Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 7326 visningar

En jävla vadkramp!!!

1971 • Östersund
#1
15 december 2008 - 20:44
Gilla
Försöker springa regelbundet, inga långa sträckor och heller inte i hög fart, men aldrig varit med om detta, trots 15-20 år som fotbollsspelare.
Började i förra veckan när jag efter fyra av sex km plötsligt fick lätt krampkänning i vänster vad. Dum som jag var fortsatte jag naturligtvis och tänkte att det skulle ge med sig. Stannade ett par ggr och stretchade och det blev bättre men inte bra. Dagarna efter var ett helvete!!!
Som en oerhörd träningsvärk helt enkelt. Har nu stretchat, fått lite massage och lagt på lite tigerbalsam då och då, och framförallt VILAT.
Idag gav jag mig ut på en testrunda i ett tempo som var lugnare än långsamt, och allt kändes bra tills jag sprungit en dryg km.
DÅ uppenbarade sig denna kramp igen. Jag fattar INGENTING!!!
Nån som har en förklaring, nån som har ett botemedel, nån som vill tillföra NÅNTING??
Fan, jag får ju abstinens, kanske därför jag är så grinig nu för tiden!!!!

Nä, men allvarligt! Finns det nåt att göra annat än att vila? Tror inte att det är en bristning, för då skulle det inte ha gått att springa felfritt i en km, utan tror snarare på kramp. Men under min aktiva karriär så fick man kramp i slutet av matcherna, var stel dagen efter och så körde man för fullt dagen därpå.
Så snälla hjälp!!!

Vänligen Pär
1968 • umeå
#2
15 december 2008 kl 20:59
Gilla
kan det vara något som kallas "gubbvad"?någon som kan tillföra något om denna symptom?
Linda P
1984 • Knästorp
#3
15 december 2008 kl 21:24
Gilla
Mikael
1967 • Huddinge
#4
15 december 2008 kl 21:44
Gilla
Välkommen i klubben! Klubben för oss med gubbvad..:-( Det du skriver verkar vara en väldigt pricksäker beskrivning av det problemet.

Men nu ska jag glädja dig genom att berätta hur jag blivit nästen helt bra. Mina problem dök upp under tidig höst. Vilade tre veckor för att vara säker på att läka ut en ev. bristning. Började sedan väldigt försiktigt. Men problemen fanns där ändå. Men jag segade på väldigt försiktigt. Problemen blev inte som innan vilan så det gick ändå att jogga.

Dessutom började jag äta magnesium. Mellan 120-240 mg per dag + några bananer då och då för att de innehåller en hel del magnesium. Dessutom stretschade jag(svårt) vadernas djupa muskel.

Resultatet? Nästan helt bra idag! Har de sista 2 månaderna klarat att springa utan att behöva ta hänsyn till vaden. Men visst får jag ibland en viss oroande stelhet i muskeln dagen efter och kan ibland få en liten krampkänning i vaden. Dock inte när jag springer. Nu är problemet(?) att jag kan få krampkänning i baksidan lår istället(se annan tråd).

Om mitt resultat beror på magnesium eller försiktig uppbyggnadsträning vet jag inte. Kanske är det en kombination. Ytterligare en solskenshistoria:
En god vän (2 eller 3 maror i blodet) har inte kunnat springa på 10 år pga gubbvad. Han började äta magnesium och är nu ute i spåret igen.
1973 • Klagshamn
#5
16 december 2008 kl 08:25
Gilla
Finns en annan tråd om kramp från i höstas, där jag hävdade att min mans krampkänningar blivit mycket bättre av magnesium. Då fick jag på f-n för det av någon här på forumet, som visste att det inte fanns några bevis på att det hjälpte. Det glädjer mig att det fungerat för andra att komma tillbaka ut i spåret!!
Magnus Ask
1983 • Göteborg
#6
16 december 2008 kl 08:43
Gilla
Jag har precis samma problem och har nu avstått från löpning i två veckor... Trots att man tillhör det yngre gardet verkar man inte vara skonad från "gubbvader" =) Har också en bakgrund som fotbollsspelare men har nu börjat med löpning.. Bra tips om magnesium! Skall testas.
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
16 december 2008 kl 08:49
Gilla
Sara, anekdotiska berättelser är i bästa fall indikationer på något som faktiskt är sant, men de är inte bevis. Bevis, eller i alla fall starka indicier ska man helst få fram i dubbelblindtester där man systematiskt söker utesluta påverkan från andra faktorer, t ex placeboeffekten, och på förhand utsäger med precision vilket resultat man kommer att få.

Några vetenskapliga undersökningar gjorda (på fältet) : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015122 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15273192 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3735481

Det kan naturligtvis vara så att det finns någon ännu okänd mekanism runt saltbalansen att hitta för forskarna, som skulle kunna förklara de anekdotiska berättelserna.

Men om det funkar för vissa, oavsett hur och varför, ska man självklart fortsätta (om det inte kan påvisas någon besvärlig biverkning).
1959 • Saltsjö-Boo
#8
16 december 2008 kl 10:49
Gilla
Menar med bestämdhet att "gubbvad" är en muskelbristning i vaden och inte kramp. Bara så att ni inte blandar ihop korten...

Pär: Att vila en vecka efter en muskelbristning räcker nog inte, själv brukar jag behöva tre veckor inte skadan är läkt. Det här att du får "kramp" efter en km kan man ju kanske också tolka som att du sliter upp muskelbristningen...

När jag har fått muskelbristningar i vaden har det alltid skett på ett lugnt pass efter årets längsta pass (kanske nån slags skörhet i musklerna när man har ökat distansen mer än 10 % i veckan, vilket man ju inte ska göra).
Jag har dock bara fått muskelbristningar på våren, aldrig på hösten, vid ökningar enligt ovan. Alternativ förklaring: har aldrig haft problem med gubbvad under perioder när jag tagit 2 tabletter "mitt val sport" per dag (ger 300 mg magnesium).
Slutligen, hade aldrig problem med gubbvad innan jag fyllde 40...
Mikael
1967 • Huddinge
#9
16 december 2008 kl 11:30
Gilla
Sven: Jag håller med i det du skriver, men... Min uppfattning är att människor reagerar väldigt olika på olika substanser. Det gör att medicinsk forskning står inför stora (och spännande) utmaningar just nu. Te.x. så tror jag inte att man fortfarande kan påstå att stora undersökningar är gjorda kring magnesium och gubbvad. Jag har inte läst (bara öppnat) de du länkar till dock. Alltså tror jag att det ständigt kommer att finnas små fiffiga lösningar på vissa åkommor som vetenskapen aldrig kommer kunna beskriva med säkerhet.

Om gruppen är tillräckligt stor kommer det finnas pengar att tjäna och då blir det forskning, eller så finns det stora biverkningar då kommer det också att forskas eller så blir välfärdsvinsten så stor att det drar till sig forskningsfinansiering. Tyvärr passar inte gubbvad in på något av dess om du inte frågar oss drabbade..:-)
1964 • slottsbron
#10
16 december 2008 kl 17:59
Gilla
hej
jag har med börjat få jädrit ont när jag joggar, jag har i nederdelen av höger vadmuskel, ville inte släppa förrän jag körde ett spinningpass!
men nästa gång jag joggade gjorde det ont på samma ställe.
satt i ett tag tills jag körde spinning och det släppte igen, är väl säkert gubbvad för åldern har jag :)
men nu ska jag åxå testa en burk mitt val sport och se om det hjälper mer permanent. och varför spinning gör så att det släpper i min vad vet jag inte, men det kanske kan hjälpa nön mer göbbe åxå :)
Fredrik N
1964 • Enskede
#11
17 december 2008 kl 08:03
Gilla
Jag har haft liknande problem som debuterade för ca 10 år sedan - känns som ett knivhugg rakt in i vaden. Jag har iofs aldrig blivit knivhuggen, men det är så det känns. Vaden har magnedröntgats och kollats med ultraljud, dock inga tecken på något onormalt. Nu är jag besvärsfri och om det beror på magnesiumintag, stretch och ashtangayoga vet jag inte. En idé kan i alla fall vara att kolla rörligheten i ryggen och om det är någon nerv som kommit i kläm.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#12
17 december 2008 kl 09:35
Gilla
Sen kan det ju bli lite "hund-logik" i att man tror att något hjälper bara för att krampen försvunnit i samband med magnesium-intag (hundlogik: brände mig på el-stängslet när jag såg en häst = hästar är farliga). Bara för att två saker inträffar ungefär samtidigt behöver det inte finnas ett samband...
Magnus
Stockholm
#13
17 december 2008 kl 17:22
Gilla
Jag tror gubbvad för det mesta består av alltför svaga muskler vilket resulterar i en kronisk överbelastningsskada med smärta som resultat. Hård idrottsmassage av en duktig terapeut och långsam upptrappning av belastningen är det jag tror ger bäst resultat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.