Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 16637 visningar

stressfraktur på fibula, vadbenet

Kerstin
1964 • stockholm
#1
4 juni 2012 - 09:41
Gilla
Jag har en misstänkt stressfraktur på fibula, vadbenet, som jag sprungit mig till. Antagligen ökat längden på mina turer för snabbt.
Jag har fått diagnos av en sjukgymnast som ordinerar vila och att jag ska kontakta läkare för att få en magnetröntgen. Har fått en läkartid om två veckor.

Är det någon som har erfarenhet av detta och några goda och uppmuntrande råd att ge?
Borde jag söka läkare akut?

Ledsen löpare :(

1952 • Mörrum
#2
4 juni 2012 kl 10:30
Gilla
Generellt gäller vila eller alternativ träning i 6 veckor. Alla träning som inte orsakar smärta är ok. För löpare brukar cykling, simning, promenader och en hel del gymträning fungera. Själv fick jag en stressfraktur i vadbenet som omöjliggjorde all löpträning. I mitt fall blev det mest cykling som alternativ
Daniel Josefsson
1975 • Bredaryd
#3
4 juni 2012 kl 12:17
Gilla
Ursäkta min okunnighet i ämnet, men vad är det som gör att man misstänker en stressfraktur. Har man ständig smärta eller bara vid träning? Har själv de senaste veckorna upplevt en smärta mitt fram på vadbenet, det känns som att det drar bakåt Det är bara en punkt som smärtar och bara vid träning. Tanken på stressfraktur har slagit mig.
1952 • Mörrum
#4
4 juni 2012 kl 18:21
Gilla
Har man fått en stressfraktur brukar det vara omöjligt att träna då smärtan är för svår. I mitt fall var träning inte att tänka på. Orsaken är inte alltid given men ofta beror det på snabbt stegrad träning utan tillräcklig återhämtning. En ny stressfraktur syns i regel inte på röntgen utan först när läkningsprocessen kommit igång. Möjligen kan man konstatera den direkt med MR.
katrin johansson
1979 • åkersberga
#5
4 juni 2012 kl 19:31
Gilla
hmm jag fick en stressfraktur i höften. gick med den några veckor tills jag hade så grymt ont och knappt fick med mig benet när jag skulle gå. fick göra MR. tog lååång tid innan det blev bra igen. så mitt råd. gå till doktorn direkt.
1952 • Mörrum
#6
4 juni 2012 kl 19:52
Gilla
Är man osäker på om det är en stressfraktur går man till doktorn för att få en diagnos. Annars inte. Inget annat än vila eller möjligen alternativ träning hjälper. För mig tog det ganska exakt 6 veckor innan jag så smått kom igång med löpningen igen. Kändes en aning i början av varje pass men klingade av efter någon km. Efter ca 8 veckor var jag helt besvärsfri.
1967 • Tyresö
#7
5 juni 2012 kl 09:14
Gilla
Jag har haft stressfraktur 2 ggr, vä hö vadben strax under knät.
Gick till idrottskliniken i Råsunda och fick tid för MR.
Båda gångerna fick jag hålla upp med löpning i 3 månader.
Det gick dock bra att cykla o styrketräna.(Läkaren tyckte att jag bara skulle vila dock)
Jag tror att det bästa är att köra smärtprincipen, dvs fortsätt med träning som inte gör ont på det utsatta stället.

Lars Ersäng
1965 • Örebro
#8
5 juni 2012 kl 10:02
Gilla
Jag råder dig till att få till en rötgen för att fastsälla ev fraktur. Har du tränat hårt, behöver du säkert nu vila hårt och avstå längre promenader och definitivt avstå löpning under några veckor. För egen del bröt jag vadbenet på maran i lördags och klev av vid 23k. Min egen bedömning är en stressfraktur som under loppet blev till ett riktigt brott på vadbenet ovanför fotknölen. Idag är jag gipsad och sjukskriven. Det är inget drömläge precis. Vila hårt, och lycka till med träningen sen. Det kommer massor med tid för det.
1972 • London
#9
5 juni 2012 kl 12:11
Gilla
Jag har haft samma fast på tibia och med vila (helvila drygt 3 månader från löpning och jag lät även bli långa promenader i början) och sedan envis sjukgymnastik blev det till slut bra igen. Skynda långsamt är mitt tips! Drar man upp frakturen igen när den inte läkt ordentligt tar det ännu längre tid att läka.

Jag körde även med is efter passen i början sen, benet blev liksom "trött" på frakturområdet och kändes klart bättre efter några minuter med en påse frusna ärter efter varje pass under de första månaderna. Vet inte om det gjorde någon direkt nytta men det kändes ju skönt...
1964 • Motala
#10
5 juni 2012 kl 13:49
Gilla
Har också fått stressfraktur på exakt samma ställe.
Det är nu 4 veckor sedan. Gick först till en naprapat vi använder oss av för massage på jobbet. Han är också väldigt erfaren av idrottsskador.
Har bara tagit det lugnt men ville på något sätt också få det bekräftat så var på röntgen igår och det var en spricka på vadbenet.
Ville också veta om det läkte som det ska eftersom jag fortfarande har bra ont. Springa är inte att tänka på, knappt gå heller.
Hur som helst så såg de i alla fall att det läkte som det skulle och om en månad ungefär till skulle det väl läkas helt.
Sedan blir det stilla promenader...SURT när det är så perfekt löparväder nu!!!

Det konstiga är att jag bara sprungit som vanligt innan.
2-3 gånger i veckan (ca. 9-10km/gång), aldrig två dagar i rad och inte ändrat något egentligen från tidigare.
Det bara kom utan förvarning!
Kerstin
1964 • stockholm
#11
6 juni 2012 kl 12:37
Gilla
Tack för alla goda råd och era erfarenheter. Skönt att "prata" med folk som förstår. Mina vänner bara skakar på huvudet och tycker jag är galen som tränat mig till en skada..

Lars, så fruktansvärt att benet gick av! Jag lovar att ta det lugnt och vila och inte göra något som gör ont.
Haltar lite och det är ju jobbigt, känner redan hur jag börjar bli trött i vadmuskeln av linkandet.
Tränar styrketräning sen innan så det får jag trösta med så länge.
Tog avbeställningsskydd på Sth halvmara. Ska köpa en tröja för pengarna ;o)

Jag ska försöka lära mig något av detta...
Kerstin
1964 • stockholm
#12
14 juli 2012 kl 20:48
Gilla
Drygt 6 veckor har gått (långsamt)
Sprang en försiktig 3,5 idag och kände lite i benet direkt efter men inget nu efter ytterligare någon timme.
Är tacksam och har lovat mig själv att ta det lugnt och lyssna på kroppen.

Och sååå lyckligt!
Tack för goda råd!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.