Löpning Träning 6 inlägg 411 visningar

Problem vid lättnad i träningen

1986 • Hjo
#1
24 maj 2024 - 13:04
Gilla
Hej!
Jag springer relativt mycket och har gjort i många år. Har sprungit några maror och Lidingölopp genom åren men har märkt en märklig sak.
Jag brukar lätta på träningsmängden ca 2 veckor innan längre lopp för att låta kroppen tillgodose sig träningen.
Men varje gång jag lättar på träningen kommer småskadorna och känslan av att vara riktigt sliten. Har än så länge presterat bra på loppen ändå så har väl tillgodosett mig träningen men det blir ändå en frustration att känna så här inför alla stora mål.
Kanske behöver jag lätta 3 veckor innan så jag får en vecka att vara sliten på och sen bygga upp mig?
Tankar och funderingar?
Emil
1987 • Luleå
#2
24 maj 2024 kl 13:29
1 Gilla
Vet inte, men undrar om skadorna är fördröjda då från den hårda träningen du gjorde innan. Där du eventuellt hade behövt mer styrketräning för att hålla dig hel? Bara en tanke.

Sidofråga är hur såna små känningar påverkar prestationen på loppet. Det känns som att de riktigt små kan man klara av och ändå prestera. Sedan förstår jag att vid maror och längre att det kan bli något helt annat.
1986 • Hjo
#3
24 maj 2024 kl 13:40
Gilla
Jag behöver definitivt styrketräna mer, prioriterar tyvärr löpning och då får styrkan lida. Himla dumt egentligen.

På kortare lopp är små känningar inga problem. Springer mest längre lopp, de få lopp jag springer varje år. Och som sagt jag har presterat på loppen trotts små känningar någon vecka innan. Det kanske mest är loppspöket som kommer och sätter griller i huvudet på mig.
Svealand
#4
24 maj 2024 kl 13:54 Redigerad 24 maj 2024 kl 13:56
1 Gilla
Jag tycker det låter lite som att det skulle kunna vara relaterat till det här fenomenet att om man har haft en stressig period, t.ex. jobbmässigt eller annat, och sedan tar en eller några veckors semester, så verkar det hända att man blir sjuk relativt ofta första veckan man har ledigt.

Det är precis som att kroppen känner av att nu kommer en lugnare period, då passar kroppen på att "städa upp" lite grann, vilket jag tänker kan ge sig tillkänna i form av t.ex. en förkylning. Kanske samma fenomen när man har stressat kroppen under en längre tid med träning och sedan tar en eller två lugnare veckor, då passar kroppen på att reparera, något som t.ex. skulle kunna visa sig som inflammationer.

Kanske det rullar på medan stressen/träningen håller i, bl.a. pga. hormoner som adrenalinpåslag och annat. När man sedan varvar ned kanske hormonerna förändras, adrenalinnivåer sjunker osv. och kroppen svarar med att gå in i reparations-/sjukdomsfas.
1991 • Norrköping
#5
24 maj 2024 kl 14:38
1 Gilla
Har du testat det motsatta, att lätta på träningen senare? Bara under själva loppveckan. Det låter ju inget vidare för självförtroendet att känna sig halvkass och semiskadad i flera veckor :) Tänker högt här.
1983 • Solna
#6
24 maj 2024 kl 15:44
1 Gilla
Jag tror det är helt normalt, det är likadant för mig varje gång man påbörjar tapering. Så länge prestationerna blir bra så är det nog inget att bry sig om utan bara att acceptera.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.