Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 2698 visningar

Smärta ben.

1989 • Nybro
#1
11 juli 2017 - 20:45
Gilla 
Hej!

Jag skulle behöva lite råd. Jag började löpträna för ungefär 2-3 månader sedan från att ha varit ganska inaktiv. Jag började få ont bilateralt i knän på medialsidorna. Denna smärta försvann snabbt i och med rejäla skor + anpassade inlägg. Till salen hör att jag pronerar duktigt. Jag började springa på asfalt för ungefär en vecka sedan och har väl hunnit med 3 pass på runt 4-5 km. Igår när jag skulle köpa kände jag hur det gjorde ont på framsidan av benen och jag kan inte tro att det är annat än benhinnorna. Jag har läst runt lite och det verkar ofta som att folk får ont efter en stunds träning och sedan efter träning. Jag får ont direkt men efter ett par km är det borta och jag har inte ont efter, såvida jag inte trycker på området. Jag var ute på en promenad idag och känner ingenting men det bränner till lite så fort jag började löpa lite.

Hur ska jag tänka här? Träna igenom Det? Undvika asfalt? Total vila ett tag? Tejp? Hjälp!
Löpning är något jag verkligen tycker om och jag har inga problem att träna mig igenom det såvida det inte skadar så att det sliter sig totalt. Jag är rädd för att dra på mig något så att jag sitter där inaktiv och jävlig igen ;)

Tusen tack för svar.
Mvh Johan
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 juli 2017 - 13:18
1 Gilla 
Mina egna erfarenheter är att 1) rivstart ökar risken för att smärtan kommer. Sen försvinner den efter ett tag, möjligen för att jag fokuserat på att springa avslappnat.
2) asfalt är mycket värre än en skogsslinga.
3) det försvann av sig själv efter ett tag, troligen för att jag blev mer vältränad i kombination med att jag hittade en stretch som hjälpte.

Jag tycker inte du ska strunta i det, somliga får långvariga och svåra besvär. Klassisk benhinneinflammation ger en ömhet ca 15 cm upp på baksidan av skenbenets insida, det låter som om det stämmer på dig.

Prova att starta riktigt lugnt och gärna på mjukt underlag. Dessutom kan du prova min stretch: stå på knä med rak rygg, luta dig långsamt bakåt, rak från knäna och upp, du ska känna att det drar på framsidan av underbenen. Dessutom kanske du ska stretcha vadmusklerna efter löpning, både med rakt och lätt böjt knä. Det påstås ju att "benhinneinflammation" beror på att musklerna slår mot skenbenet, kan tänka mig att avslappnade muskler låter benhinnan vila mellan passen.

Om det blir värre, gå till en naprapat eller sjukgymnast inriktad på idrottsskador, det är alltid snabbaste och säkraste vägen till förbättring.
1989 • Nybro
#3
13 juli 2017 - 16:37
Gilla 
Tack så hemskt mycket för svar. Jag provar stretcha och tar det lugnt. Förhoppningsvis är det som du säger att det förbättras genom att jag tränas upp. Får skippa asfalt också, även om det är det jag älskar!

Tack och bock.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.