Orimligt högt VO2 max värde? - Löpning
Löpning Träning 12 inlägg 26381 visningar

Orimligt högt VO2 max värde?

Therese Ingrid
1980 • Göteborg
#1
17 januari 2017 - 23:57
Gilla 
Hej! Jag har några gånger gjort ett konditionstest på löparbandet på gymmet. Jag har alla gånger fått resultatet att min kondition är "överlägsen, konditionsnivå 90 % (vad det nu betyder ), VO2 maxvärde 61,5. Jag har googlat lite och det är alltså samma syreupptagningsförmåga som elitidrottare har. Men alltså, jag är inte särskilt vältränad, så jag tycker det är mycket märkligt...? Testen är inte särskilt jobbiga och visserligen påminner ansträngningen om det som jag gör mycket i min vardag, typ putta barnvagn i uppförsbacke när jag har bråttom... men jag har fått det här resultatet även efter flera månaders sjukdom då jag har varit i riktigt dålig form, har jag tyckt iallafall. Är jag i bättre form än vad jag tror, eller ger de här testen på löpbandet osäkra resultat? Jag fyller i alla uppgifter som jag ska: vikt 52 kg, ålder 36 år. På vissa av testerna ska man fylla i sin maxpuls och då har jag fått gissa, jag vet att min maxpuls ligger över 184, som standardkalkylen ger, eftersom jag kan träna på den nivån utan att känna mig helt slut. Jag tror min maxpuls ligger kring 190-200 ungefär. Men det verkar inte spela någon roll vilken maxpuls jag anger, jag får det här resultatet "överlägsen" oavsett.
Jag skulle beskriva min konditionsnivå så här under en period då jag får vara frisk: Jag promenerar mycket i min vardag, kör lättare styrketräning ca två gånger i veckan, hänger nätt och jämt med i ett medelgympapass på Friskis & Svettis, skulle förmodligen klara av att springa 5 km på 30 minuter. Låter inte riktigt som en elitidrottare va? Det är i och för sig sällan flåset som sätter stopp, utan muskelkapaciteten, men ändå.

Är det någon som kan ge lite klarhet i detta? Tacksam för svar!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
18 januari 2017 - 05:44
Gilla 
Ett konditionstest är beroende av att alla parametrar är rätt, framför allt maxpulsen. Man får helt enkelt ta det med en nypa salt.
Elin Lundkvist
1990 • Karlstad
#3
18 januari 2017 - 19:17
Gilla 
Om du vet att du har över 184 i maxpuls har du nog betydligt höre på riktigt än 190-200.

Standarduträkningen kan du inte använda dig av. Min maxpuls ligger över 210-215.
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#4
18 januari 2017 - 20:35
Gilla 
Som det skrivs så är allt annat än ett rent labbtest rena uppskattningar där det kan gå riktigt fel när vissa variabler påverkas. Min klocka visar 51 Vo2Max men om jag använder Daniels formel, motsvarande mot tid i ett lopp, så är det närmare 41 vilket jag skulle tro på mer men ändå lite högt.

Om man ska använda sig av någon så ta en som uppskattar lite lägre och använd sedan denna och jämföra enbart dig med och inte mot några tabeller eller liknande.

Walker67
1947 • Växjö
#5
18 januari 2017 - 21:42
Gilla 
Jag tror att du är en stor talang i vilken konditionsidrott som helst, men det finns ett "men" dvs om du har samma talang mentalt och kroppskonstituellt dvs naturlig fallenhet för en viss sport.
Jag kan ta exempel från min tid inom gångsporten.
Vi fick över deltagare från andra sporter som löpning, skidåkning, brottning, boxning. En del blev bara medelmåttor trots hög Vo2max, andra elitgångare på landslagsnivå pga naturliga förutsättningar för sporten. Vi hade den motsatta övergången till löpning och skidåkning, en vann Stockholm maraton, två andra blev landslagsåkare i skidor.
Om jag vore i dina kläder skulle jag prova några konditionsidrotter för att se om de matchade ditt höga VO2 max-värde - det är få förunnat med de förutsättningarna !
alex
1980 • göteborg
#6
18 januari 2017 - 22:15
1 Gilla 
Det finns alldeles för många felmarginaler och antaganden för att ett sådant test ska stämma. Till att börja med är knappast utrustningen (löpband på gym) kalibrerad och tillförlitlig, sedan är skillnaderna i löpekonomi stora vilket ger stor skillnad. För det tredje är standardavvikelsen på ett Åstrandtest (som är det mest välkända submaximala testet) 15% från direkt uppmätta värden. Detta utförs då på standardiserad och kalibrerad utrustning (cykelergometer) och på cykel där skillnaderna i ekonomi är betydligt mindre.

Du kan använda testet för att mäta din egen utveckling dock.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
19 januari 2017 - 07:18
Gilla 
Ett exempel på hur stora fel ett submaximalt test kan ha. Jag fick nedanstående svar i ett mail när jag ställde frågor till Previa efter ett så kallat "Åstrandtest vid hälsokollen 2014. Jag undrade hur stor påverkan det har om man använder korrekt maxpuls i stället för skattad maxpuls 220-ålder.

"Utifrån det skulle du ha 5,1 l/min och ett testvärde på 63 istället för 47"

Med andra ord en avvikelse på 34%.
Walker67
1947 • Växjö
#8
22 januari 2017 - 17:56
Gilla 
Även om värdet inte stämmer och är lägre, så visar det på stora förutsättningar att bli bra i en konditionsidrott.
Sen får man inte underskatta det självförtroende det kan ge i en tävlingssituation att man har lite extra i ryggsäcken att ta till om det behövs.
Jag har haft chansen att testa mig de sista åren, men har avstått då jag inte ville ha reda på hur dåligt värde jag skulle få. I 25-årsåldern uppmättes 4,6 l/min och jag tror jag vägde 70-71 kr på den tiden, minns inte testvärdet.
Idag vid 69 års ålder och en vikt på 81 kg skulle jag nog få ett extremt lågt värde, skulle tro 3.0-3,5 l/min. Min maxpuls var 220 år 1970 minus ålder skulle det i så fall bli 150, men det stämmer inte, skulle tro 160-165.
Hur påverkar det testvärdet i så fall ?
Så Therese Ingrid, missa inte chansen att testa dina gränser, den lilla/e kan pappa ta hand under dina träningspass. Lycka till !
Therese Ingrid
1980 • Göteborg
#9
22 januari 2017 - 22:51
Gilla 
Tack för alla era kommentarer och det var ju kul med Walker67's uppmuntrande peppning :-) Jag tror också att det uppmätta värdet blir fel, men jag förstår inte riktigt varför. Jag har provat att ange olika maxpulser (synd att jag inte ids ta reda på min maxpuls men jag äger ingen pulsklocka, skyller på det) och får gång på gång mycket högt värde. En bekant trodde att värdet kanske blir fel för att jag är så lättviktig; 52 kg på 164 cm. Så idag provade jag att lägga på 10 kg på min vikt och ange att jag vägde 62 kg istället. Men det gav bara ett ännu högre värde så jag tror han hade fel. Det här jag skrev med att jag springer 5 km på 30 minuter, det vet jag inte med säkerhet för det var väldigt längesen jag löptränare mer än som uppvärmning inför annan träning. Jag blev medlem på jogg.se för ca 7 år sedan under en period när jag löptränade. Men sen blev jag väldigt sjuk i en inflammatorisk tarmsjukdom och har haft många sjukdomsperioder sedan dess. Vid varje sjukdomsperiod förlorar jag mycket vikt och mycket muskelmassa, så fokus under mina friska perioder har varit att träna upp styrkan och få upp vikten igen. Löpträning har inte prioriterats av den anledningen. Konditionen brukar komma tillbaka av bara farten, den behöver jag aldrig anstränga mig för att få tillbaka efter en sjukdomsperiod. Det är en helt annan historia med styrkan :-(
Så möjligen är det något genetiskt det här med syreupptagsförmågan. Min mamma var maratonlöperska :-) Jag ska testa någon dag framöver att springa 5 km så fort jag bara kan och se vad det blir för tid. Och så är jag lite sugen på att mäta mitt VO2 maxvärde i ett labb någon gång framöver, för skoja skull och se om jag får samma värde.
Therese Ingrid
1980 • Göteborg
#10
22 januari 2017 - 22:54
Gilla 
Förresten, jag har bara en massa backar omkring där jag bor. Om man ska testa hur snabb man är på 5 km, är det då viktigt att rundan är någorlunda plan?
Therese Ingrid
1980 • Göteborg
#11
22 januari 2017 - 23:54
Gilla 
Ja så klart Bo, du har rätt, en högre vikt borde sänka testvärdet enligt formeln. Skumt. Dagsformen var i och för sig mycket god. Och jag gjorde inte två konditiontest på varandra idag, det borde jag kanske gjort, alltså ett med min korrekta vikt idag också, för jämförelse. Ja det är löpbandets inbyggda test jag använder mig av, s k brandmanstest. Det funkar nämligen utmärkt som uppvärmning inför ett styrketräningspass i gymmet :-) men det kanske är kalibrerat helt uppåt väggarna. Jag har använt olika löpband men alla är av samma märke.
Jag ska springa testrundan snart. Jag kan väl aldrig tro att jag springer 5 km på 23 minuter, men vi får se, jag återkommer :-)
Walker67
1947 • Växjö
#12
23 januari 2017 - 22:55
Gilla 
Har du ingen kompis, som testat sig i annat sammanhang och har ett värde. Låt sen denne köra ditt test för att se om värdena skiljer sig åt.

En annan fundering; den tarmsjukdom som du lider av och ev medicinerar mot, kan det vara något som påverkar värdet eller möjligheten att utnyttja ett ev högt VO2 max ?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.