Löpning Träning 6 inlägg 4609 visningar

Starta upp träningen igen

1983 • Sundbyberg
#1
30 september 2018 - 22:26
Gilla
Hej på er!
Jag är en relativt van löpare som i våras åkte på järnbrist till följd av för hård träning (överträning tror jag bestämt). Jag satsade då på Stockholm marathon men ökade på träningsmängden för fort. Gick från att springa ca 20km/veckan till att springa runt 60km/vecka på ca 2 månader. Detta resulterade i ett formtapp av guds nåde i början av maj. Fick ställa in medverkan på maran.
Var och tog blodprov och hade då låga järnvärden samt brist på folat. Jag har sedan i somras, på läkares inrådan, druckit järntillskott och ätit folattillskott. Under denna period har jag hållit uppe helt med joggningen. (Förutom ett försök till omstart efter ca 1,5 månaders träningsuppehåll vilket resulterade i att orkeslösheten återkom)
Om ca 1-2 månader tänkte jag ge mig på joggningen igen. Innan dess tänkte jag ta ett till blodprov för att se till att allt är som det ska.
Nu till min fråga: På vilken nivå bör jag starta min träning? Min tanke nu är att börja springa ca 15km/vecka och öka med 10%/vecka med minskad träningsmängd var fjärde vecka till det att jag är uppe på ca 40km/vecka. Jag vill verkligen inte uppleva samma symtom igen då detta höll på att knäcka mig helt. Låter det för hårt/för lätt/lagom? Är rätt obevandrad när det kommer till träningsupplägg.

Oldboy
1952 • Danderyd
#2
30 september 2018 kl 22:39
Gilla
Det låter för hårt. Ta några extra veckor för starten, börja med t ex 2 km och känn efter. Vänta två dar. Spring 2,5 km osv. Sen när du nått 15 km/vecka, ligg kvar där i 4 v innan du ökar igen osv. Det är min gissning vad gäller ökning. Tänk dig som en nybörjare.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
1 oktober 2018 kl 12:57
Gilla
Personligen är jag inte säker på att träningen i sig är problemet, hur ser det ut på återhämtningssidan? Om man slarvar med sömn och kost så får man problem. En frisk individ som tränar 5-6 timmar i veckan ska inte behöva få problem med orken. Om du har problem med järnvärden kanske det är idé att få hjälp av en dietist/kostrådgivare för att säkerställa att du får energi och näring i rätt mängd.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
1 oktober 2018 kl 21:03
Gilla
Det har kanske varit för högt tempo? Inte så ovanligt.
Walker67
1947 • Växjö
#5
2 oktober 2018 kl 00:43
Gilla
Jag tycker inte mängden verkar onormalt hög förutsatt att du inte vrålkört varje pass för fullt. Tycker det är viktigt att variera tid och intensitet på olika pass och inte tveka att lägga in "aktiv vila" dvs promenader någon gång i veckan.
Sen vad det gäller järntillskott är det viktigt att ta hemojärn, inte syntetiskt framställt järn, vilket kan försämra kroppens normala förmåga att ta upp järn.
Att få i sig folsyra i kosten borde inte möta så stora hinder, då många livsmedel är rika på folsyra tex lever, spenat och fullkornsbröd. En ostmacka på fullkorn borde gå att göra till standar på morgonen utan något större besvär.
Så jag håller med att det är en god idé att se över kosten sam träna varierat.
1983 • Sundbyberg
#6
2 oktober 2018 kl 21:11
Gilla
Tackar för era svar! Har alltid sovit bra och är inte överdrivet stressad över jobb etc. När jag trappade upp träningen i våras anpassade jag givetvis inte kosten, detta ledde till en rejäl viktnedgång. Sedan kom dippen som ett brev på posten i början av maj.
Men jag tror att det får bli en långsam och försiktig uppstart här om en månad, och verkligen försöka känna efter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.