Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 16359 visningar

Springa med benhinneinflammation?

Anna Sohlberg
1986 • Gävle
#1
5 juli 2011 - 07:17
Gilla
Hur fartilgt är det Egentligen att springa eller gå när man har benhinneinflammation? (har ställt den diagnosen själv, eftersom det är det jag tror jag har) Jag har vilat ett par dagar nu och behandlat med både ditt och datt som linnement, ipren och bandage. Det känns betydligt bättre med bandage måste jag säga. Men nu känner jag redan hur jag vrålsaknar mina promenader och löpningen som jag PRECIS hade kommit igång med! Man blir ju nästan deprimerad... :( Kan jag springa ändå? Eller vad händer....?
1976 • Vingåker
#2
5 juli 2011 kl 17:33
Gilla
Hej Anna! När jag precis hade kommit igång hade jag samma problem som dig. Och alla sa att jag INTE skulle springa men jag gjord det ändå... Vet faktiskt inte om det är så bra om man verkligen har benhinneinflammation. Men jag tror inte att jag hade benhinneinflammation utan bara hade gått ut för hårt så jag hade riktig träningsvärk, men jag vet inte. Jag bytte iaf underlag till ett riktigt mjukt och fint. Jag körde i elljusspåret och det blev kanon!! Sedan töjde jag benhinnorna ordentligt efter varje löp. Har inga problem nu och nu kör jag på asfalt mestadels.
Hoppas det går över och lycka till=))
Jessica.
Anna Sohlberg
1986 • Gävle
#3
5 juli 2011 kl 17:52
Gilla
Ja jag vet ju faktiskt inte om det är det jag har, eftersom jag inte har kollat upp det. Hade dock nåt liknande för ca ett år sedan men då i båda benen, nu är det bara det vänstra. Funderar på att börja köra bara i elljusspår ett tag och sedan behandla det varje gång jag kommer hem med varm/kallvatten, linnement och grejer. Kanske benet vänjer sig vid ansträningen som löpningen medför. Jag hoppas på att benet bara har fått sig en tillfällig chock, och att det inte är nåt kroniskt. Tack för ditt svar! :)
Jessica Donnemyr
1979 • Älvängen
#4
5 juli 2011 kl 23:35
Gilla
Jag har också lätt för att få problem med benhinnorna. När jag tränar för ofta kommer jag knappt 2km förens det ger sig till känna och jag knappt kan gå runt. Vilar jag bort det eller tränar ca 1 gång i veckan håller det sig i schack, men så sällan vill jag ju inte träna heller.

Har läst mycket om det och funderar på vad man skall börja med.
Byta skor först och tex få hjälp på löplabbet, besöka en ortoped mm. Någon som vet?

Har en del extra kilon att bära runt på också och funderar på om det är extra lätt att få problem för att fötterna och hälarna slår i marken så hårt. Det är väl större risk att man överpronerar då.
Anna Sohlberg
1986 • Gävle
#5
6 juli 2011 kl 08:57
Gilla
Uach det är så himla träkigt! Jag har precis varit ute och testat en promenad på ca 1 timme och det gjorde ju såklart svinont i benet (var nära gråten för jag blir så frustrerad när jag inte vet hur jag ska få bort det!!). Nu när jag har varit hemma ca en halvtimme så värker det i underbenet, känns nästan som växtvärk. Det är på en liten fläck "under" skenbenet som det kommer ifrån tror jag, rör jag där så gör det verkligen ont! Har dock märkt att det lindrar lite att spola hett/kallt vatten på benet, ifall det kan vara till nån hjälp. :)
Jan Nilsson
1966 • Karlstad
#6
6 juli 2011 kl 09:47
Gilla
Hej Anna. Låter precis som de problem jag har. Förstår hur du känner det. Jag har ont på en punkt cirka decimetern upp på smalbenet på insidan. Har fått diagnosen benhinneinflammation av sjukgymnast. Hade kört mycket löpning på asfalt innan det bröt ut. Nu kör jag istället spinning och löpning på mjukare underlag. Det släpper ändå inte utan kommer direkt tillbaka vid löpning även på mjukare underlag. Vissa säger, kör på och ät Voltaren så släpper det med tiden. Vet inte vad som är rätt. Man vill ju inte hålla upp helt i två månader heller. Jag hoppas du får många kloka råd av andra kunniga här på forumet som även kanske kan vägleda mig. Kan akupunktur hjälpa?
1976 • katrineholm
#7
6 juli 2011 kl 10:15
Gilla
Har också problem med benhinnorna har vilat ett par dagar, provade att löpa igår och det gick skapligt. Men nu ska jag dra ner på asfaltslöpningen så gott det går. Det värsta med benhinnorna är ju att det kan bli riktigt långvarigt och hur deprimerad blir man inte om man inte kan springa. Jag mår piss om jag inte kommer ut och får springa minst 4 ggr i veckan, Mitt råd är spring i bra skor och undvik asfalt och har du riktigt ont så tyvärr så är det vila som hjälper.
1971 • Nykvarn
#8
6 juli 2011 kl 10:33
Gilla
Undvik asfalt i det mest akuta skedet, stretcha mycket, se t e x www.hemovningar.se för exempel där man sitter på vaderna och lutar sig bakåt. Kyl med kallt vatten när man duschar eller med ispåse. Punktmassera. Alla de sakerna hjälpte mig när jag hade problem med benhinnorna 2007-2008 men det som verkligen hjälpte mig att (för gott?) bli av med mina besvär var att jag aktivt jobbade med löpsteget under 2009-2010 och springer idag med en högre stegfrekvens och landar på mittfoten rakt under kroppen istället för på hälen som förut.

Tydligen för mig ett mycket mera skonsamt sätt att springa och jag har inga besvär idag trots att jag springer mycket mera idag än 2007-2008.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#9
6 juli 2011 kl 13:44
Gilla
Nu är jag nybörjare (började springa i april i år) men har också börjat få känningar av benhinnorna.. :-(

För det första: BRA SKOR!
För det andra: Mjukt underlag.
För det trejde: Löptekniken! Som Staffan skriver sätter många i hälen för hårt. Googla på "löpskolning". Jag hittade massa bra övningar för att utveckla tekniken. :-)
Anna Sohlberg
1986 • Gävle
#10
6 juli 2011 kl 18:17
Gilla
Tack för alla svar!
Jag tror nog mycket på löptekniken också. När jag promenerade imorse (och fick ont) så testade jag att stampa med foten och jäklar vad ont det gjorde då! Då förstod jag att försöka jogga på fredag bara är att glömma.
När jag är hemma och provar jogga lite på stället så gör jag en annan fotisättning, nämligen som Stefan säger att landa mer på mittfoten och det känns mycket bättre. Kanske är något att testa den dagen man vågar sig ut i spåret igen. När det nu blir.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.