Löpning Träning 2 inlägg 3693 visningar

Möjligt med 6 veckor kvar?

#1
1 april 2018 - 22:50
Gilla
Tjena!

Med detta inlägg är jag mest nyfiken av att få andras synpunkter då jag själv inte riktigt vet vad som är rimligt att förbättra sig.
Jag har sedan 6 års ålder tränat fotboll (nu är jag 17) och det är väl den ända konditionsträningen jag utfört, men jag har alltid haft snäppet bättre kondition jämfört med majoriteten jämnåriga. Nu har jag varit utan fotboll i ett år och "halv-tränat" på gym under den tiden, vilket gjort att min kondition försämrats samtidigt som jag lagt på mig både muskler och fett.
Nu är det så att om 6 veckor är mitt mål att springa 2,4 km på 9 minuter i en någorlunda platt terräng. Bara för en vecka sedan provade jag att springa så långt som möjligt på 9 minuter och jag kom då 2,16 km. Min morgonpuls förra veckan låg på 48 respektive 50 över två morgnar vilket förvånade mig.
Kan även säga att för 1,5 år sedan sprang jag exakt denna bana som är 2,4 km på 8 minuter och 50 sekunder.

Så min fråga till er är om det skulle vara möjligt att uppnå mitt mål inom 6 veckor och ungefär vilken träningsmängd skulle då krävas? (Värt att tillägga kan väl vara att jag börjat träna fotboll igen och haft en träning i veckan sedan början av februari).

Förlåt för ett långt inlägg och jag är tacksam för alla åsikter samt kommentarer!

Hälsningar,
William
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
2 april 2018 kl 10:28 Redigerad 2 april 2018 kl 10:31
Gilla
Eftersom du har återupptagit fotbollsträningen bör du ha sådan löpvana nu att du kan lägga in 1-2 löppass per vecka, t ex ett distanspass på säg 3-5 km i mycket lugnt tempo och ett intervallpass i liknande terräng t ex 3 x 3 minuter nära ditt måltempo (motsvarande att du kommer över ca 800 meter per upprepning). Springer du bara ett pass så välj intervallpasset som naturligt kan väntas gå något bättre allteftersom veckorna går.

Detta gissar jag enligt min erfarenhet räcker gott och väl för att på 6 veckor att förbättra dig de drygt ca 10-11 % som krävs sedan ditt senaste test 2.16 km på 9 minuter, bl a eftersom förbättringarna är störst de första månaderna i början av en inledd träningsperiod.

Om det är fråga om att ha tid till träning så bör du överväga att skippa eventuell gymträning (underförstått ren styrketräning) denna period och prioritera löppassen istället. Fotbollsträning däremot är det många blivande löpare som haft stor nytta av att tidigare ha genomfört, givetvis främst pga att löpträning inkl konditionsträning ingår.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.