Löpning Skador & Rehab 21 inlägg 6070 visningar

smärta mellan hälsena och fotknöl

1994 • Luleå
#1
4 mars 2019 - 22:29
Gilla 
Har under senaste tiden fått en konstig stickande känsla mellan inre fotknölen och hälsenan, som i mellanområdet. Har även känt ovanför på foten i vristen på vänstra sidan.

Det är en märklig känsla och den känns extra tydligt när jag landar tydligt och ordentligt på framfoten.

jag har i höstas trampat snett några gånger, kan det ha med det att göra? Tips?
< < < 1 2 > > >
Jim
1975 • Göteborg
#2
4 mars 2019 - 23:36
Gilla 
Kan vara Plantaris som spökar för dig.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#3
5 mars 2019 - 06:06
1 Gilla 
Mitt problem i över ett år nu senast.
Nerver och senor löper genom tarsaltunneln i det området. Blir trångt och irriterat.
Tibialis posterior och soleusmuskeln är inblandade. Vet inte om det är roten, men jag försöker jobba med dessa.
Vrickningar följer problembilden på grund av ledens svaghet - alltså inte som orsak.
1958 • Borlänge
#4
5 mars 2019 - 07:55
1 Gilla 
Lägg in lite styrketräning för fötterna, gummibands- och balansövningar. Träna även rörlighet och styrka för vaderna.
1980 • Mölnlycke
#5
5 mars 2019 - 07:59
1 Gilla 
Jag hade jätteproblem med området på ena i somras när jag försökte gå över till att landa mer på framfoten. Blev alternativträning i minst en månad innan började springa lugnt igen utan att bry mig var jag landade. Men problemen låg hela tiden runt hörnet och jag hade alltid små känningar efter intensiva pass. Det som jag upplevde gjorde skillnad var när jag börja balansera på en bosuboll med ena foten och gjorde massa rörelser med andra benet för att skapa jobbiga situationer för den balanserande foten. Körde 10min, varannan minut på varannan fot, ett par gånger i veckan. Upplevde att det gjorde stor skillnad, mycket bättre än alla övningar ifrån en sjukgymnast som jag fick men det vad vet jag, det kanske bara en placeboeffekt och att det var tidens tand som var ansvarig. Kör jag riktigt hårda intervallpass kan jag ibland få små kittlingar på samma ställe men det är så oändligt mycket bättre nu och jag har tom köpt en bosuboll som jag har hemma som jag kör med så fort jag får ens antydan i området. Har fortsatt skita i landningen också.
1958 • Borlänge
#6
5 mars 2019 - 08:48
Gilla 
Det är mer effektivt att tänka på var foten landar än hur. Det gäller att hitta höftens läge för att komma in med foten under kroppen.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#7
5 mars 2019 - 12:07
Gilla 
Kan vara peroneal tendonitis. Gör det ont eller känner du stelhet första fem minuter på varje pass för att sedan försvinna när kroppen blir varm? Upplever du stelhet på morgonen?
1974 • Mölndal
#8
5 mars 2019 - 15:25
Gilla 
Har/har haft problem fast på utsidan. Mycket stretch för vaden har hjälpt. Inte helt bra än efter flera månader
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#9
5 mars 2019 - 21:04
Gilla 
Inser nu att du skrev inre fotknölen. Jag blev lurad av bilden. Då har du som tur inte peroneal tendonitis.
1994 • Luleå
#10
6 mars 2019 - 08:37
Gilla 
Tacksam för alla tips. Har googlat in mig på Tibialis posterior övningar som jag utför med gummiband, balansbräda och olika tåhävningar. Desto mer jag funderar kring det så upplever jag i vissa skor till vardags att hålfoten på denna vänsterfot känns plattare. Köpte i somras ett par hoka skor som när jag sprang kände jag hela tiden ett obehag i under sulan fast inte på högra sidan. Alltså valvet, detta kan ha något med saken att göra misstänker jag nu...?
1980 • Mölnlycke
#11
6 mars 2019 - 09:25
Gilla 
#6. Jag vet det nu men jag lite för grön på löpning och hade just läst born to run med mera :) Numera fokuserar jag bara på hållning, kadens och att hålla armpendlingen ganska nära kroppen för att inte tvinga ut fötterna som motvikt. Hur fötterna sen lander är mer en effekt av hastighet men hälen dominerar nog för min del.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#12
6 mars 2019 - 09:39
Gilla 
Marcus;
Intressant med hålfoten. Mitt vänstra valv är tydligt lägre och har under tiden irriterats av skor med hålfotstöd. Vad som är höna eller ägg här är inte säkert, men när mina bekymmer accelererade försökte jag springa i ett par Skechers som tyvärr omdesignats till att ha en form av hålfotstöd.
1979 • Göteborg
#13
6 mars 2019 - 10:01
Gilla 
Då jag under en kort tid använde formgjutna inlägg kunde jag få känningar i det området. Misstänker att inlägget "tryckte ihop" hälen så senorna fick det för trångt
1994 • Luleå
#14
7 mars 2019 - 07:58
Gilla 
jo, jag upplever att den vänstra är lägre. Jag går alltid till vardags i ett par vivobarefoot skor och mina terrängsulor är betydligt bredare och skönare än mina asfaltskor.

Jag undrar om mina fötter blivit bredare naturligt när de får vara "fria" utan en sko som hindrar dem? Eller är jag ute och cyklar nu. Sprang igår längsmed isen i terrängskorna, mjukt och skönt underlag påverkades inte alls av hälsena eller hålfot för den delen.
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#15
7 mars 2019 - 14:36
Gilla 
Jag känner igen problemet, har haft ont exakt där sedan i somras, kontaktade tillslut en naprapat som sa att min vad på den sidan var väldigt spänd. Sannolikt överspänd. han ordinerade foamrolling och stretch av vaden samt styrka för sätet eftersom ett för svagt säte ofta är boven när vaderna får arbeta för hårt. Jag springer förörvigt helst i minimalistiska skor och går i barfotaskor till vardags.
Så sedan ett par veckor stretchar jag med "japanen" (googla yoga japanan) samt även sittande på knä men med tårna vinklade framåt. 2 minuter per övning. Stretchr även höftböjaren och vaderna varje morgon. Och kör extra styrka för rumpan.
Har faktiskt börjat skönja en förbättring trots att jag springer på som vanligt.
1980 • Mölnlycke
#16
7 mars 2019 - 14:45
Gilla 
Jag har också liksom Elisabeth blivit duktigare på att stretcha inre och yttre vadmuskeln plus att jag kavlar vaderna regelbundet med en tigertail så det kan så klart också spela in att mina problem har blivit mycket bättre.
1976 • sävsjö
#17
8 mars 2019 - 07:46
Gilla 
Jag har haft liknande problem runt hälen/hälsenan.. jag gjorde mycket rehab övningar men en sak som jag tyckte gjorde stor skillnad var när jag skaffade en hälkil.
1994 • Luleå
#18
9 mars 2019 - 11:09
Gilla 
#15 intressant.

Allt hänger väl samman med just sätet har jag förstått. Har tidigare sökt hjälp för ett ont knä som visade sig att en stelhet uppstår i vänstra vaden. Får rulla den med triggerboll/golfboll ibland. Kanske har något med allt att göra, har en stelare höftböjare på vänster också. Tack för tips!
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#19
3 juli 2019 - 19:34
1 Gilla 
Ja, nu börjar det hända grejor. Lite massage har ändrat smärtbilden till tydligt irriterad ischiasnerv.

Samtidigt har jag använt ett par chansköpta tjockskor (New Balance Solvi) som funkar överraskande bra.
Har även sänkt steget till mer ”glider-stil” och fotosättning på mer av sulan.

Idag var första passet på säkert 1,5 år som jag kan säga att jag verkligen löpte.
Ska det ordna sig till slut?
1970 • Mörrum
#20
28 januari 2020 - 21:47
1 Gilla 
Löpare brukar inte gilla styrketräning vet jag, men i vissa fall, som kanske i ditt, så behöver du nog få veta dina svagheter och hur stärka upp dem för att andra muskler och muskelfästen inte ska bli överansträngda och börja göra ont. Kroppen är som en orkester; spelar en muskel taskig musik så låter resten av stycket illa.

Jag gillar sjukgymnaster med idrottsintresse. De kan snabbt utröna vilka svagheter man har i de olika muskelgrupperna och hur svagheterna påverkar övriga muskler och varför man har fått ont.

Stretch tror jag inte mycket på, mer än för stunden. Muskeln är överansträngd av en anledning, troligtvis för att den får jobba järnet för att någon annan muskel inte mäktar med jobbet och då hjälper inte stretch på sikt.

Mitt råd är således; gå till en idrottsspecialiserad eller -intresserad sjukgymnast och red ut varför du har ont. Först då kan du angripa orsaken, inte bara lindra symtomen.

Jag har flera erfarenheter av t ex 6 månaders Plantar Fascit, som blev avhjälpt på tre veckor med rätt diagnos och rehab. Löparknä på båda sidor i olika omgångar likadant. Senast för tre år sedan hade jag en överbelastad Tibialis Posterior, som gav liknande symtom som de du har. Ingen stretch alls, däremot riktad styrketräning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.