Löpning Träning 3 inlägg 3665 visningar

Test på 5 km?

Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#1
2 maj 2018 - 18:35
Gilla 
Sprang testlopp på 5 km idag inför GBG varvet. Kan det verkligen det stämma att det kan vara detta tempo som jag kan hålla på en halvmara? 5 km känns så kort. Ingen jogg och inte heller snabbdistans. Hur lägger ni upp träningen de sista veckorna innan Götet?
1983 • Stockholm
#2
2 maj 2018 - 21:21
Gilla 
Uhmm.. generellt sett så brukar folk inte kunna hålla samma tempo på 5km som 21km. Men det beror ju på hur uthållig du är i förhållande till din snabbhet. Själv laddar jag inför Kungsholmen Runt Halvmara med långpass eftersom det är skön uppvärmning och seedningslopp (förhoppningsvis!) inför Stockholm Marathon.
1984 • Stockholm
#3
2 maj 2018 - 21:38 Redigerad 2 maj 2018 - 21:54
Gilla 
Var har du läst att det ska vara samma tempo?

Beror nog väldigt mkt på hur taggad/sliten man är på testloppet hur länge man kan hålla halvmarafart. Skulle gissa att jag kan hålla 10-12km i min halvmarafart på ett hårt men inte överdrivet hårt träningspass ungefär, om det är det som är din fråga? Kanske att jag försökt mig på 14km nån gång för längesen men då ska jag nog ha en riktigt bra dag om det ska hålla.

Generellt sett är det större skillnad på träningsfart och tävlingsfart än många tror - jag pallar tex inte 5km i tävlingsfart på milen på träning. Men så stor skillnad som att ett testlopp på bara 5km skulle visa halvmarafart tror jag inte att det är.

Däremot kan jag tänka mig att jag hamnar rätt nära halvmarafart om jag "bara springer" 5km platt, hårt underlag utan att fundera så mkt - ligger på lite om det känns lätt och släpper lite om det blir jobbigt. Men det skulle jag inte kalla testlopp - på ett testlopp kör man väl mkt hårdare?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.