Löpning Träning 10 inlägg 6093 visningar

Test, VO2/tröskel etc., för maratondebutant (Malmö-området)

Svanen
1984 • Malmö
#1
2 januari 2019 - 12:06
1 Gilla 
Hej,

Jag är en motionär som ska springa mn första mara i september. Nivån är inte särskilt hög, för att ge en fingervisning så har jag som mål att springa maran under 4 timmar (men bra upplevelse är primärt mål), och måste dessförinnan lägga av en del överviktskilon.

Jag tar den här utmaningen på stort allvar och vill optimera mina förutsättningar. Jag funderar därför på att ta tester för att ge mig mer information om pulsnivåer för att kunna använda i min träning. Detta främst i syfte att hålla ner intensiteten på träningspass eftersom jag har en tendens att alltid köra på för hårt.

Är det overkill för en halvfet motionär som mig att ge sig på VO2/laktat-test eller är detta motiverat? Bör jag i så fall ta ett test nu och ett test halvvägs till loppet i typ maj?

Är det någon som har tips på vart jag ska vända mig i Malmö/Lund-regionen? Jag har noterat att Activius, Löplabbet och IMC erbjuder tester. Vad ska jag satsa på för test?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
2 januari 2019 - 12:24
1 Gilla 
Jag skulle spara de slantarna.
1987 • Västerås
#3
2 januari 2019 - 12:25
1 Gilla 
Jag skulle säga att det inte behövs några test för träningens skull.
Har du pulsklocka eller tillgång till puls kan du hyffsat enkelt få fram en ungefärlig maxpuls (inom 10 slag).

Du kan göra ett maxtest så gott det går för dig och sedan använda det för att skapa pulszoner.

VO2-max kan du med fördel använda dig av för att följa framgång, men det kan egentligen ersättas av andra pass, det viktiga är att du kan jämföra mellan gångerna. T ex. maxa 5 km, då kan du följa tiden och pulsen, se till att du har så lika förutsättningar som möjligt (sömn, vila etc.).

Du kan t ex. ta https://www.brianmac.co.uk/vo2race.htm och översätta dina resultat mot VO2-max.
1967 • Torslanda
#4
2 januari 2019 - 13:37
1 Gilla 
Om du genom jobbet har friskvårdsbidrag som du inte använder för något annat så kan du ju göra det för skojs skull. Jag gjorde ett innan jul just för att jag inte använde pengarna till något annat. Om man inte satsar hyggligt seriöst så är det ingen större vits med testerna men har man lite ambition så är det faktiskt rätt kul att få lite nördig information om var man har sina trösklar och tvinga upp sig till en hyggligt nära max puls. Om man satsar på en tid under 3:30 så börjar det bli intressant att lägga viss träning kring dessa trösklar men annars så handlar det nästan bara om volym och tid. Som korpulent nybliven löpare tog jag mig ner till 3:40 på ungefär 8 månader med enbart volymsträning och viss viktminskning. Jag skulle inte heller lägga pengar på detta i ditt fall, om du inte kan ta det som friskvård eller vill få ett löparschema baserat på dina upmätta värden. Detta kan du dock hitta lite överallt på nätet med, inklusive här på jogg.
1967 • www.sapiens.se
#5
2 januari 2019 - 15:37
2 Gilla 
Enligt min åsikt, helt bortkastade pengar.
1954 • Falun
#6
2 januari 2019 - 15:45
1 Gilla 
Som maradebutant så är det dessutom sannolikt så att du kommer förskjuta dina pulsgränser en hel del om du får till kontinuerlig träning och en viktnedgång så de värden som testet kommer påvisa inte gäller längre (utom maxpuls då men den kan man ändå skatta ganska bra efter några maxpass).

Detta sagt med bakgrund av att jag ändå tycker test är lite nördigt och skoj och som jag själv brukar göra en gång per år.
1967 • Eskilstuna
#7
2 januari 2019 - 16:48
1 Gilla 
Det är ju alltid kul med tester mm.
Men jag skulle nog lägga energi på att få till kontinuitet, långpass och bibehållen löpglädje samt tappa kilona du nämnde.
Dessa saker kommer ta dig till ditt mål, tester kan du lyxa med när du vill putsa tider framöver.
Svanen
1984 • Malmö
#8
2 januari 2019 - 19:22
Gilla 
Stort tack för alla snabba svar, jag lugnar mig lite med detta.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
2 januari 2019 - 21:30
Gilla 
4 timmar kan vara rätt tufft om man är överviktig med begränsad löpvana.Kontinuitet inkl vinterlöpning, viktnedgång (gör väldigt mycket men ha inte för brått), och långsam ökning av längden på veckans längsta pass. Fixar du dessa tre är du en bra bit på väg. Men stirra dig inte blind på 4 timmar, se till att klara distansen utan att gå.
Svanen
1984 • Malmö
#10
2 januari 2019 - 23:31
2 Gilla 
Tack Oldboy, även om jag är ganska tung och knappast så snabb så är löpvanan inte så begränsad, har sprungit några halvmaror senaste åren. Däremot är erfarenheten av pass över halvmaradistans helt obefintlig. 4 timmar är inte det viktigaste, mer ett riktmärke för min träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.