Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 8962 visningar

Diffus smärta i vänster ben

Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#1
14 maj 2014 - 08:51
Gilla
Hej! Jag är ny på forumet men inte så ny på löpning. Det senaste året har jag övergått till att springa med typ "barfotaskor". Successiv tillvänjning alltså. Nu springer jag mest i ett par trail glove från merell. Jag har Bara upplevt fördelar med byte av löpstil och skor. Innan jag började jobba med löpsteget hade jag problem med höften, men inte sedan nästan ett år nu.

Så, till problemet, har på senaste tiden fått en diffus smärta i vänster ben. Känns framför allt efter löpning. Bor svårt att gå i trappor, särskilt nerför, och det gör ont typ från foten upp mot knät, men det är så diffust att jag inte riktigt vet var det egentligen gör ont. Det Är lite som att benet låser sig? Har provat att vila bort det (totalt en vecka), vid flera tillfällen. Men det kommer direkt tillbaka efter en längre löptur. Någon som har nån idé om vad det kan vara?
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#2
14 maj 2014 kl 13:39
Gilla
Låter som att det är läge att återgå till "vanliga" löparskor!?
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#3
14 maj 2014 kl 16:41
Gilla
Nej, när jag sprang i vanliga skor och landade på hälen hade jag stora problem med höften. Fick knivshugg smärtor av bara 2 km löpning, och sjukgymnastens "råd" var att sluta springa. Då läste jag på om framfotalöpning och natural running, vilket gav mig hopp! Nu kan jag ju springa, men den här nya smärtan vet jag inte vad det är. ..
1952 • Varberg
#4
14 maj 2014 kl 17:05
Gilla
Man måste inte ha minimalistiska skor för att undvika hällandning. Jag håller med Stefan - har man extrema skor och får ett problem bör man adressera det först. Prova ut ett par skor med vettig sula som du känner att du kan springa bra i. Jobba med löptekniken och styrketräning av utsida, baksida.
Sedan kan ju ditt problem behöva tacklas mer specifikt, men det är svårt att gissa när det verkar så diffust i utbredning.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#5
14 maj 2014 kl 18:30
Gilla
Ja, det är klart Tage, men jag testade faktiskt att springa i mina gamla skor (asics gel nimbus) och det var som att springa med riktigt tunga och klumpiga tofflor! Jag har jobbat med löpsteget sedan augusti, och övergått mer och mer till framfotalöpning och gick också successivt över till merell skorna. Tycker kanske att problemen borde kommit tidigare om det var skorna? Men du har nog helt rätt i att styrketräning kan hjälpa, har börjat med det. Men otålig som man är vill man ju ha resultat direkt! ;)

Någon som springer med "barfotaskor" som känner igen problemet?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#6
15 maj 2014 kl 06:20
1 Gilla
Har på "äldre dar" skolar om mig från extrem hällöpare till att landa med foten under mig (alltså inte framfotalöpning). Detta just för att höfter och knän skall hålla några år till. Några tips för att "få en gamal hund att sitta" är 1) sträck på dig 2) skjut fram höften lite 3) fall framåt 4) fokusera på att dra upp hälarna mot baken 4) korta steg med lite högre stegfrekvens - om det känns avigt kan man också simulera för sig själv att man springer på en isbana - det går inte att springa på ett halt underlag och sättta i hälarna. Räkan dock med träningsvärk baksida lår (stretcha).
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#7
15 maj 2014 kl 12:54
1 Gilla
Missuppfatta mig inte nu Elisabeth för jag vill inte låta dum och elak, men det är tyvärr alldeles för många som tror att de har en viss löpstil (exempelvis att de springer på framfoten) fast de i verkligheten har en annan (exempelvis fortfarande springer på hälen). I en barefoot running löpartävling i New York filmades deltagarna i början av loppet när de fortfarande var pigga. 48% av de som sprang i barfotaskor sprang fortfarande på hälen, 19% på mellanfoten och bara 33% på framfoten. Av de som sprang helt barfota i loppet sprang 21% fortafarnde på hälen.
Testa återgå till dina Nimbus och följ Ingrids råd är mitt förslag just nu i alla fall när du har ont i benet. Stressfrakturer är inte att leka med.
1952 • Varberg
#8
15 maj 2014 kl 13:27
Gilla
Håller med Ingrid och Stefan. Det har varit en barfotakult en tid som verkar vara på tillbakagång nu. Sedan kan det finnas skor som passar dig bättre än Nimbus. Bra teknikråd från Ingrid och som Stefan påpekar kan det ha uppstått ett problem som måste diagnosticeras .
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#9
15 maj 2014 kl 16:57
Gilla
Tack för input! Jag jobbar redan med den teknik som Ingrid beskriver, försöker hålla en stegfrekvens på ca 180 steg per minut, jobbar med att stärka upp bål för att orka sträcka på mig även när jag blir trött. Skjuter fram höften och jobbar med bak spark och att lyfta mer på fötterna. Enligt slitningen på mina skor ser det ut som om jag landar på framfoten, det är där skorna blivit mest slitna och eftersom jag springer ca 2-3 mil i veckan (sedan januari, lite kortare men med merell sedan oktober) så borde väl slitningen tala om hur jag landar?

Nåja, själv är jag väl inne på att jag överansträngt mig. Sprungit några halvmaror inför en tävling som gick den 3 maj. Hade dessa besvär redan då men sprang halvmaran ändå. Tagit det lugnare sedan dess och springer mer i terräng nu. Kanske får acceptera att jag får backa träningen lite. Ska springa en halvmara i Sälen i augusti och vill ju vara i toppform då!
Återigen Tack för tips och input!
Andreas Nilsson
1974 • Linköping
#10
15 maj 2014 kl 17:29
1 Gilla
Hejsan!
Tråkigt att du är begränsad i din träning och att du inte kan njuta av löpningen.
Du beskriver dina symtom väldigt diffust, vilket gör det omöjligt att ge någon vettig input. Är det benet eller är det benet i benet som gör ont tex. När du beskriver en låsning av benet tänker man sig ju något problem i knäleden.
Mitt råd är därför att uppsöka en intresserad och allra helst rekommenderad sjukgymnast, naprapat eller läkare som är verksam eller iaf kunnig inom idrottsmedicin. Rätt diagnos och rätt behandling är verkligen a och o.
Personligen har jag svårt att förstå tidigare inlägg. Du skriver inget om stressfraktur vad jag ser... Jag visste tex inte att diagnosen ont i benet alltid ska behandlas med byte av skor. Sedan stämmer det givetvis att många med minimalistiska OCH traditionella skor får överbelastningsskador. Jorden är för övrigt rund.
Lycka till och hoppas att du kommer hel och stärkt till din halvmara i augusti!
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#11
15 maj 2014 kl 18:19
Gilla
Besvären är väldigt diffusa, i början tyckte jag att Det kändes som ont vi ett ben inne i underbenet, men där det gör ont finns inget ben, så då funderade jag på om det kunde vara en inflammation i inre vadmuskeln. Efter att ha kört på ändå så fick jag mer ont även i knät och lite i låret. Tror inte på nån stressfraktur. ??
Får backa träningen och se om det hjälper, annars får jag väl krypa till korset och besöka en sjukgymnast. Tack för ditt svar Andreas!
Andreas Nilsson
1974 • Linköping
#12
15 maj 2014 kl 18:22
Gilla
Vill bara klargöra att jag tyckte att övrigas inlägg och råd till dig var lite märkliga och att jag inte ifrågasätter informationen i dina repliker.
Lycka till!
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#13
15 maj 2014 kl 18:26
Gilla
Jag förstod det, och uppskattar att nån inte bara klankar ner på mina skor, för jag tror inte att det är de som är problemet. Kan ju lika gärna vara nåt helt annat. Jag funderade väl egentligen mest på om nån med samma eller liknande springstil som min upplevt nåt liknande. Så tack!
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#14
15 maj 2014 kl 21:53
Gilla
Det var inte meningen att det skulle uppfattas som att jag "klankade ner" på dina skor. Ber om ursäkt om det uppfattades så. Men hade jag haft diffusa smärtor och sprang i barfotaskor skulle jag testat att återgå till vanliga skor.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#15
15 maj 2014 kl 22:37
Gilla
He he,; detta med att uppfattas rätt när man skriver kan vara tricky, jag tog inte illa upp alls. Och klanka ner var väl ett dumt uttryck kanske. Men, som jag skrev, eftersom jag sprungit relativt länge med dessa skor ( efter några mil brukar det visa sig om man springer i fel skor) så tänker inte jag att det nödvändigtvis måste vara skorna. Upplever dock ibland att personer som själva inte verkligen gett barfotaskor en chans förstår att det faktiskt inte behövs så förtvivlat mycket dämpning. Men invänjningstiden är lång, så har man inga problem med sin löpning så finns det ju ingen anledning att testa. I mitt fall var det nödvändigt för att alls kunna fortsätta springa.
Löparskador kan man få både med barfotaskor och traditionella skor. Vilket är rätt sjukt egentligen. Kroppen är ju gjord för rörelse och löpning, varför skadar vi oss hela tiden då?
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#16
16 maj 2014 kl 22:43
Gilla
Känner delvis igen mig i dina problem. Jag hade också smärtor och domningar i vänster ben som ibland var svåra att definera. Jag hade svårt att läsa mig till vad det kunde vara så jag besökte en kiropraktor och akupunktör som snart konstaterade att smärtan hade med ett diskbråck att göra. Nerven till benet var tydligen lite i kläm som påverkade mig i löpningen. Jag fick behandling mot detta, och det har delvis hjälpt. Även om det inte är helt bra kan jag i alla fall springa nu igen, och det blir bättre.

Det kan ju tänkas att ditt problem är något liknande...
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#17
17 maj 2014 kl 14:38
Gilla
Sprang 10 km idag och kände inte mycket, bara lite yttersida av vaden upp mot knät. Kanske ändå rör sig om överansträngning. ...
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
20 maj 2014 kl 00:14
Gilla
Diffus smärta tror jag som amatör ofta beror på överansträngning, jag ahde det själv i soleusmuskeln för många år sedan. Gick över med en eller två omgångar rejäl massage, en minuts stretch med lätt böjt knä (och rakt) efter varje pass, löpvila med långsam upptrappning och (tror jag) excentriska tåhävningar.
Om du inte styrketränar är skadan dömd att komma tillbaka om du bara vilar.

I övrigt håller jag med tidigare råd - spring med ett par andra skor också. Det är bra att växla. Du kan ju välja ett par zero drop med dämpning. Jag bytte också steg för många år sen och det gick bra sedan jag tränat upp vaderna men jag fick senare problem när jag sprang alla pass i ultralätta skor. Nu har jag olika lätta skor och cirkulerar mellan, de superlätta spar jag till tävling och en del pass på bana.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.