Löpning Träning 5 inlägg 4817 visningar

Träningsvärk eller inte?

1973 • Nacka
#1
31 december 2017 - 10:06
Gilla 
Hallå!

Träningsvärk drar för mig ner träningsupplevelsen, jag är trött på att vara helt slut i hela kroppen efter bra springpass.

Jag är inte heltänd på löpning, men
Jag har nästan alltid tränat 2-3 ggr i veckan, med vissa uppehåll. Inte så metodiskt men nu tänkte jag starta en period som jag hoppas kunna förbättra min 10 km tid på löpspåret.

När jag läser träningsupplägg så verkar det som om jag behöver träna oftare (blanda in lätta pass)

Jag har träningsvärk så fort jag sprungit så jag vill liksom vila ut kroppen innan nästa pass och då blir det bara 2-3 pass i veckan.

Jag är 44 år, 84 kg 194cm lång. Springer på ca 47 minuter på milen. Perioder där jag tränat löpning så förbättrar jag mig väldigt långsamt, jag tycker att mitt motionstempo är så lågt, det vore enkelt att förbättra, men tydligen lyckas jag inte så bra.

Det sjuka är att när jag börjat spela innebandy en ggn i veckan (minskar ett löppass) så springer jag långsammare på milen!

Vad tycker ni, tränar jag för hårt och sällan eller hur kan jag lägga upp träningen för att få optimalt resultat?

David
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
31 december 2017 - 10:28
Gilla 
Blir du slut i hela kroppen har du tagit ut dig, det ska man inte göra för ofta. Spring långsammare men gärna längre än milen en gång i veckan, ju längre desto bättre utom att du bör inte öka på distansen särskilt snabbt.

Och spring snabbare, metoden att bli snabbare på milen är att hålla högre fart än maxfart på milen och det kan man bara göra korta sträckor, alltså springer man intervaller. Eller fartlek eller backar eller snabbdistans (3-6 km om man siktar på milen). Ett sånt pass i veckan är bra.

Hinner du med fler pass är det bra, kör dem i prattempo.

Med träningsvärk menar de flesta värk i musklerna som oftast är värst dagen efter. Brukar komma när man tagit i extra eller gjort något ansträngande som man inte gjort på ett tag. Två gånger i veckan brukar räcka för att slippa träningsvärk efter några gånger. Efter veckan intervallpass kan det ju hända men det brukar bli lindrigt om man inte hoppat över förra veckan.

Innebandy kan vara slitigt. Låt bli att springa snabbt 1-2 dagar efter, lugnt går bra.
1973 • Nacka
#3
31 december 2017 - 10:44
Gilla 
Tack för svar,!

Ok, jag brukar försöka ta ut mig när jag tränar, men då blir man ju helt slut också. Trodde liksom no pain, no gain.

Så man tar ut sig på ett långpass en gång i veckan, springer lättare pass de andra dagarna då.

Jag är ju lite frustrerad för jag inte kommer ner i tid.
Nu har jag inte fokuserat så mkt tidigare, men med tanke på alla timmar man sprungit så förtjänar faktiskt egot en bättre tid så nu ska jag fokusera lite mer på löpning som sport snarare än ren friskvård.

Ok. Jag tror jag ska kika igen på ett träningsschema. Man får väl köra löpskolning då eller sånt när man har kört tungt innan.

Bra!
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
1 januari 2018 - 01:48
Gilla 
Du ska normalt inte vara helt slut efter långpasset, det är på intervallpasset du bör köra hårt. Löpskolning kan du köra före löppassen eller helst efter en stunds uppvärmning. Men det viktigaste är nog att du lär dig springa lugnt för det mesta. Det anses att ca 80% av löpningen ska göras lugnt. Resten i olika högre farter varav en del riktigt tufft. Lycka till!
1973 • Nacka
#5
3 januari 2018 - 13:43
Gilla 
Ok, tack igen för engagemang och svar.

Förstår strategin bättre - jag kommer helt klart att låta det påverka träningen och jag tror också det kommer ge resultat.

Tack!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.