Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 803 inlägg 61940 visningar

Inför ASICS Stockholm Marathon 2018

1982 • Stockholm
#1
28 oktober 2017 - 00:24
1 Gilla
Bild uppladdad av Martin
Hej vänner och motionärer.

ASICS Stockholm Marathon går av stapeln lördag den 2 juni 2018.

Frågorna är många för oss alla, oberoende av vilken nivå man tillhör. S.M som dessutom kommer genomföras på en ny sträcka: https://www.stockholmmarathon.se/banan/

Efter fem S.M med varierande resultat 4.41-4.14-4.00-3.58-3.26 så har jag en förhoppning om att nå 3.10 under S.M 2018, då anser jag mig vara en rookie i sammanhanget. Jag har inlett ett program utformat av en vän från forumet Jasko, som hittills fungerat väldigt bra för mig sedan det startade i början av september, får se om det tar mig hela vägen till mitt mål på 9 månader.

Så hur går ni tillväga för att nå ert mål på S.M?
Hur förbereder ni er mentalt för att orka?
Vad känner ni inför nya banan?
Utrustning som fungerar bra/mindre bra?
Vilken gel/sportdryck tar ni och när?

Frågeställningar finns det gott om och även om det finns trådar att leta upp så är det säkert skönt att få lufta sig lite och tagga tillsammans inför ASICS Stockholm Marathon 2018. 217 dagar kvar bara, sen står vi där inne i startfållan på Lidingövägen igen. :)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1961 • Oskarshamn
#2
28 oktober 2017 kl 16:20
2 Gilla
217 dagar bara!? Jag längtar redan. Har än så länge inte satt upp något mål, utan ser mest fram emot folkfesten. Hoppas att nya banan blir ett lyft, med fler åskådare, vackra vyer, stor löparglädje och inte alltför tuffa backar på Söder.
1982 • Stockholm
#3
28 oktober 2017 kl 20:17
Gilla
Visst är det härligt att börja titta framåt Torbjörn? Nu är mitt fokus inriktat på att lägga en bra grund. Mycket långsamma pass framförallt, ”prattempo” som vissa kalllar det. Eller en puls kring 130 (motsvarar ca 65-70% av maxpuls). Milantalet är redan nu uppe kring 23-25 mil/månad vilket är mycket för att vara jag, men föregående år var det bara runt hälften under motsvarande period.

Har tack vare ett fantastiskt träningsprogram haft något att följa och som passar mig som handen i handsken. Irriterande bara att det tog mig 10 år att hitta ”mitt” sätt att träna på. :)
1961 • Oskarshamn
#4
28 oktober 2017 kl 20:36
Gilla
Ja, jag tänker också satsa på att springa sakta och länge framöver blandat med, förhoppningsvis, härliga turer på skridsko och skidor... Vad är det för träningsprogram du har, Martin, låter intressant.
1982 • Stockholm
#5
28 oktober 2017 kl 20:51
Gilla
Hade tidigare testat Anders Szalkai, till och med två ggr, men tyckte det var för komplicerat så jag fortsatte på egen hand. Förra året ökade jag den totala distansen kraftigt men utan något program att följa, resultate blev okej men inte bättre. I år bestämde jag mig för att hitta ett personligt program, så jag slängde ur mig frågan här på jogg.se, och fick kontakt med Jasko. På den vägen är det just nu och jag har äntligen hittat lugnet och njutningen med träningen. Alla är vi individer och ett generellt träningsprogram som man finner på nätet passar inte alla helt enkelt.
Annika
1979 • Mölndal
#6
28 oktober 2017 kl 22:33
1 Gilla
Den här tråden måste jag följa!

Jag anmälde mig häromdagen, till min omgivnings stora förskräckelse. Jag sprang Stockholm marathon 2015 - regnåret! - och har sprungit maror även i Rom och Florens. I januari 2016 opererade jag ena foten med misslyckat resultat, sprang en handfull gånger under 2016 men foten gjorde ont och det gick inte bra. I mars 2017 opererade jag foten igen, och fick börja springa försiktigt på min nu stelopererade stortå i augusti. I lördags sprang jag nästan 9 km, det är det längsta jag sprungit sedan Florens-maran 2015. Ja, och det kändes ju bra så i förrgår anmälde jag mig till Stockholm 2018. Jag är lite knäpp.

Så hur går ni tillväga för att nå ert mål på S.M?
- Ja, jag tänkte väl försöka springa och styrketräna så mycket som möjligt. Jag är usel på att följa program, och mitt mål är bara att komma i mål den här gången. Det får ta den tid det tar.

Hur förbereder ni er mentalt för att orka?
- Det är inga problem. Det jag saknar i fysik tar jag igen i envishet. I Florens fick jag håll efter två kilometer och haltade sen fram halvgråtande med kraftigt illamående, magsmärtor och ont både här och där i fem timmar, men att bryta om jag inte typ bryter benet, det finns inte.

Vad känner ni inför nya banan?
- Spännande! Jag hade inget emot den gamla banan heller men HATADE varvet på Djurgården.

Utrustning som fungerar bra/mindre bra?
- Mina två senaste maror sprangs i Saucony Zealot, helt utan skavsår och blåsor. Det kan bli dem, det kan bli Skechers Ultra. Kläder efter väder (shorts och tshirt var ingen höjdare i 8 grader och ösregn), Flipbelt.

Vilken gel/sportdryck tar ni och när?
- Den sportdryck som bjuds längs banan. Gel är så jävla äckligt, så även om jag testat det förut kommer jag att hoppa över det den här gången, däremot vet jag av erfarenhet att jag blir hungrig halvvägs och den saltgurka som bjuds då är ännu äckligare än gel. Ew. Som en slemmig ål. Eventuellt om jag experimenterar med att göra egna bars, annars kör jag med såna här https://www.getbuzzing.co.uk . Ska man vara ute i många timmar måste man fylla på med energi längs med vägen.
1982 • Stockholm
#7
30 oktober 2017 kl 18:55
Gilla
Annika - Vad kul att du är anmäld! Jag anmälde mig för några veckor sedan. Tvekade egentligen aldrig men hoppades att banan skulle vara lite snabbare. Menmen, jag får helt enkelt träna hårdare.

Nu är det två månader sedan jag startade träningsperioden, sju månader kvar lite drygt till S.M 2018 som är målet. Ska även springa Premiärmilen men det var mest för seedningens skull. Träningsupplägget har gått överraskande bra, de många lugna distanspassen har verkligen gett resultat, från 45 minuter på milen vid starttillfället till en tendens att nu kunna klara milen på under 40 minuter, på bara två månader. Jag får återkomma när det slutgiltiga resultatet kommer men det verkar lovande.

Jag har länge sett en mara som en mental kamp men har med åren omrevideratndet lite grann. Då det var en mental kamp berodde främst på att jag inte var rätt tränad, de senaste åren har inte varit samma mentala kamp för mig utan jag har helt enkelt varit mer förberedd, läs tränad. :)

Utrustningen är jag nöjd med so far, kommer kanske byta ut min iphone-hörlurar till något mer bekvämt att springa med dock.

Skorna har jag kört med Asics Kayano och det är de bästa skorna jag haft, men är osäker på om jag ska testa några lättare skor. Men jag pronerar ganska kraftigt så det vill till att jag tränar upp musklerna tillräckligt för att orka springa i något med mindre stöd.

Om någon har något bra komplement så är jag öppen för förslag!?

Förra året åt jag magnesiumtabletter och Maxim Gel vilket fungerade jättebra. Var sådär lagom glad när jag tappade min sista magnesiumtablett med drygt en mil kvar!
1961 • Oskarshamn
#8
30 oktober 2017 kl 20:18
Gilla
Annika, med din envishet kommer det att gå utmärkt. Jag blir både imponerad och inspirerad av kämpar som dig! Jag var förresten också med i blötan i Stockholm 2015, det var min debutmara så där kan man snacka om mental kamp, Martin. Men med bättre träning och mer erfarenhet har jag också omvärderat maratondistansen.
Mitt bekymmer på långloppen har varit magen - den har pajat tre gånger av fem. Nu har jag fått tipset att ta någonting innan loppet som stoppar upp magen, får se om det hjälper. Håller med om att gel (är inte kraftslem ett passande svenskt ord?) är förfärligt otäckt. På SM i somras tog jag en med ca milen kvar och den satte definitivt fart på mig. På magen alltså. Jag tog mig i mål, men hade det dykt upp en bajamaja på N. Mälarstrand hade jag tagit den direkt.
Utrustning? På loppen använder jag Adidas Adizero, de är lätta och sköna och passar mina fötter perfekt. Dessutom fina - kommer jag inte först i mål har jag i alla fall snyggast skor! ;-) För övrigt t-tröja/linne, kortbyxor med lite utspädd sportdryck i fickan, kompressionsstrumpor och keps om det är soligt. Typisk gubbe.
Hui Zhao
1960 • Täby
#9
30 oktober 2017 kl 21:00
Gilla
Vet någon om Premiärmilen 2017 gäller fortfarande som seedning för Sthlm marathon 2018?
1981 • Stockholm
#10
30 oktober 2017 kl 21:25
Gilla
#9 enligt premiärmilens hemsida är det enda milloppet som är seedninggrundande för maran. Seedningtiderna kommer mars 2018 vilket känns lite sent o märkligt. Skulle gissa att de tagit bort att man kommeri startgrupp A vid tid under 39 min, va lite väl generöst förra året.
1981 • Stockholm
#11
30 oktober 2017 kl 21:29
Gilla
#9 nu läste jag din fråga igen och då blir svaret att jag inte vet om det gäller även nästa år :)
1982 • Stockholm
#12
30 oktober 2017 kl 22:10
Gilla
HUI jag missförstod också frågan först tills jag förstod att du frågade om resultat från 2017 kunde användas till S.M 2018. Jag ska absolut inte säga med säkerhet, det som talar för är att på Premiärmilens hemsida så står det att det bästa resultatet från hm/hm två år bakåt kan användas som seedning till S.M. Dock står inget om just Premiärmilens bäst-före-datum.

Men tyvärr känns det som att risken finns för att det inte kommer gå att använda ett gammalt seedningsresultat. 1. Kondition är en färskvara, ett bra genomfört lopp i april tyder på att du med stor sannolikhet är i bra form till juni, även om det förstås är en stor skillnad på 10k vs 42k.
2. Ekonomi, det känns som att just Premiärmilen till stor del byggs upp av seedningslöpare, så det skulle bli en förlust om de accepterade ”äldre” resultat.

Där kanske någon mer vet med säkerhet vad som gäller?
Hui Zhao
1960 • Täby
#13
31 oktober 2017 kl 14:46
Gilla
Mejlat Marathongruppen och frågat. Svar: Premiärmilen gäller endast samma år. Däremot gäller halv- och helmararesultat för seedning i 2 år.
Hui Zhao
1960 • Täby
#14
31 oktober 2017 kl 14:51
Gilla
Någon som vet om halvmara 1:37 räckte till grupp C vid årets (2017) seedning?
1969 • Höllviken
#15
5 november 2017 kl 23:44
Gilla
Hej!

Anmäld till detta lopp som blir mitt första marathon någonsin. En fråga till er som sprungit tidigare; hur trångt är det dvs hur hindrad blir man av långsammare löpare om man inte seedar sig?
Inte för att det lär gå så särskilt fort för mig utan någonstans runt 3.30-3.45 är kanske realistiskt men misstänker att det finns några som tar det ändå lugnare?

Fundering 2 är hur seedningen sett ut tidigare år avseende resultat på halvmaraton? Halvmara i Danmark räknas dessa eller hur funkar det?

Väl mött på Stockholms gator??
Hobbylöparn
Östermalms IP
#16
6 november 2017 kl 07:02
Gilla
Det är inte särskilt trångt. Endast första sväng ut mot Valhallavägen kan det köa till sig litet.

Men 2018 är det ju en helt ny bana, så det kommer bli intressant att se hur det blir.

Största problemet är att det här med att hålla till höger är det ingen av 18 000 löpare som förstått. Således ligger alla som en massiv kolmask och springer i samma tempo från höger till vänster sida av vägen.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#17
6 november 2017 kl 11:22
Gilla
#15
Det är (eller var med tidigare bansträckning) gott om plats och sällan trängsel. Kanske kan vara några hundra meter med trängsel precis i starten som Kurt skriver. Annars är det nog bara kring farthållarna jag upplevt att det kan bli lite väl grötigt med folk. Men det är ju bara enstaka proppar att ta sig förbi och bör inte påverka slutresultatet alltför mycket.
1978 • Linköping
#18
6 november 2017 kl 11:27
Gilla
#17

Har inte startat längst bak, men skulle säga att en 3:30-löpare bör bli ordentligt sinkad om denne startar i de sista grupperna.
Daniel Engdahl
1988 • Stockholm
#19
6 november 2017 kl 12:26
Gilla
#15

Jag startade längst bak 2013 med ambition på 3:30, det var tjockt fram till Norr mälarstrand (10-11k) med mycket sicksackande. Därefter bättre och från 'varvning' var det inga problem.

Däremot fanns det då (kanske är fortfarande) inga 3:30-farthållare i den andra startgruppen vilket jag kommer ihåg att jg tyckte var synd.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
6 november 2017 kl 18:54
Gilla
Om man startar i E och ser till att stå långt fram borde det vara tämligen fritt. I D vet jag inte men C funkar hela vägen.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.