Löpning Kost & Näring 6 inlägg 6237 visningar

Hjärntumör, kost och motion?

rebecka bernhardsson
1991 • Boden
#1
17 november 2016 - 17:40
Gilla
Jag har en stabil hjärntumör efter alla de tre behandlingsmetoderna, så jag har det bra på så sätt.
Men då medicinen mot epilepsin gör att jag inte känner hunger eller gör mig direkt sugen på mat förens jag är slut på energi och det påverkar rätt mycket orken.

Innan de hittade tumören så var jag väldigt aktiv. Var militär och trivdes med det aktiva livet med att springa tre gånger i veckan och köra milen på det. Körde orientering på jobbet.
Förutom att jag körde styrka två gånger så tog jag oftast cykeln till och från jobb eller när jag handlade mat.
På det så promenerade jag.

Nu efter alla behandlingar så orkar jag självklart inte med det där, även om det gått fyra år sedan behandlingarna och jag är självklart sjukskriven.

Men vad har funderat om man behöver extra energi när man har en kronisk sjukdom, utan att man får extrakilon som bara tynger ner en?

Jag går minst 7 km/dag med min hund för att hålla igång flåset och förstår att jag kanske kräver mycket av mig, men jag vill gärna veta om rätt kaloriintag kan hjälpa mig?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
17 november 2016 kl 17:51
Gilla
Jag tycker att du ska kontakta en dietist för att få hjälp att lägga upp din kost. Känner du inte hunger kanske du helt enkelt får låta klockan styra när du ska äta.
1972 • Växjö
#3
17 november 2016 kl 18:21
2 Gilla
Tänk om alla promenerade 7 km varje dag! Du är stark.

Du borde kunna få bra hjälp av en dietist, helst en som jobbar med habilitering. Men här är mina högst amatörmässiga idéer.

Kroppen har ju en närmast automatisk förbrukning av energi. Vi andas, tänker, pratar, smälter maten och allt det där andra som vi egentligen inte tänker på som energikrävande aktiviteter. Ligger man ner hela dagen är den låg, men står, går och rör sig när man sköter sin vardaglig bestyr så blir den förstås högre. När man är sjuk så ökar kroppens automatiska energiförbrukning, kroppen försöker ju möta sjukdomen (eller skadan) genom att motarbeta eller läka den. Det kan vara genom att höja kroppstemperaturen, ökad produktion av vita blodkroppar osv. Ofta märks detta i en högre vilopuls. Ibland gör en sjukdom att man tappar aptiten men ibland blir det tvärtom, en äter hela tiden.
Kanske är det så att din kropp ansträngs av din tumör och konsekvenserna av den och medicinerna du äter. Då är din energiförbrukning högre. Känner du inte hunger är det inte konstigt om du skulle få i dig för lite energi.
Jag tror inte att du kan göra annat än prova. Försök att rutinisera ditt intag så att du inte väntar på hunger eller trötthet. Öka kalorimängden lite i två veckor, och se vad som händer. Minska ett par veckor och se hur det känns. Väg, mät och håll koll, på mat, dryck och dig själv, tills du lär dig hur det fungerar. Men gör det tillsammans med en dietist. Har du kontakt med en logoped borde hen kunna hjälpa dig, eller i alla fall hänvisa dig till en dietist som har erfarenhet av det här.

Du... kämpa på!
rebecka bernhardsson
1991 • Boden
#4
17 november 2016 kl 22:05
Gilla
Tack för bra svar :)
Får försöka hitta en bra dietis för habiliteringt.
Fick även svar över varför min vilopuls är "hög" :)
#5
18 november 2016 kl 12:10
Detta inlägg har raderats
1963 • Solna
#6
29 januari 2017 kl 07:18 Redigerad 29 januari 2017 kl 07:23
Gilla
Hej !

Hörde ett par podcasts som har flera avsnitt som kan vara intressanta för dig. Kanske inte handlar så mycket om extra energi utan mer om vilka kostformer som kan bromsa cancerns utveckling. Har även bäring på hur man kan påverka kramper och epelepsi.

Man behöver dock vara hyfsad på att förstå engelska och gärna ha lite grundkunskaper om det metaboliska systemet för största utbyte.

Varning för lite reklam i början som man får stå ut med men sedan tycker jag det håller hög kvalitet.
http://tim.blog/2016/09/25/dom-dagostino-on-disease-prevention-cancer-and-living-longer/

Även
http://tim.blog/2014/12/18/peter-attia/

Jag tycker resultaten är mkt intressanta och har provat en del av råden själv. Det blir ganska dramatiska ändringar i systemet och i mitt fall mest till det bättre. MVH P
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.