Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 3698 visningar

Kramp som ger droppfot???

#1
22 april 2019 - 14:17
Gilla 
Hej! Har sedan i vintras ett återkommande problem som jag trodde skulle försvinna men har snarare blivit värre. Sprang inger i vintras men försökte powerwalka, fick då efter någon kilometer besvär med att jag tappade känseln på framsidan av benet och foten började hänga, höger sida. Kunde ej lyfta foten förrän efter flera timmars vila. Har nu provat att springa för första gången denna säsong, och efter några hundra meter så får jag en hemsk, brännande krampkänsla som inte släpper oavsett vad jag gör. Den sitter 1 decimeter ovanför fotknölen, cirka 3 cm till höger från mitten av höger smalben räknat, och gör att jag inte alls kan lyfta upp min fot, som blir hängande. Jag tappar helt kraften i hela foten. Till vardags märker jag inget av detta och kan gå som vanligt, hoppa, stå på tå, vinkla foten utan problem men så fort jag anstränger mig lite extra så kommer detta. Har aldrig märkt detta innan denna vinter. Vad kan vara fel?
merlin
1985 • Karlsborg
#2
22 april 2019 - 17:37
Gilla 
Har du bara besvär vid ansträngning föreslår jag att du besöker en sjukgymnast.
Christer Bertel
1953 • Uddevalla
#3
22 april 2019 - 18:42
Gilla 
Kramp i vaden KAN vara synonymt med Magnesium brist. Testa o "överdosera" 4-5dagar o se om det släpper.
Anna-Karin D
1959 • Lund
#4
22 april 2019 - 19:09
Gilla 
Fibularis/peroneusnerven kommer i kläm och orsakar droppfoten. Varför den kommer i kläm kan säkert en duktig fysioterapeut hjälpa dig att reda ut.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
22 april 2019 - 21:03
Gilla 
#1

"Har nu provat att springa för första gången denna säsong, och efter några hundra meter så får jag en hemsk, brännande krampkänsla som inte släpper oavsett vad jag gör."

Jag var skadad på flera ställen inkl där i "trakterna" för 2 somrar sedan, bl a droppfot i höger ben, men det upplevt mest läskiga var på några mornar efter uppstigning så uppstod en plötslig enorm ihållande smärta i underbenets utsida så att jag inte kunde belasta benet alls utan spontant lade mig på golvet.

Det senare symtomet kom jag fram till efter googling att det borde bero på en friktion vid yttre fotknölen med en sena till någon fibularis-muskel, kanske i analogi med löparknä som ju också kan ge plötslig svår smärta på utsidan av knät.

Den hemska underbenssmärtan på morgonen verkade sedan försvinna när jag efter några dagar lånade min frus vristskydd för hälsena. Jag tillämpade även en gammal stretch en terapeut lärt mig vid en tidigare skada, dvs att liggandes på rygg och hålla ett bandage runt fotens undersida och i det läget vinkla foten inåt i en slags stretch för dess utsida.
Jag trodde då att min droppfot kunde hänga samman med en tidigare sådan skada flera år tillbaka, men även med nyligen korslagda ben t ex sittande eller liggande, och högt upp i vaden, nära fibularisnerven(peroneusnerven) var det spänt enligt en laserterapeut som behandlade där (och som jag minns i foten OCH en samtidig gluteus medius-inflammation i muskelfästen).

Jag hade dock även en gammal fotskada vid inre fotknölen som inte var bra rehabad, så funktionen i fotleden med även droppfot var klart nedsatt.

Förutom vristskyddet som jag använde någon månad e d, försökte jag träna foten med diverse enkla övningar och sakta blev foten bättre (liksom skadan i gluteus medius fästen efter laserbehandlingar och rehabträning).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.