Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4442 visningar

Stressfraktur i vadbenet

Anna
1977 • Sverige
#1
22 augusti 2018 - 09:56
Gilla 
För drygt ett år sedan fick jag en stressfraktur i vadbenet efter ännu ett försök att återuppta löpningen. Både jag och läkarna tyckte att det var en oförtjänt fraktur men tydligen tyckte inte mitt skelett det.

Efter fem veckor på kryckor, rehabövningar och relativt mycket styrketräning är frakturen konstaterat läkt. Jag har även varit många gånger hos en bra sjukgymnast och fått hjälp med övningar och jag har gått en liten kurs i löpteknik, allt för att undvika att det här händer igen. I våras började jag jogga så smått, fem minuter åt gången, varken mer eller mindre oavsett hur bra det kändes. Sedan ökades det på till tio minuter och nu följer jag ett program som säger att jag inte ett par veckor ska kunna jogga fem kilometer.

Konditionsmässigt tror jag det kommer gå bra, men jag är orolig för benet. Idag är det löpdag men det gör ont där frakturen var. Det blir ofta så här, anstränger jag mig lite för mycket får jag ont. Det går över med någon dags extra vila, men jag blir ändå orolig. Är det någon som har haft en stressfraktur och känner igen att det gör ont lång tid efteråt? Kan det vara farligt att springa trots att det gör ont? Jag skulle inte kalla det smärta, det molar lite i benet, ovanför fotknölen, precis vid frakturstället. Men den är som sagt konstaterat läkt.
Karibou
1976 • Göteborg
#2
22 augusti 2018 - 21:45
Gilla 
Har du får en MR för att konstatera att den är läkt?
Anna
1977 • Sverige
#3
22 augusti 2018 - 21:55
Gilla 
Nej bara en vanlig slätröntgen, både när den konstaterades och när den konstaterades läkt ett halvår senare.
Karibou
1976 • Göteborg
#4
22 augusti 2018 - 22:09
Gilla 
Min stressfraktur syntes aldrig på vanlig röntgen. Enbart på MR...
Skulle råda att få nån MR för att bekräfta detta. Speciellt om det gör ont varje gång du kör igång löpning.

Standard rekommendation från ortoped är ju 8 veckor utan träning/belastning. Sedan om det har läkt att köra 10min åt gången typ. Som du har gjort. Men för det ont skall du stoppas helt.
Detta var från en av ortopeder som kollade på min stress fraktur.

Hade nån kliande känsla på underbenet ett tag. Detta var heller normalt enligt ortopeden. Nu känns det inte alls. Tror jag.
Anna
1977 • Sverige
#5
22 augusti 2018 - 22:31
Gilla 
Den syntes inte på vanlig röntgen när den var ny, det var först vid en andra röntgen efter fem veckors haltande den syntes, detta pga att den hade börjat läka. Det jag fick med mig när jag skulle börja belasta var att gör det ont dagen efter har jag gått på för hårt. Det är först nu när jag har kommit upp den svindlande tiden en kvart tre ggr/vecka som det har börjat göra ont. I vintras fixade jag inte att springa sex minuter utan att ha ont i flera veckor så det går ju iaf framåt, men det är sjukt irriterande. Kanske måste ringa vårdcentralen igen. Nån MR lär jag ju inte få i första taget. När jag pratade med läkaren på telefon hånskrattade han när jag frågade efter det och sa i princip att frakturen skulle hinna läka innan jag fick en tid för det.
Karibou
1976 • Göteborg
#6
22 augusti 2018 - 22:43
Gilla 
Tyvärr fick jag liknande respons från läkaren... Hon sa likadant att det skulle synas ifall det var nån stressfraktur eftersom benet är ju så liten. Pressade ändå för att få ytterligare nån MR. Tog några dagar innan hon skickade remiss till ortopeden. Mera dagar för ortopeden svar att utan MR kunde de inte bedöma... Remiss skickades till röntgen och DÅ ringde jag ofta för att få återbudstid. Tog då ett par dagar. Sedan är det en vecka innan svaret skickas ... osv.

Så visst det tar tid, men att det är läkt betyder väl inte att en dement inte finns ytterligare stressfraktur i närheten. Just saying. Är inte läkare. Men fick riktigt dåligt behandling för detta.

Under tiden tränade jag dock "SOM OM" det var en stressfraktur. Dvs cykel, simning och crosstrainer. Simning gick åt skogen första gången eftersom det gjorde ont att trycka på väggen... Fick byta mot löpning i bassängen med våt vest. Tråkigt. Men det är träning.

Har du ont skall du inte belasta underbenet. Det sa sjukgymnasten jag hade. Och blir det bättre, och sedan lite sämre, då skal det vilar ytterligare. Jo. Tråkigt. Jag vet. Varit där.

Men som sagt, tryck en gång till för att få en remiss till MR.

Lycka till!
Anna
1977 • Sverige
#7
22 augusti 2018 - 22:59
Gilla 
Tack! Ska ringa imorgon och tjata lite. Det är verkligen synd att all annat konditionsträning är så tråkig ... Simma är jag dessutom riktigt dålig på, men det kanske är då man ska träna på det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.