Ont insida knä - Löpning
Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 61692 visningar

Ont insida knä

#1
27 juni 2016 - 12:02
Gilla 
Hej allihopa!

Är amatör-marathon-löpare som efter relativt långvarig träning nu fått ont vid insida knä i höger ben. Har under våren ökat upp träningen till marathon i juni, men har därefter inte riktigt dragit ned på löppassen utan snarare kört på med liknande upplägg (3-4 pass i veckan, inkl. långpass på helgen). Har dock haft liknande träningsupplägg under senaste 6-8 åren, så tror inte att det är en chockökning i träning som gett knäproblem...

Till själva symptomen: efter ett långpass för ett par veckor sedan har jag ont i insidan av höger knä då jag belastar höger ben (ex. vid knäböj på ett ben). Gå nedför i trappor är också väldigt smärtsamt (känns lite som knivstick vid insidan och uppåt runt knät) och om jag redan har ont och går ut och springer, är just nedförslöpning det mest problematiska. Om jag trycker på knät finns en punkt något uppe på knäskålen snett innåt/uppåt som gör extra ont. Kan också känna "kramsnö-känsla" och att knät knarrar om jag känner och sträcker ut knät. Smärtorna går ned om jag inte går ut och tränar, men återkommer direkt vid träning.

Har varit en gång hos sjukgymnast som menade på väldigt överspända omgivande muskler, från runt knät och upp till ljumske och höftböjare. Har fått någon övning med höftböjar-stretch samt att massera utsidan av låret genom att rulla fram och tillbaka över en hård rulle.

Känner dock efter 1-2 veckor inget direkt resultat (förstår att det kan ta mycket längre tid) men undrar mest vad problemet skulle kunna ligga i. Verkar inte vara något i knät som är skadat (menisk, ledband, etc.) utan mer överansträning.

Någon som har varit med om något liknande? Några övningar som kan vara bra isåfall? Ska jag fortsätta med löpning eller ta en paus helt ifrån det? Funderar också på att införskaffa knäskydd men vet inte riktigt vilket, och om det hjälper överhuvudtaget.

Alla tips eller råd/funderingar vore jätteuppskattade!

/David
Ove Nygren
1962 • Piteå
#2
27 juni 2016 - 12:29
Gilla 
Har av och till liknande problem på insidan av höger knä. För min del tror jag det handlar om s k "gåsfot", en irritation i senfästet pes anserinus (tror jag det heter). Problemen triggas bland annat av av för mjuka skor eller av långvarig löpning på underlag som lutar sidledes ned åt höger. Detta gör att foten supinerar och knäet viker sig därmed utåt i steget. Förmodligen blir då påfrestningen då för stor på nämnda senfäste. Är lite hjulbent också vilket troligen bidrar till problemet. Jag kan också ibland känna smärta/irritation om jag står på höger ben och förflyttar tyngdpunkten till ytterkant av fotbladet.
För mig är räcker det dock oftast med ett par dagars vila och att byta till andra skor. Roterar mellan olika skor (har andra problem också!) men allra bäst fungerar knät med mina Asics gel Nimbus. Dessa skor är visserligen mjuka men foten viker sig inte utåt i dessa.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#3
27 juni 2016 - 13:26
Gilla 
Om det är gåsfot så kan man sitta på ett bord och "dingla" med benet. Använd då ett gummiband som du fäster vid tex ett dörrhandtag och svinga benet upp o ned 3 x 15 ggr morgon o kväll. Sträck ut benet rakt ordentligt. Vila någon vecka, undvik sedan nerförslut och snabba pass en tid framöver
Jag hade gåsfot för länge sen, men det försvann sedan med detta.
#4
27 juni 2016 - 13:33
Gilla 
Tack för hjälp och tips!

@#3: Vet inte riktigt om jag förstår övningen. Var på benet ska gummibandet sitta? Runt ankeln? Eller knät? Är det fäst i dörren och sen runt benet så att man måste ta i för att sträcka ut benet?
1971 • Nykvarn
#5
27 juni 2016 - 13:58
Gilla 
Om du går till forumet och söker på "gåsfot" hittar du tolv tidigare trådar med bra information. Jag har haft det av och till, nu senast under våren.

Några dagars vila i det allra mest akuta skedet är alltid bra. Rotera skor och löpunderlag är bra, att kyla området med en ispåse eller t ex "Ice Power"-gel är också bra, däremot verkar antiinflammatorisk tabletter inte hjälpa speciellt bra (egen erfarenhet). Försök att stretcha ut för korta muskler som drar i muskelfästet. Att punktmassera med en boll verkar bara irritera ytterligare är min erfarenhet.

Övningen som Leif beskriver går också att göra på gym sittande, maskin för framsida lår där underbenet höjs med motstånd från vertikalt till horisontellt läge med motstånd av vikter (lite svårt att förklara...)
1952 • Varberg
#6
27 juni 2016 - 14:35
Gilla 
@David:
Försök klargöra ordentligt var problemet sitter anatomiskt. Jag uppfattar att du lokaliserar smärtan till insidan av övergången sena knäskål. Stämmer också med att det gör ont vid knäböj. Om du kollar på en anatomibild så ser du att gåsfoten är senfästet som sitter insida knäled och det är två skilda strukturer. Det är kroppens största muskel Quadriceps som avslutas med senan och knäskålen som fäster på framsidan av knät. Den muskeln blir lätt tight (som sjukgymnasten konstaterade) så den behöver säkert bearbetas rejält med foamrolling och stretch. Som Ove skriver ska man även undvika att springa på skrå.
#7
27 juni 2016 - 15:32 Redigerad 27 juni 2016 - 15:32
Gilla 
Jättetack alla för tips och råd!

@Tage: Är klurigt, och tycker även känslan ibland "lurar runt" i knät, dvs. något svårt att lokalisera. Om jag trycker på knät/knäskålen känner jag smärta ovanpå knäskålen mot insidan av knät. Om man tänker dig knät framifrån sitter smärtan runt kl. 2 - 4. Vid knäböj tycker jag dock kunna känna något inåt under knät. Men du menar att gåsfot är ett avslut av qudriceps på sidan/nedanför knät, medan smärtan kanske kommer från övergån sena/knäskål? Vilket isåfall skulle tyda på att det inte är gåsfot?

Ska i vilket fall testa att köra med era rekommenderade gåsfotsövningar. Men om det snarare är sena-knäskål, finns det andra muskler/övningar man bör fokusera på?
1952 • Varberg
#8
27 juni 2016 - 16:53
Gilla 
Nej gåsfoten är fästet för den inre muskelgruppen. Den kallas så pga av senornas utseende i fästet. Quadriceps fäster via patellarsenan framför knät. Kolla lite anatomibilder så blir det klarare.
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#9
27 juni 2016 - 18:57
Gilla 
Jag hade gummibandet fäst runt ankeln och runt ett dörrhandtag när jag satt på bordet. När jag böjde ner benet mot golvet (90 grader) så spändes bandet. Testa o se hur det känns
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#10
29 juni 2016 - 10:40
Gilla 
Nu vet jag inte din ålder, men är du 40+ eller däromkring så kan insida knä vara inre menisken (degenerativ skada). Lägg gärna upp bild på var det gör ont.
#11
29 juni 2016 - 10:48
Gilla 
Hej på er!
Jag har gett mig själv en utmaning...Att under 30 dagar springa 8 km (min vanliga runda är det) varje dag. Vet att man skall lyssna på sin kropp och det gör jag :-) Nu har jag ett par dagar känt kanske samma symtom som ovanstående, att det känns "trött och stelt" utsida hö vad, som ett band som löper utmed utsidan. Det gör inte ont men känns mer som träningsvärk. Kan jag fortsätta springa men sakta och långsamt (då pratar vi 7.30-8 min/km) eller skall jag gå samma sträcka.
Vill gärna fullfölja min utmaning och har 18 dagar av 30 kvar. Har prövat stretchövningen där man sitter på knä med ovansidan fot i marken och att sitta ner försiktigt! Det är skönt!

Hur tänker ni att jag "borde" göra...?
#12
2 juli 2016 - 22:13 Redigerad 2 juli 2016 - 22:20
Gilla 
Bild uppladdad av David Larsson
Kort uppdatering:

Känns som smärtan går ner något i vila efter foamroller och knäböjsövning sittande på bord som Leif (#3) och andra tipsade om (mot gåsfot). Har idag efter en veckas vila testat ett första väldigt kort löppass (4 km). Känner mindra smärta än vid löppass innan rehab-träning, men fortfarande distinkt känsla i knät. Ju längre jag springer desto mer "knivsticks-liknande" känsla snett inåt/under knät (även om jag känner mindra än innan jag började med rehab).

Bifogar bild för förklaring (@Stefan). Om jag trycker runt på knät känner jag tydlig smärta nästan på och mot insidan av knät (inringad cirkel). Vid löpning (när jag lägger hela vikten på ett ben vid löpsteg, framförallt i nedförsbacke) känns som en knivliknande känsla insida/under knäskål (inritat streck).

Att jag fortfarande känner av det vid (kort) löpning, är det dåligt? Innebär det att jag bör avvara löpning ytterligare längre tid? Och de som har erfarenhet: liknanr detta gåsfots-symptom? Är något osäker på hur jag ska placera det hela...

Ska på återbesök hos sjukgymnas på torsdag så kan återkomma med mer feedback, men vore toppen med lite svar från erfarna löpare här... Tack annars igen för all hjälp!
#13
2 juli 2016 - 22:14 Redigerad 2 juli 2016 - 22:14
Gilla 
P.S.: @Stefan: är 27 år, så hoppas inte det är någon längre degenerativ skada (även om jag sprungit mycket i >10 år).
1981 • Örebro
#14
2 juli 2016 - 22:46
Gilla 
Skulle trots allt slänga in en gissning på att det är menisken som är irriterad.
#15
2 juli 2016 - 23:34
Gilla 
@Johnny: Hmmm, tack för förslag. Känner dock ingen smärta alls vid knävridning. Ska dock slänga in en fråga vid sjukgymnastbesök nästa vecka
#16
3 juli 2016 - 07:47
Gilla 
Förresten: vad gör man åt meniskskada? Bara vila?
1981 • Örebro
#17
3 juli 2016 - 15:31
Gilla 
Anpassad träning, stegrande rehab. Same old egentligen :-)
Operation är för de allra flesta onödigt och samma, om inte bättre, resultat nås med konservativ behandling.
#18
3 juli 2016 - 21:14
Gilla 
Hej. Nya här och ganska ny med löpning. Känner igen symptomen, ont insida knä efter +4km löpning oavsett underlag. Nerförsbacke är lätt mord, trappa uppför/nerför är inte heller kanon. Jag har använt stöd till knäet när jag springer och det har hjälpt. Stämmer det med era symptom att det för ont att få massage på baksidan runt knäet? Försökte "vrida" in foten (vinkar just en foten lite ut när jag springer tydligen) när jag sprang idag. Det hjälpte något.
Låter detta som en gåsfot?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.