Löpning Kläder, Skor & Prylar 33 inlägg 9688 visningar

Nästa stora grej som alla motionärer kommer att skaffa

Jasko - Yugo Boss
Dubai
#1
12 december 2017 - 22:43 (Redigerad 12 december 2017 - 22:43)
Gilla 
Om vi ska vara prospektiva; vad tror ni vi löpare kommer lägga pengarna på när det kommer till prylar? Vad skulle kunna komplettera GPS-klockan eller den digitala löpcoachen?

Min gissning är portabla laktatmätare. Det förvånar mig något att bara eliten använder detta värdefulla verktyg. Laktatmätarna har funnits länge på marknaden och kostar ungefär lika mycket som de bästa GPS-klockorna.
Men det är klart att så länge vi lever i HIIT-paradigmet är efterfrågan inte så stor.

Välkomna att spekulera!
< < < 1 2 > > >
1981 • Örebro
#2
13 december 2017 - 07:49
Gilla 
Den fanns ju, genom BSX Insight som lyckades validera sin produkt rätt bra vad jag vill minnas. Men de slutade konstigt nog att tillverka och supporta den, för att fullt ut satsa på någon mätare av kroppens vätskenivåer...(?).
Johannes Tussig
1976 • Göteborg
#3
13 december 2017 - 07:56
1 Gilla 
När priserna närmar sig tusenlappen: Skor med kolfiberplatta och konstruktion liknande Nike Vaporfly 4 %, om andra tillverkare kan ta fram motsvarande produkter. Det beror förstås också på vad som menas med "alla". Många är nog intresserade i alla fall.
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#4
13 december 2017 - 09:12
Gilla 
Jag tror också på mer "lab" utrustning. Varför inte en egen utrustning hemma så man kan göra sina egna VO2max tester . Borde inte vara helt orimligt, eller långt borta.
1965 • Eksjö
#5
13 december 2017 - 18:08
Gilla 
Gruppjogg / Sociala Nätverk a la polisjoggningen i Oskarshamn. Antalet kvinnor som vågar springa ensamma utomhus har som bekant minskat kraftigt.

https://www.aftonbladet.se/lokala-nyheter/QpeXA@ablokal

1985 • Stockholm
#6
13 december 2017 - 19:13
Gilla 
Det där är ju helt och hållet sjukt, Peter! Att folk inte ens kan jogga nuförtiden utan att bli attackerade.

Själv har jag blivit förföljd två gånger när jag varit ute och joggade. En gång var det två män som började springa efter mig skrikandes otrevligheter på engelska. Som tur är mötte jag två yngre manliga joggare som jagade bort dom och följde mig bort. Jätteläskigt!

Till ämnet så tror jag nästa stora grej kommer bli en ny typ av sko. Inte bara en sko med "bättre dämpning", utan en helt ny typ av form som är mer ergonomisk och "naturlig". Nästan som att man springer barfota..

Får väl se :)
1981 • NYKÖPING
#7
13 december 2017 - 23:35
Gilla 
Jag tror på mera information, skor med blåtand som skickar någon typ av information direkt till telefon eller kanske tröjan. Kanske kopplas de ihop med någon digital coach.
#8
14 december 2017 - 00:06
10 Gilla 
Vilka kontraster. Vi har nyligen kommit hem från Kuba där vi bland annat sprang Havanna Maraton (10, 21 eller 42 km). Medan utländska löpare där sprang med avancerade löparklockor med GPS, funktionskläder, mobiler, vätskebälten och fina löparskor, sprang ganska många kubaner, duktiga löpare, i heltrasiga skor (där tårna skulle vara täckta var det ett stort hål), i badskor eller helt barfota. Verkligen inte för att de ville, utan för att de inte har råd att köpa ens enkla löparskor.

Så olika förutsättningar vi löpare har. Här diskuterar vi framtida finesser, medan t ex kubanerna m fl löpare i låginkomstländer inte ens har skor. Frapperande. Springer ni någonsin i ett fattigt land, ta med gamla skor (gamla i era ögon), era medlöpare kommer att bli jätteglada att överta dem. Eller köpa nya och ge bort istället för nästa nya pryl på marknaden. Det blir både givare och mottagare lyckliga av.
1983 • Liljeholmen
#9
14 december 2017 - 08:01
Gilla 
Jag tror att foot pods kan bli mycket mer populärt. Som ett noggrannare komplement till GPS som även ger feedback om teknik. Stryd verkar ju riktigt bra men kostar därefter. Borde ju kunna sjunka i pris rejält framöver, hoppas det i alla fall :)
1978 • Bohus
#10
14 december 2017 - 09:07
Gilla 
Nån har testat altra torin IQ?... dom ska ju analysera ditt löpsteg sägs det.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
14 december 2017 - 10:22 Redigerad 14 december 2017 - 10:28
Gilla 
Det finns något som kallas HRV eller heart rate variation som sägs visa hur bra återhämtad (eller hur stressad) man är, det vore enkelt att bygga in i pulsklockor eller pulsarmband osv.

Men den stora grejen tror jag är mer uppkoppling och/eller mer socialt samspel, virtuell verklighet osv, man måste nå massorna och inte bara nördarna. Varför inte kunna tävla mot någon som sprungit samma pass tidigare - och kunna ge sig själv (eller den andra) ett handikapp så man kan tävla mot världsmästare? I realtid förstås, meter för meter och inte bara totaltid. Även på löpband med skärm eller VR-glasögon (de måste göras så att de inte immar igen eller blir svettdrypta).
Så, nu var det ute och patent blir ogiltiga:-)

Edit: Med VR borde man kunna se inte bara omgivningen utan även sin valda motståndare (eventuellt bara simulerad från ett foto) före, bredvid och höra när hen närmar sig bakifrån osv. Hade jag velat ha till mitt löpband:-) Med Bikila barfota, eller Paula Radcliff:-)
1961 • Göteborg
#12
14 december 2017 - 10:53
1 Gilla 
@Oldboy: HRV (Heart Rate Variability om man ska vara petig) används redan. Det är en obligatorisk del av ANT+-protokollet, alltså data som skickas från pulsband till klocka. Polar var nog först med detta, redan när de använde sitt eget protokoll för dataöverföring istället för ANT+, men sedan flera år har även Garmin med flera HRV som en del i beräkningen av träningseffekt, återhämtningstid mm. Med senaste programuppdateringen har Garmin Fenix 5 och Forerunner 935 "All-Day Stress Tracking", en kontinuerlig mätning av HRV.
1969 • Stockholm
#13
14 december 2017 - 11:44 Redigerad 14 december 2017 - 14:35
Gilla 
Även det här att tävla mot andra på pass eller delar av pass finns redan. Detta är stort i cykelvärlden men kommer nog växa ännu mer inom löpning också. Man tävlar mot sig själv eller andra inom olika segment. Ett segment kan vara en kort bit på rundan eller längre tur. Man kan skapa egna segment eller följa redan gjorda segment.

När segmentet börjar dyker det upp automatiskt på min klocka och sen kan jag se på min klocka hur jag ligger till mot mina tidigare tider eller mina träningskompisars tidigare prestationer (eller världsmästaren om du har koll på hans tider på segmentet). Gå in på Strava och kika där har du segment-mekka. Här kan du se hur du skötte dig på varje segment och vilken placering du fått både för dagen och någonsin. Slår du rekord får du en pokal. Mycket inspirerande.

Har man en Garmin är det bara att ställa in på Garmin Connect vilka segment man vill ska dyka upp under löprundan. Du behöver även ett Strava Premiumkonto. Man behöver en lite modernare Garmin för att det ska funka. Jag har en Garmin 735 och där funkar det. Läs mer här: https://www.strava.com/premium/live/segments
VR-delen dröjer nog...
1965 • Eksjö
#14
14 december 2017 - 17:05
Gilla 
Själv känner jag mig ganska sugen på att testa en Backyard Ultra under 2017 - men det räknas väl inte som gadget - knappt ens som trend?
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
14 december 2017 - 21:04
Gilla 
Tricky: Visst heter det Variability. Men ser du en siffra eller ett diagram över HRV? Eller används den bara till beräknade andra data?

Jesper, visst vet jag att man kan jämföra sina tider med andras -efteråt. Vad jag menade var att man skulle kunna se en vald motståndare och även trimma med någon vald procentsats (annars har man ju ingen chans mot somliga). Innan man får VR kan man ju ha en meter-för-meter jämförelse under själva löpningen, inte bara mellantider eller efteråt. Det finns redan filmer från lopp där man i alla fall kan få omgivningarna med sig när man springer på löpband, vet inte hur väl synkat det är däremot - borde styra lutningen efter banan t ex.
Runn3r
Skogen
#16
16 december 2017 - 12:14
4 Gilla 
Jag tycker att det börjar bli aningen fånigt hur mycket tid och pengar det läggs på olika typer av teknisk utrustning, utbildningar för att få det där perfekta löpsteget, löpanalyser etc när de allra flesta istället borde springa ett extra pass i veckan eller varför inte gå in i gymmet och träna där.

Dessutom är det så att även mer erfarna motionärer vet inte hur man använder de redan etablerade hjälpmedlen t.ex GPS. Jag har sett flera bilder på pass där löpare som springer ett givet antal varv på bana tror att banan inte är 400 m utan går på klockans angivna sträcka som oftast är längre?! Detta applåderas givetvis att de som följer som tycker att personen ifråga gjort ett grymt pass.

Mindre fokus på teknik och mer fokus på att komma ut och springa, där borde fokus ligga tycker jag.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#17
16 december 2017 - 13:45
2 Gilla 
Bild uppladdad av Jasko - Yugo Boss
#16
Min "GPS-klocka". Det är bara jag och Fredrik Uhrbom som springer med den offentligt :)
1961 • Göteborg
#18
16 december 2017 - 13:57
4 Gilla 
Som Ju5tarandomrunn3r är inne på börjar prylarna bli för avancerade för att gemene man ska klara av att hantera dem. Nästa stora grej blir därför en egen PT – Personlig Tekniker.
Runn3r
Skogen
#19
16 december 2017 - 14:23
1 Gilla 
#17

Haha gott, mer Casio åt folket. :-) Min egen saknar armband men det går bra att springa fort ändå. ;-)
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#20
17 december 2017 - 09:19
3 Gilla 
För gym borde det väl komma mer att man kan springa en simulation av en verklig bana på löpbandet? Med bildskärm eller projektorbild samt automatisk anpassning av lutning etc.
I nästa steg springer man mot andra, som man också kan se på skärmen. Konstigt att detta inte är vanligt redan, med tanke på hur tråkigt det är att springa på ett löpband.

För den enskilde är det svårt att säga vad nästa sak är. Problemet med de nyare funktioner som kommit i klockor och tillbehör är att de är för komplicerade för gemene man och att det är svårt att visa vad nyttan egentligen är. Kanske blir det en back-to-basics härnäst?

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.