Löpning Träning 11 inlägg 7104 visningar

Springa maraton utan träning

1969 • Bara
#1
24 september 2017 - 18:28
Gilla 
Är detta möjligt? Efter att ha sett ett antal filmer på youtube så verkar det så. En påstod att han klarade det under 5 timmar. Var ingen tävling utan han sprang på bana. Kunde inte backa upp med bevis ska tilläggas. Själv har jag efter några månader kommit till en nivå där jag kanske skulle klara 25 km men inte mycket mer. Svårt att tro att man kan springa maraton utan träningsbakgrund. De som påstår detta kanske spelat fotboll, cyklat eller sprungit lite ändå. Skulle nästan betala för att se en otränad soffpotatis ens försöka sig på halvmaraton. I cyberspace är allting möjligt.
1988 • Stenungsund
#2
24 september 2017 - 19:00
Gilla 
Det är nog skillnad på att genomföra ett maraton mot att faktiskt springa det. Många klarar ju inte av att springa hela maran trots en tid på 3:30.
Att ta sig igenom: Ja
Att springa: Nej!
Mille
1987 • knivsta
#3
24 september 2017 - 19:57
Gilla 
Absolut möjligt! Jag hade hållet uppe med löpning i många år och lirat fotboll 1-2 ggr i veckan o joggat lite på vår/sommar när jag förlorade ett vad med en polare o sprang marathon med 10 dagars varsel från anmälningstillfället i November. Sprang på 3,56 men vill påpeka att det är verkligen inte att rekommendera mådde dåligt och hade ont i leder i närmare 1 månad efteråt. Aldrig mera marathon otränad! Men det går!
1971 • Rasbo Uppsala
#4
24 september 2017 - 20:18 Redigerad 24 september 2017 - 20:20
Gilla 
Har kämpat 1.5år med träning för att ta mig igenom halvmaran på 2:08 då hade jag inte sprungit en meter på 30 år och en övervikt på 20kg bmi ca 30 vid början av träningsperioden. Springer nu 2-4mil/vecka och börjar nu känna att det går att genomföra marathon i sommar på ett rimligt sätt. Vi har alla olika förutsättningarna men själv hade jag aldrig tagit mig genom ett marathon helt otränad möjligen om jag hade gått på 8-9h.

Men visst finns såna som klarar det. Men jag tvivlar på att det är hälsosamt på något sätt, troligen är det näst intill farligt att försöka sig på.
csaba
1973 • Malmö
#5
24 september 2017 - 20:20
1 Gilla 
Det beror helt och hållet på maxtiden.
Alla kan genomföra en Marathon, men det är oftast maxtiden som sätter stopp. Då menar jag att man promenerar.

Reseledaren under N.Y. Marathon -14 berättade för mig att det var någon med kryckor som gick runt på 20-30 timmar (osäker på tiden) eftersom det inte finns någon maxtid i New York.

Sen är det lite som, att man ska vara nöjd med det själv också.
1988 • Stenungsund
#6
24 september 2017 - 21:21
Gilla 
Fast #3, då är det ju precis det #1 nämner, att du inte är helt soffpotatis eftersom du lirat fotboll.
Tex är min bror smal, relativt ung person som aldrig någonsin hållt på med någon konditionsidrott. Det finns inte på kartan att han skulle klara en mara, antagligen inte ens genom att gå (att gå kan säkert andra klara dock).
Mr. B
1963 • Hemma
#7
24 september 2017 - 21:44
Gilla 
Första frågan är ju vad frågan är... Gäller det att komma runt banan till fots inom maxtid? Inom sex timmar? Åtta? I så fall tror jag nog att många klarar det.

Andra frågan är ju vem man syftar på. En fullt frisk tjugoåring som rör sig någorlunda i vardagen (cyklar, rider, kanske någon bollsport) har antagligen goda marginaler, men alla är inte fullt friska, och ganska få är tjugo år.

En trevlig film på ämnet handlar om några "icke-löpare" som ger sig på Boston Marathon med bara några månader från soffan till startlinjen. https://www.youtube.com/watch?v=s3pGI8LnQj0

Mycket handlar nog om att känna sin kapacitet, och det gör man såklart inte om man inte har tränat. Då får man gissa... På stora lopp ligger det ju alltid några tävlande i vägkanten efter att ha gissat fel men inte insett det förrän för sent.
Mille
1987 • knivsta
#8
24 september 2017 - 22:00
Gilla 
Sorry missade helt meningen utan träningsbakhrund. Nej det är nog värre man behöver inte vara löpare men nog lär man åtminstone motionera regelbundet. Skulle inte rekommendera någon att springa marathon utan månader av ordentlig löpträning innan.
Ola Decker
1977 • Skurup
#9
25 september 2017 - 09:06
Gilla 
Om enda syftet är att springa/lufsa/gå runt ett maraton inom given maxtid (säg 6 timmar) tror jag att många normalpersoner skulle "klara av det" rent fysiskt. Citationstecknen för att risken är rätt stor att det blir en del (små)skador på vägen.

Psykiskt tror jag dock inte det är många som klarar av en mara otränade då det är en kamp i många timmar mot sig själv. Det är framförallt den biten jag haft utmaningar med under min maraträning och under loppet. Och då var jag ändå rätt bra förberedd på startlinjen tyckte jag innan loppet.
1983 • Stockholm
#10
25 september 2017 - 09:18
Gilla 
Om du är helt otränad. Dvs aldrig hållt på med någon form av motion från födseln och sedan springa ett marathon så kan du nog fortfarande ta dig igenom. Men du kommer inte ha kul på något sätt och rulla in på 6.5+ timmar. Så det beror på ifall de har en tidsgräns. Men man ska inte underskatta en promenad på 6-7 timmar heller. Det är nästan mer plågsamt än att jogga 4 timmar.. haha

Har man däremot en bakgrund som avdankad fotbollsspelare eller pysslat med annan idrott som ung tror jag man klarar det otränad. Fast du kommer ha en otrevlig upplevelse med skoskav och plågad rygg/knä/etc. Troligen gå sista milen och svära att aldrig göra om detta.
1969 • Bara
#11
25 september 2017 - 11:13
Gilla 
Ja så länge alla har sin uppfattning om vad det innebär att "springa" ett lopp så lär frågan kvarstå. Dyker alltid upp sådana som vill skryta och snitsar till rubriken: "Jag sprang maraton utan träning". Allt som krävs är vilja, hävdar de. Sedan visar de sig att de promenerade hälften och inte var fullt så otränade som de ville påstå. Men är man själv nöjd med prestationen så är den väl sann ändå på något vis.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.