Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 4003 visningar

Magproblem, illamående (och puls?)

Tommy
1988 • Luleå
#1
2 juli 2018 - 18:45 (Redigerad 2 juli 2018 - 18:49)
Gilla 
Nu börjar det bli lite tradigt - tre maraton, lidingöloppet och en ultra på 50km, och alltid något konstigt med magen. Nu i helgen sprang jag min första ultra i terräng och efter dryga 30km började jag må illa, med lätt känning liknande kräkning, men ändå så pass att jag var tvungen att stanna upp för att lugna ner obehaget. Detta höll sen i sig de resterande två milen, vilka inte gick att springa i några längre etapper.

Försökte hålla så lik löpning och energiintag som möjligt jämfört med hur jag normalt tränar, dricker bara Tailwind när jag är ute som vanligt - och nu under ultran körde jag med den och drack lite vatten på vätskestationerna för att dryga ut min egen 1,5l blåsa som jag bar med mig.

Det är just på tävlingstillfällen som det inte funkar med magen för mig. Jag har i regel annars aldrig några liknande problem när jag tränar till vardags (annat än lite energilöshet då och då, men det lär handla om hur länge sen det var man åt senast eftersom jag ofta måste träna på kvällen innan middag). Därför börjar jag vara rätt lur på att jag blir undermedvetet stressad av att det är "nu det gäller".

Har däremot aldrig haft problem med klassisk löparmage, det är inte den änden som strular, utan som sagt mer att magen i värsta fall menar att den ska evakuera uppåt (vilket dock aldrig hänt hittills), men oftast har det mest varit att jag får lättare illamående, lagomt för att inte kunna fortsätta i ett vettigt tempo. Gå på toa hinner/måste jag göra flera gånger på morgonen innan en tävling, vilket får mig att ana att stress är en faktor, för min mage är inte så aktiv annars.

Mot löparmage har jag läst att många använder Dimor, Imodium, BifiForm eller liknande. Är dessa något som jag skulle kunna prova bara för att rent allmänt lugna ner magen, och finns det kanske något annat att prova? Hade varit fantastiskt skönt att kunna tvinga magen att bete sig normalt under dom där timmarna när man faktiskt verkligen vill vara på topp.Som en liten orelaterad avslutande fråga skulle jag vilja höra om någon har sett detta beteende hos sig själv; nu under ultran och i fjol på Lidingöloppet så for min puls i taket inom 1km löpning (160 slag/min direkt), såg sen att jag hade 165bpm på en raksträcka efter en mil, det är helt absurt för mig som en okej dag kan ligga kring 150 eller strax under på ett halvmarapass i maka fart. Vad är det för faktorer som kan orsaka såna här galna rusningar? Antar att det kan vara stress här också, men det kanske finns någon som känner till andra orsaker?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
2 juli 2018 - 20:14
Gilla 
Tror som du att det är nerverna som spökar. Det kan ju vara att du laddat väl mycket med mat lite före loppet förstås. Det går säkert att prova Dimor eller andra medel mot diarré. Försök också anpassa maten ett dygn före med mindre fibrer och tiderna så att du kan vara ganska tom i magsäck och tarmar vid start.

Vad gäller pulsen är den troligaste orsaken mätfel - pulsband som byter läge eller som har tänjts ut och sitter en aning löst eller ett batteri som börjar ta slut osv. Om det är verklig puls som skjuter i höjden borde du känna det i kroppen, i alla fall om det håller i sig mer än en minut eller så. Själv har jag förmaksflimmer som kan komma i korta eller längre attacker men händer det i tävlingsfart känner jag mig alltid mera ansträngd och måste sänka farten. Det finns andra arytmier också men de torde också upplevas som att löpningen blir mer ansträngande. Men som sagt, mätfel är det troligaste.
1988 • Stenungsund
#3
2 juli 2018 - 21:06
Gilla 
En tanke är att när du intar energi på träning, provar du någon gång även i tävlingsfart/puls? För mig blir det ganska stor skillnad på hur mycket jag kan få i mig...

Lite länkar som kan vata värt att läsa:
https://www.presteramera.com/lugnare-mage-med-fodmap/
https://www.presteramera.com/loparmage/
https://www.presteramera.com/sa-tranar-du-magen-till-battre-prestation/
Tommy
1988 • Luleå
#4
3 juli 2018 - 20:08
Gilla 
Oldboy,
Hmm, kanske mätfel men samtidigt osannolikt att det skulle inträffa ju på tävlingstillfällen, jag avskriver det nog till stress, för det var bara att konstatera att det inte kändes lugnt i kroppen för fem öre. Ska nog ta och prova alla tre av medicinerna jag nämnde för att se hur magen reagerar, det är ju en tämligen liten investering för något som kan lyfta tävlingsupplevelsen till något mycket roligare än obehag och illamående :)

Thomas,
Jag har kört många långpass med högre fart både under hela passen och med kortare fartökningar, har inte upplevt den typen av problem jag har vid tävlingstillfällen.

Funderar på att springa Frankfurt marathon i höst, om det blir av så hade det ju varit kanon att slippa dom här problemen, det ska väl vara en bana som det går att springa bra tid på också har jag fått för mig.
Daniel
1971 • Stockholm
#5
3 juli 2018 - 23:12
Gilla 
Det är inte nån sorts refluxkänsla då?
Med tanke på stressfaktorn. Då kan ju novalucol vara värt att testa.
1965 • Eksjö
#6
4 juli 2018 - 08:38
Gilla 
Färsk ingefära hjälper en del människor av med illamående så det kan ju vara värt att testa - enklare och billigare än apoteksprodukter är det också - jag brukar tärna ungefär en kubikcentimeter och skölja ned med något drickbart.

Som bonus är det även lite uppiggande - såg något program på discovery där någon indianstam någonstans hade ingefärrot med sig i packningen vid längre jaktturer/walkabouts.
Tommy
1988 • Luleå
#7
4 juli 2018 - 18:42
Gilla 
Daniel, du menar som halsbränna? Nej, det är mer yrsel likt när man blir kräksjuk.

Peter, får kanske, ta och prova ingefära också, men det känns spontant inte som något jag skulle vilja trycka i mig när jag springer, med tanke på smaken. Föredrar att inte äta något alls och bara köra med Tailwind, det har funkat bra överlag.
Irene
1968 • Åstorp
#8
4 juli 2018 - 20:31
Gilla 
Har du provat att äta något under fem mil? Enbart sockerdryck blir ensidigt och hårt för magslemhinnan. Om du tittar på Ultravasans och KIA fjällmaratons depåer ser du att dem innehåller mat, inte enbart snacks och dryck.
Dan Fallquist
1971 • Karlstad
#9
4 juli 2018 - 21:54
Gilla 
Säger som #6 Peter, ingefära. Kan vara värt att testa. Vid långa pass kan jag bli kräksjuk och för mig hjälper ingefärashot. Ta ett par tre klunkar. Illamåendet försvinner och magen lugnar sig. Rynkeby har en variant som är färdig i halvlitersflaska på de flesta mataffärer. Finns även en med tillsatt gurkmeja men den har jag inte testat. Kan vara värt att prova på nästa långpass.
Pär M
1969 • Umeå
#10
4 juli 2018 - 22:27
Gilla 
Tommy
En fråga har du ALDRIG mått dåligt på träning??
Tommy
1988 • Luleå
#11
4 juli 2018 - 23:08
Gilla 
Irene, Nej jag har bara sprungit fem mil en gång så jag har inte provat äta något på den distansen.

Dan, Det här med ingefära är helt nytt för mig, men eftersom det är flera som förespråkar det så måste jag ju helt klart prova.

Pär, Nog har jag säkert mått dåligt på något pass någon gång, men det är vid något enstaka tillfälle av flera hundra, ser det inte som något vanligt. Det är tvärtom väldigt påtagligt att det "alltid" är så på tävlingstillfällen.
1965 • Eksjö
#12
5 juli 2018 - 06:44
Gilla 
Jag brukar ta tärnad ingefära före passet - sköljer ned den med vadsomhelst ungefär 10 minuter innan jag ger mig ut.

Har som Dan #9 haft ingefärashot med mig ut, men aldrig behövt det om jag kommit ihåg att ta ingefära före.
1988 • Göteborg
#13
8 juli 2018 - 11:54
Gilla 
Tänker direkt på salt. Salt minskar illamående, och efter tre mil på tävling har man nog svettats ut en hel del salter. Om du inte redan gör det så prova att ta med ett litet saltpaket typ från McDonalds och ta lite salt när illamåendet smyger sig på. Det brukar jag ta ibland när jag sprungit långpass och känner mig så där snurrig och trött.
Pär M
1969 • Umeå
#14
8 juli 2018 - 16:43
Gilla 
Tävla mer!!

Eftersom du inte får det på träning utan bara på tävling måste du vänja dig vid tanken arr det är tävling varje dag en vecka (kan funka att köra hårda pass själv)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.