Löpning Kost & Näring 8 inlägg 2211 visningar

Magproblem under löpning

1972 • Chavenay
#1
9 augusti 2019 - 10:11 (Redigerad 9 augusti 2019 - 10:12)
Gilla 
Vet att det är ett vanligt förekommande problem för löpare på alla nivåer, men jag har ännu inte hittat helt rätt gällande detta.

För min del, de gånger jag får problem med kistan, så sker det 9 ggr av 10 under hårda pass, främst intervallträning (och då allt som oftast när jag avslutar en sprint och går in i återhämtningsfasen inför nästa sprint, alltså när pulsen kvickt går ner). Det hände även under min första mara när jag under de sista 13-14km fick sakta ner för att helt enkelt undvika att sätta mig på gatan och göra min toalett (hittade/såg ingen toalett alls på dessa många kilometrar).

Sedan dess har jag testat att ta bort laktos och gluten från min diet och det har blivit mycket bättre. Problemen kvarstår dock och hade det så sent som i morse struligt under ett intervallpass som jag till slut tvingades avbryta (just i morse tror jag dock att det var b r i s t på mat - och vila - som gjorde att det protesterade. Kört hård kontroll och tappat nästan 4kg på bara 5-6 dagar. Förmodligen alldeles för mycket och jag hade ingen energi i benen redan under första kilometern på uppvärmningen. Jag har dessutom fuskat under mina två sista återhämtningspass som inte varit tillräckligt långsamma).

Tar gärna emot tips från andra som har haft eller har problem med magen och som endera lyckats bli av med dem helt och hållet, som lyckats lindra dom eller som har tips på hur man kan kontrollera kistan när den strular under ett pass.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#2
9 augusti 2019 - 14:18
Gilla 
Läs/lyssna på prestera meras FODMAP, där får man lite tips. Men jag kan uppleva liknande vid särskilt hårda intervallpass/tävlingar. Ibland kommer det efteråt och jag blir riktigt risig. Detta har dock blivit mycket bättre.
Tror på: FODMAP, tom mage, träning/vana.
Men ibland "skiter" det sig ändå...
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#3
9 augusti 2019 - 16:13
Gilla 
Följer denna tråd. "Skitjobbigt" problem för oss som har det.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#4
10 augusti 2019 - 09:05
1 Gilla 
Testa dra ner på fibrer. Det var ett tips som min dietist sa till mig. Vi får i oss mycket fibrer i maten naturligt, men hon påvisade att de tillsätts fibrer i flera varor som man inte riktigt tänker på... och jodå det funkade för mig. Har dock alltid haft craviings för rågbröd, knäckebröd och frukt.

Så inför tuffare pass och tävling. Blir det mat med lite fibrer.
Walker67
1947 • Växjö
#5
12 augusti 2019 - 00:49
Gilla 
Kör intervallträning på tom mage !
1972 • Chavenay
#6
12 augusti 2019 - 11:01
1 Gilla 
@Walker67 & Thomas A.
Jag kör nästan uteslutande mina pass tidigt på morgonen innan frukost och således på tom mage (i den mån middagen från dagen innan är "evakuerad". Ett toabesök innan varje löppass görs det också tid till).

@Åsa
Fibrer är nog något som jag skall försöka undvika innan tävlingar, men under träningsperioden är det svårt när man kör 4-5 pass i veckan. Kroppen behöver ju fibrer också. Dessutom tar väl magen stryk om den inte får i sig tillräckligt (förstoppning etc).

Klurigt problem och en fin balansgång att gå på. Håller på att hitta rätt men behöver finjustera så att jag kan minska risken för besvär.
Walker67
1947 • Växjö
#7
12 augusti 2019 - 20:51
1 Gilla 
Det kanske är den tidiga morgonen som inte går ihop med intervallpass. Det kanske blir en chock för kroppen att köra på så hög belastning innan den kommit igång efter nattens vila.
1972 • Chavenay
#8
13 augusti 2019 - 12:51
Gilla 
@Walker67
Absolut en tänkbar anledning rent generellt. Kan gälla även mig, men jag har även haft problem vid tillfälle då jag gjort intervaller senare på dagen. Dock kanske jag borde testa oftare för att få lite mer att gå på.

Efter att ha kollat i mina noteringar om magstrul vid intervallträning (kortintervaller endast) de senaste 12 månaderna kan jag konstatera.

Morgonpass (start mellan 06h00-09h00) : 5 "incidenter" / 23 pass (22%)
Kvällspass (start efter 17h00) : 2 incidenter / 5 pass (40%)

Svårt att dra någon slutsats med kvällspassen då det bara handlar om 5 tillfällen totalt. Vad gäller morgonpassen är det värt att notera att vid 3 av de problematiska passen har det skett under semestertider (då kost och dryck, läs alkohol, intas i större mängd än resten av året). Lutar ändå mot att det har med kost att göra i mitt personliga fall.

Sedan början av Augusti har jag börjat föra "matdagbok". Mest för att hålla koll på vikten, men det kan ju också användas till att se vad man ätit innan rundor som blivit "kämpiga".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.