagit hjälp av min duktiga syster som är sjukgymnast och som vurmar för funktionell träning.
Att jag får ont beror på att mina rump-muskler är för dåliga och att jag behöver träna både dem och bålstabiliteten för att på sikt undvika löparskadorna.
Hur tränas de? Jo, förutom att se till att hålla kroppen i rätt position vid övningarna så ska jag göra utfallssteg på olika vis, knäböjövningar (gärna med ett ben i taget) under kontrollerade former samt nån form av sidoliggande benlyft (utan att lyfta/ändra bäckenet, övningen kallas visst musslan). Jäklar vilken stark rumpa jag kommer att ha om ett tag ;-)
Hennes ord om att gå till botten med problemet och träna upp de djupliggande, stabiliserande musklerna låter enligt mig helt rätt! Särskilt när hon utan löpträning springer mycket snabbare än mig, som harvat på ett tag. Hon har byggt på sig en inre styrka som gör att hon klarar belastning, trots t ex artros i knäna...
Har man den inre styrkan så bör man klara sig utan salvor, medikamenter och div stödjande hjälpmedel och det är hon själv ett levande bevis för, å snart jag också!
Trallala
1964 • fd
#18
14 oktober 2008 kl 14:42
Gilla
Om man vill stretcha framsida lår ska man alltid se till att ha det andra benet extenderat (som Rikard K skrev) annars är det svårt att få med rectus femoris vilket är den muskel som är kort i minst 9 fall av 10. Det är väldigt sällan som man är för kort i enledsmuskler.
Camilla
1984 • Lund
#19
15 oktober 2008 kl 08:34
Gilla
Jag kom inte på nåt bra namn på den strechövningen som strechar "senan under knäskålen". Sen heter det nog inte "senan under knässkålen" utan har säkert nåt namn, men som sagt jag är ju inte expert =)
Du strechar den genom att stå rakt upp och ex. knyter händera bakom ryggen böjer dig lätt framåt och sätter det ena benet lite framför kroppen med hälen i. Det sterchar mycket just "under knäskålen"/vaden/låret.
Klassisk strechövning så du vet säkert vilken det är, har dock svårt att sätta ord på de olika grejerna.
Adam Persson
1986 • Lund
#20
30 oktober 2008 kl 11:39
Gilla
Jag har också väldigt ont mitt i knäskålen, fick det ca en vecka efter lidingöloppet efter att jag sprungit det utan att träna särskilt mycket innan. Började få ont under en träningsrunda med bara någon km kvar, varpå jag fortsatte springa... Jag får mest ont när jag går nedför trappor eller när jag cyklar(!) på tung växel.
Först var problemen ganska små, men efter att jag besökte en gruva i Polen, där man började rundvandringen med att gå spiraltrappa 80m ner under marken har jag haft skitont och nu gör det ont bara jag går i korta trappor.
Ska försöka med lite stretchövningar och ev. besöka nån form av kvalificerad hjälp.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.