Löpning Träning 139 inlägg 12688 visningar

Stretching, bara en jävla trend?

NgtSomIngenHar
1989 • asdasd
#1
2 juli 2012 - 21:11
Gilla
Jag tycker att innehållet i många trådar på detta forum antyder att stretch är den bästa medicin i många fall. Det har gjort mig lite nyfiken på hur användarna på detta community förhåller sig till stretchning relaterad till träning.

Stretchar ni efter träning och varför?
Hur och vilka muskler och varför just de muskler och inte andra - alla muskler fungerar ju i samspel med varandra, så ena muskeln är ju minst lika viktig som den andra annars hamnar muskulaturen i obalans?
Vilken typ av stretch utför ni? KAT? Gungande? Statisk?

Det finns tydligen lika mycket forskning som tyder på att stretchning är slöseri av tid som det kan vara skadeförebyggande. Att springa förefaller ju så förbannat naturligt för den mänskliga kroppen och dess historia, men tror ni att våra förfäder stretchade efter de jagade ner sitt byte?

Kan inte alla skador relaterad till löpning enbart bero på för intensiv ökad träningsmängd som kroppen inte är beredd på? Vi vet ju att en av människans främsta egenskaper är förmågan att anpassa sig. Vårt instinktiva sug att löpa går kanske över det sunda förnuftet och ger kroppen inte tillräckligt med tid att återhämta sig mellan träningstillfällena.

När stretching infördes i svensk idrott ska Anders Adamsson, fd proffscyklist och numera eurosport-kommentator, ha sagt: "Stretcha? Aldrig i livet, har du sett Legolas stretcha någon gång."

Om man vill öka sin rörlighet, bör man inte töja snarare än att stretcha i så fall?

När ni skadat er och blivit tillsagda att göra stretchning, är ni säkra på att själva stretchningen har bidragit till rehabiliteringen eller kan det bara ha varit vilan från aktiviteten och den alternativa träningen som gjort läkningen?

Intressant läsning oavsett om man älskar eller hatar stretch, och dessutom inspirationen till tråden: http://www.hejalinkoping.nu/klart/artikel_stretching-nya_ron.htm

Varför bör man egentligen stretcha?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
#2
2 juli 2012 kl 21:29
Gilla
Hade ont i baksidan rumpa, baklår. Var hos sjukgymnast 2-3 dagar i veckan och stretchade ut baksidan rejält. Efter 5 månader utan någon bättring tog jag time out och slutade stretcha. Redan efter en vecka kände jag att värken i baksidan började släppa, efter två veckor var jag smärtfri. Nu har jag inte stretchat på två år och varit skadefri lika länge!
Nä stretch är inget för mig :-)
Viktor Govik
1981 • Göteborg
#3
2 juli 2012 kl 22:27
Gilla
Äntligen en som är inne på samma spår som mig. Stretchar aldrig. och har aldrig sträkt en muskel. tar för vana att avsluta de flesta passen med nedjogg i 5-10 minuter, det funkar för mig.

jag citerar Stefan "NÄ stretch är inget för mig :-D"
Johanna Linde
1987 • Essunga
#4
2 juli 2012 kl 22:28
Gilla
Har precis börja stretcha regelbundet efter varje löppass eftersom jag ökat både längd på passen och antal pass/vecka. Det känns väldigt skönt i musklerna efteråt, blir lite tung i benen om jag hoppar stretchingen. Stretchar framsida, baksida lår, vader, hälsenor, rumpa, ibland ljumskar och triceps(!) efter trailpass då jag underligt nog märkt att jag får träningsverk i dessa efter lite längre skogspass.

Det är väl lite med stretchingen som med löpningen, jag gör det för att det är skönt! Har än så länge inte haft någon löparrekaterad skada (förutom sönderslagna knän, händer och handleder efter en praktvurpa på asfalt häromveckan...)
Notna
1982 • Nyköping
#5
2 juli 2012 kl 22:33 Redigerad 2 juli 2012 kl 22:35
Gilla
Jag stretchar aldrig. Hittills har det gått bra.
1970 • Sala
#6
2 juli 2012 kl 23:16
Gilla
Jag stretchar av två anledningar.

Jag vill behålla min rörlighet och smidighet (nåja), hellre lite längre muskler än att vara kort och stel som en pinne.

Förebyggande mot löparknä som jag har haft flera gånger, stretchar jag inte får jag tillbaks det. Dessutom stretchar jag om jag får muskelbesvär, fungerar klockrent.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#7
3 juli 2012 kl 07:20
Gilla
Jag behöver stretcha ibland för att inte bli (ännu mer) stel.

Eftersom jag vet att det fungerar för mig så bryr jag mig inte så mycket om de "experter" som påstår att det är bortkastad tid.

Kan behovet vara individuellt?

Intressant reflektion det där med våra förfäder, undra om de stretchade?

Katter sträcker på sig titt som tätt, vet inte om man kan kalla det stretch men jag antar att syftet är något sådant.
Men så blir de ju smidiga som katter också :)
1952 • Mörrum
#8
3 juli 2012 kl 08:26 Redigerad 3 juli 2012 kl 08:26
Gilla
Stretching en trend?? Långvarig i så fall. Så länge jag tränat har stretching förespråkats både som skadeförebyggande och gynnande av smidighet. Tror man inte på det eller känner nyttan av det låter man klart bli och vice versa. För mig har det alltid känts bra och särskilt då efter ritkigt långa pass.
1980 • Karlstad
#9
3 juli 2012 kl 08:52
Gilla
Tidigare i livet stretschade jag aldrig/mycket sällan.

Började dock få problem med överansträgningar och inflamationer i muskel- och senfästen då jag ökade träningsdosed till mer regelbundenhet. Började lite smått med stretsching av de drabbade muskler/senorna och vände trenden.

Nu har jag ökat träningsdosen från det läget jag då var i kraftfullt och har inga större besvär. När jag anar att det börjar streta/göra ont så fokuserar jag min sstretsch på den rgionen under en period och brukar på så vis kunna undvika problemen. Då de sitter i sen- eller muskelfästen.

Den stretsch jag nu gör krävs för att jag ska kunna hålla igång min träning på den nivå jag idag gör. Slutar jag (ja, jag har provat) så får jag överansträgningsskador inom kort.

Det räcker som motiv för mig. Sen ska sägas att jag också har en form av reumatisk sjukdom i botten vilket gör att jag ligger med en hög "inflamations-nivå" kontinuerligt. Kanske påverkar på något sätt i samanhanget, vad vet jag...
1982 • Stockholm
#10
3 juli 2012 kl 09:17
Gilla
Jag stretchar för att det är skönt mest, och för att behålla rörlighet (jag föreställer att det kanske hjälper lite..) Det kan vara placeboeffekt givetvis men det är ju den upplevda känslan man är ute efter så.. Det jag märkte på jobbet häromdagen var att jag var betydligt vigare/ smidigare än min kollega som håller på med triathlon/Ironman men som sällan stretchar. Jag kan vara grundvigare än vad han är men jag tror nog att mina 5 min strecth efter (nästan) varje passs har hjälpt lite. För mig personligen har jag inte märkt någon negativ effekt av att stretcha men föreställer mig at det på längre sikt kan vara bra att inte ha varit stel som en pinne hela livet så därför fortsätter jag.=)
1989 • Enskede
#11
3 juli 2012 kl 09:31
Gilla
Jag stretchar ibland it-bandet då jag tidigare har haft problem med löparknä men det är allt. Tidigare har jag fått för mig att stretching skulle minska träningsvärken efter vissa tyngre pass eller tävlingar, men sen jag har slutat har jag snarare haft ännu mindre träningsvärk.
1952 • Varberg
#12
3 juli 2012 kl 09:35
Gilla
Ett huvudskäl för stretching för mig är också att förebygga korta stela muskler och hålla uppe rörligheten i lederna. Sedan har det ju påtaglig effekt när man har kombinationen kort spänd muskel och överansträngt senfäste. Stretchar man bara ut detta i tid kan man förebygga t ex piriformisproblem, problem från fästen i rumpan, tennisarmbåge mm. Sedan ser förutsättningarna olika ut för olika personer med olika rörlighet olika problem mm.
Katten som kanske är det mest fysiskt fulländade djuret stretchar ofta och rejält. Hästen (Legolas) har inte alls samma smidighet och tvingas dessutom springa på ett onaturligt sätt ungefär som våra tävlingar i gång :-)
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#13
3 juli 2012 kl 09:39
Gilla
Erik Östbye Från Göteborg, berättade för mig att han aldrig stretchar. Träffade honom vid ett flertal ggr på 70 - talet vid Skatås.
Erik är såvitt jag vet fortfarande världsrekordhållare på Maran för 56-åringar. Rekordet är från 1977 och tiden var 2:27:05. Det är 32 år gammalt rekord.
Magnus
Stockholm
#14
3 juli 2012 kl 09:47 Redigerad 3 juli 2012 kl 09:47
Gilla
Kan bara tala för mig sjäv, och jag har mest haft positiva effekter av stretching = skadeförebyggande. Struntar jag tex att stretcha höftböjarna ett längre tag får jag ont i ljumskarna. Men som alltid, alla är olika och måste komma på vad som fungerar just för dom.
1982 • Stockholm
#15
3 juli 2012 kl 09:49
1 Gilla
@Anders, det är ungefär som att säga "jag vet en gubbe som rökte 3 paket cigg om dagen i 40 år, han dog inte av följdsjukdom till rökning så det måste ju vara ofarligt"..
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#16
3 juli 2012 kl 09:58
Gilla
Jag stretchar aldrig och det går aldrig bra:-(
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#17
3 juli 2012 kl 10:00
Gilla
johan, skiiitsnack, de finns fler än erik o mig som tycker så.
men stretcha du på.
2006 • Alingsås
#18
3 juli 2012 kl 10:00
Gilla
Jag stretchar efter träningspassen. Efter att jag duschat och ätit och lugnat ner mig. Brukar lyssna på podradio under tiden för att det ska bli ordentligt gjort (det blir lätt lite tråkigt annars).

Använder KAT-metoden (även kallad PNF).

Stretchar alltid följande muskler:

piriformis (annars får jag tendenser till löparknä med tiden)
höftböjarna
rectus femoris (en av främre lårmusklerna)
hamstring
vadmusklerna (både den djupa och den ytliga)

Jag upplever att jag blir smidigare och får ett bättre löpsteg genom regelbunden stretching. Och det är motivationsskapande att notera en utveckling i de enskilda övningarna, att man når lite längre över tiden när man stretchar regelbundet.

Å andra sidan är det väl inte bra att vara för smidig heller när man är löpare, spänst är också bra att ha. Men det är nog inget problem för mig, Asian squat klarar jag inte t ex.

När andan faller på stretchar jag även lite andra muskler (t ex pectoralis major och minor, biceps, triceps, latissimus dorsi, infraspinatus, supraspinatus, teres major). Men det är mest för att jag sitter på en stol framför en dator hela dagarna. Tror jag slipper stelhet och smärtor på så vis. Och kanske får jag en bättre hållning på köpet.

När det gäller rehabilitering vill jag nämna när jag fick löparknä i begynnelsen av mitt löparliv. Prövade då massa ITB-stretchar (t ex stå med benen i kors), gjorde något med en kudde minns inte vad och en massa annat jox jag förträngt. Till slut fann jag ljuset i form av piriformis-stretchen (när man lägger upp benet på ett bord). Jag blev snabbt botad och har aldrig haft det igen.

Jag gör de övningar Kristian Berg rekommenderar i sin bok "Stora stretchboken".
Stefan Andersson
1967 • Värnamo
#19
3 juli 2012 kl 10:19
Gilla
Tycker som Anders. Vill du lägger tid på stretch så kör på, själv springer jag ett par km extra istället.
Är det en känsla att man bli mjukare av stretch eller är det mätbart?
Löpning är ju naturligt vi är födda till att springa. Varför skulle man bli stel av nåt vi är skapta för.
Lite styrka istället för stretch tror jag på.
1952 • Mörrum
#20
3 juli 2012 kl 10:42
Gilla
Det är ju ingen tillfällighet att yoga är ett utmärkt komplement till löpning. Med yoga tänjer du ut muskulaturen och blir väldigt smidig. Dessutom andas man enbart genom näsan på tal om näsandning som diskuteras i en annan tråd. :-)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.