Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 20099 visningar

Löparväst/vätskeryggsäck, vad tänka på

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
8 januari 2017 - 19:46
Gilla 
Väldigt sugen på en löparväst/vätskeryggsäck för turer som blir typ 1,5-2,5 timmar i skogen. Tanken att få med något förstärkningsplagg, mobilen, vätska, nåt litet ätbart kanske, första förband.
Vad tänka på? Tips?
* 5 liter, eller uppåt 10-12? Jag tänker mig ca 5 borde räcka för mina syften.
* Mjuka eller hårda flaskor? Mjuka verkar smidigt.
* Passform, stor skillnad på dam/herr? Oftast mer att välja på om herr/unisex passar. Jag är relativt stor, 174 cm tant, men inte så bredaxlad eller storbystad.
* Prova västen med tänkta kläder, samt med tänkt packning, antar jag är bra. Läser om en del som haft problem med skav, typ i nacken, men det borde ju vara mest på sommaren då man bara har en tröja eller de som använder linne? Skavet kommer av att den sitter för löst, eller för tajt?

De jag spanar på mest just nu, tacksam om någon har eller har klämt på dessa eller andra modeller av samma märken!
* Salomon S-Lab Adv Skin 5Set: http://www.salomon.com/se/product/s-lab-adv-skin-5set.html?article=371623
* Osprey Duro 6, helt ny modell: http://www.ospreyeurope.com/se_sv/running/duro-series/duro-6-17
* Ultimate Direction Ultra Vesta (dam) eller Adventure Vesta (dam), kring 10-11 liter: https://ultimatedirection.com/ultra-vesta/ https://ultimatedirection.com/adventure-vesta/

Jag kan säga att jag är mest inne på Salomon-versionen, så jag är extra glad om det finns hiss/diss på den modellen!
robert
1981 • göteborg
#2
8 januari 2017 - 20:30
Gilla 
10-12 l låter väldigt mkt. jag köpte en camelback marathoner och är otroligt nöjd men ångar lite nu att jag inte köpte modellen större så man kan ha med en extra tröja/mat. ( min har bara plats för vätskan och mobil/några bars/frukt)

du får prova lite olika och när du tar på dig ryggsäcken och bara känner wow då har du hittat rätt :)

lycka till
Irene
1968 • Åstorp
#3
8 januari 2017 - 20:48
Gilla 
En stor fördel med Salomon är de öppna fickorna ( ryggsäcken har också stängda fickor). Jag har en 12- liters som jag är väldigt nöjd med.
1984 • Stockholm
#4
8 januari 2017 - 21:14 Redigerad 8 januari 2017 - 21:40
Gilla 
Jag har en Salomon Sense Set som inte har någon ryggförvaring utan bara 1-2 liter fickor utöver flaskfickorna fram. Kör den upp till 2h om det inte är sommarvärme. Springer jag längre än 2h eller det är varmt så har jag en Ultimate Direction Adventure Vest 2.0 som är på 15l tror jag. I den får man väl ner lite mer, men jag använder ryggförvaringen till vätskeblåsa oftast, och kanske en badhandduk och fika typ. Även fått ner klätterskor och lite ombyte i den när jag sprungit till klättergymmet på vintern. Den är dock i minska laget om jag skulle transportlöpa till jobbet...

Det finns väl en del att säga och du undrade ju mycket så jag kör väl igenom min erfarenhet av dessa. Salomonvästen jag har är oerhört lätt och smidig och känns som ett klädesplagg (den är lättare än min lättaste t-shirt) - tycker faktiskt den är väldigt lagom för den typen av pass du beskriver - men då har jag aldrig extrakläder på så korta pass (vantar/buff max), resten av det du tog upp går ner lätt. Men jag skulle isåfall rekommendera 3 liters versionen som heter "Sense ultra set" - då får du med en ryggficka som är perfekt för första förband och jacka och den väger bara hälften av vad västen du länkade till gör (jag tog 1-liters som tävlingsväst bara för att det råkade vara halva priset på den men inte den större)).

Annars beror väl storleken en del på om du vill köra vätskeblåsa eller flaskor. På såpass korta pass är det en smaksak. Jag tycker blåsa är skönare under passets gång men lite stökigare att diska och hantera före/efter. Hårda flaskor har fördelen att de är lättare att få ner i flaskfacken men på mig gör de skitont på revbenen så jag kör alltid mjuka (även i UD-västen som kom med hårda). Värt att tänka på är att mjuka flaskor är ganska svåra att få ner i flaskfack, ironiskt nog. Att få ner halvlitersfulla flaskor i min salomonväst är en hel vetenskap om de inte ska glida ur när man börjar springa. Jag fyller dom nästan aldrig med mer än 350ml. Däremot går 250ml flaskor jättebra att knöla ner i alla andra fack på västen - det är nästan smidigare att strunta i att använda flaskfacken på den. En annan nackdel med mjuka är att de går sönder i bitventilen efter några månader, så det är lite av en (rätt dyr) förbrukningsvara. Numera går det dock att köpa ventiler löst. De är också kanon att ha gel eller dyligt i.

Storleksmässigt är båda västarna jättestora i storleken. Är 186cm/72kg och har L på nästan alla tröjor (M på ett fåtal). På UD-västen har jag M/L och den passar om jag har allt åtdraget maximalt (men det innebär att det blir rätt mkt lösa snören som man får knyta på olika sätt för att de inte ska skvimpa runt). På salomonvästen har jag otroligt nog XS/S - den sitter bra men känns lite tight när den dras på - värt att tänka på är att den modellen töjer sig lite när den blir blöt/varm/sträckt så en kvart in i passet är den perfekt. Om du ska prova en variant med mjuka flaskor, tänk på att göra det med fyllda flaskor (i butik är ett alternativ att blåsa upp dom med luft men det är bättre att testa med tyngden som vatten ger).

Vad gäller skav så har jag känt att salomonvästen skavt nån gång, men det har bara varit att dra upp t-shirten lite - västen sitter såpass tight så tröjan stannar kvar ovanför västens kant. Skulle inte köra den västen med linne eller bar överkropp av den anledningen.

1984 • Stockholm
#5
8 januari 2017 - 21:34 Redigerad 8 januari 2017 - 21:36
Gilla 
UD-västarna har f.ö. den stora fördelen att ha spännband i överkant av flaskfacken vilket gör att man kan dra åt och få fast dom. På salomonvästen måste man få ner flaskans överkant under fickans överkant (vilket är svårt när den är full) annars klättrar flaskan uppåt under löpning. Ytterligare en nackdel med Salomons design är att de tvingas ha flaskfacken väldigt tighta för att i största mån undvika klättrandet - vilket gör att flaskan är svår att få upp från botten av facken om den är halvtom och glider ner. Jag gillar UDs design bättre, överlag
Johan Mörck
1970 • Västerås
#6
8 januari 2017 - 22:32
Gilla 
Aldrig haft problem med Salomons väst, när de mjuka flaskorna är fulla är det bara att trycka ner. Sedan bör de töms, viker jag ner pipen å då sitter de fast. För mig. Däremot, två mjuka flaskor x 2 ger en liter vilken kan vara i minsta laget en sommardag när du springer långt. Då är det bra med en blåsa. Finns ju en hel drös med alternativ, ta en som sitter bra. Själv gillar jag Salomons västar, så vill du ha en väst med lite mer möjligheter, gå direkt på en Adv. Skins.

Har du inte bråttom så ha lite is i magen, det verkar komma lite nya västar nu. Gamla men bra kan komma att säljas till kanonpriser.
Per S
1970 • Norrköping
#7
8 januari 2017 - 22:33
Gilla 
Jag har Salomon S-Lab Adv. Skin3 5l sen två år och är jättenöjd. Den sitter utmärkt på mig.Lätt och smidig.1/2 litersflaskorna fram funkar jättebra. Jag köpte till den större vätskeblåsan till ryggen för längre turer/varmt väder. En av de bästa löprylar jag köpt, om än omotiverat dyr, och jag använder den ofta. Vet dock inte hur den passar på tjejer, kanske bäst att testa.
1962 • Brunflo
#8
9 januari 2017 - 13:31
Gilla 
Har aldrig provat Salomon utan köpte istället denna; https://www.decathlon.se/vaska-for-trail-herr-id_8312245.html
Det står iofs herr på modellen men jag tror inte att den är så speciellt "skräddarsydd" och bröstremmarna går att flytta på många olika sätt. Två 3dl flaskor fram, sidofickor som sitter lite långt bak för att man enkelt ska kunna ta fram mobil/käk i farten (men man behöver inte ta av den för att nå dem. I ryggfacket tunn jacka, pannband, mössa - eller en vätskeblåsa.
Värt att beställa en och prova kanske?
Jag har ocså en Haglöfs gram 15l (?) som sitter bra men oftast är onödigt stor för löpning.
Dessutom en ganska stor Osprey för cykelpendling och det märket skulle jag kunna tänka mig att titta närmare på även för löpning - kvalitet och finurliga detaljer.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#9
9 januari 2017 - 13:48
Gilla 
Jag har också både en Salomon Advanced Skin väst på 5 liter och en Ultimate Direction Marathon Vest.

Tyvärr måste jag säga för Salomons del att jag föredrar UD västen varje dag i veckan.

Här är orsakerna:
* UD västen är lättare för liknande storlek av ryggfack
* UD västen har fler, bredare och mer välplacerade fack på framsidan
* UD västen har upphängningssnoddar för vätskepåsen, vilket gör att påsen alltid kommer så högt som möjligt.

Jag beställde en 1 liters salomon påse till UD-västen.

Det som är överlägset bäst med UD-västen är att jag aldrig behöver ta ur påsen ur västen. Påfyllning, rengöring och förvaring, sker alla med påsen kvar i västen.

Osäker hur deras större västar är, men att Scott Jurek varit med att ta fram västarna borgar ju för kick-ass funktion. Vilket de har också.

Därmed inte sagt att Salomon är dåliga. Jag vill bara påsta att UD är bättre.
fredrik persson
1976 • Strömsund
#10
9 januari 2017 - 14:44
Gilla 
Jag kan bara instämma i vad Kurt Granat säger. Dessutom så har UD fördelen att man lätt fäster stavarna på framsidan av västen och kan göra det i farten utan att ta av sig västen.

Märket Ultimate Direction är nog inte lika känt som Salomon och många som inte känner till det eller testat det. Salomon gör bra prylar och det syns på kommentarerna att användarna är nöjda. Men vill man ha ännu bättre, lättare och genomtänkt lösning så välj UD.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#11
9 januari 2017 - 20:04
Gilla 
Passformen är det viktigaste, att den sitter skönt och inte skumpar när du springer. En vanlig skillnad mellan västar och löparryggsäckar (som annars blir allt mer lika) är att ryggsäckar ofta har en midjerem, medan västar oftast knäpps ihop över bröstet. Vissa tycker inte om att knäppa över magen, andra tycker att det avlastar axlarna. Bra att kunna ha både flaskor och blåsa för mer flexibilitet. Vissa modeller går att expandera när det behövs mer packvolym. Jag har tre olika Camelbaks som alla funkar mycket bra för olika behov. Gillar blåsa bättre än flaskor. Men nu är jag sugen på en UD väst också. Man kan aldrig få för många löparprylar ;-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#12
9 januari 2017 - 20:10
Gilla 
Tack så länge, alla hjälpsamma! Jag har inte superbråttom att köpa egentligen, kan hålla mig ett tag och hålla ögonen öppna på kommande reor och kanske modellbyten.
Uppskattat med alla plus och minus ni listar på det ni provat, så det går att fundera på vad man tror att man tycker är viktigast för egen del!
1979 • Staffanstorp
#13
10 januari 2017 - 08:04
Gilla 
Jag va inne och provade Salomons ryggsäkar. Det jag tyckte va jobbigt va att jag inte kom åt dom mindre facken på nedredelen av ryggsäcken. Kan vara att jag är otroligt stel. Känns ju som man vill komma åt dom om man nu ska ha bars och små energy saker där. Letar nämlingen oxå efter en ryggsäck. Letar till lite längre lopp.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#14
11 februari 2017 - 21:48 Redigerad 11 februari 2017 - 21:48
1 Gilla 
Trillade över en av 2016 års Salomon S-LAB ADV SKIN3 12-liters på halva priset på stadium.se, plus att jag hade nån typ av innestående bonus där, så istället för 2017 års pris, på en visserligen vidareutvecklad men ytterligare dyrare... är 800 kr ändå rätt mycket för en liten ryggsäck, måste jag säga! (Såg en förbättring av framflaskornas säkring som man kan fixa själv på denna gamla, om man märker att det behövs. Utöver det 2 ytterligare framfickor på den nya. Fler färger att välja på också.)

Denna gamla modell kommer att räcka för mina behov, helt klart. Den nya modellen hade förstås varit ännu göttigare för en pryltant, men jag är en medioker joggare som bara kommer att vilja vara ute lite längre tid emellanåt framöver. Räcker att få med vätska för kanske upp till 3-4 sommar-timmars löplufs, första förband, bytes-/förstärkningsplagg och nåt litet ätbart. http://www.ultramarathonrunningstore.com/Salomon-S-LAB-ADV-SKIN3-12-SET-Backpack-p/slabadvskin312set.htm

Har provat den en timme i skogen idag med en halvliter vatten i framflaska, värmefilten som följer med och ett första förbands-kit, den sitter som en fläskläpp ju! Lovande!

Storlek XS/S, jag är dam 38/40, svensk dam Medium/Large eller herr Small/Medium ungefär. Underställströja plus ull-T-shirt och vindjacka, mer kommer jag inte att ha på mig när jag använder västen. Den gjorde nog att T-shirten idag inte hade behövts alls, dessutom. Får se sen hur den känns med bara en tröja under sommartid, men det blev nog rätt storlek ändå.

Tack alla er som gav hiss och diss på olika modeller tidigare!
Per
1966 • Lysekil
#15
12 februari 2017 - 15:11
Gilla 
@Monica

Tack för tipset ang. denna Salomon på Stadium.se. Är själv på jakt efter en sån. Bra pris dessutom.

Nu gäller det bara att mäta runt kaggen så man får rätt storlek på västen. :-)

Monica Carlsson
1971 • Partille
#16
12 februari 2017 - 19:08 Redigerad 12 februari 2017 - 19:10
Gilla 
#15: Stadium har 365 dagars öppet köp om du har alla förpackningar och lappar kvar, läs på olika storlekstips på nätet och mät så noga du kan, i värsta fall beställ två och lämna tillbaka den felande?
Edit: verkar vara slutsåld, utom i XXS...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.