Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 15897 visningar

Blodtrycksmedicin hur påverkas man?

Mats Jeppsson
1963 • Finja
#1
13 december 2019 - 12:06
1 Gilla 
Hej
jag tar Losartan för högt blodtryck o har gjort så i några år. Jag tycker mig märka att man inte har samma tryck eller ork i kroppen, och jag misstänker att medicinen påverkar ens löpning.
Är där någon som har samma erfarenhet eller någon kunnig läkare här på forumet, som kan bekräfta detta eller kan delge någon kunskap om detta?
/Mats
< < < 1 2 > > >
1966 • Bräcke
#2
13 december 2019 - 12:59
1 Gilla 
Själv tar jag Felodipin sedan snart två år. Eftersom jag började med löpning för fem år sedan så har jag ingen erfarenhet av att vara en ung snabb löpare. Känner därmed ingen större skillnad före och efter påbörjad medicinering.
Jag känner att medicinen begränsar snabba miltider, varför jag hellre lufsar fram långsamt och längre istället.
1970 • Sala
#3
13 december 2019 - 16:48
1 Gilla 
Jag fick Losartan ett tag. Blev väldigt påverkad, inget funkade. Löpningen blev kass men som exempel fick jag tinnitus. Ingen kul medicin. Bytte sen till Felodipin som var bättre. Men inget var väl nån höjdare för löpningen. Sen några år är jag yran helt...
1970 • Sala
#4
13 december 2019 - 23:19
4 Gilla 
Haha, jäkla snygg felstavning där. Yran? UTAN ska det såklart stå...
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
14 december 2019 - 07:28
1 Gilla 
#3: Hm, intressant! Kan tinnitus vara en biverkning till bltrmedicin alltså? Jag fick en annan generika av min sort senast jag var på apotek och hämtade ut, när du nämner detta så inser jag att mina öron är tystare på kvällen när jag ska sova.

#2: Jag är som du, nybliven löpare på äldre dagar, inte särskilt snabb plus att jag kanske är i den ålder då en kvinnokropp börjar påverkas. Tyckte dock att en dipp i löpningen kom i samband med att jag började med blodtrycksmedicin.
Ulrika Allansson
1972 • Hammarby Sjöstad
#6
14 december 2019 - 09:26
Gilla 
Det finns olika typer av bltr-mediciner och vissa har direkt effekt på pulsen. Betablockerare tex. Det framgår inte vilken du tar i ditt inlägg.
Om du inte pratade med läkaren om att du löptränar så gör det. Det finns bättre och sämre läkemedel för högt blodtryck att ta, om man tränar.
Lycka till!!
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#7
14 december 2019 - 18:26
1 Gilla 
Jag äter rätt många olika preparat för hjärtat, det påverkar helt klart löpningen då jag nyligen gjort rätt stora dosförändringar bla på Blodtrycks medicinen, betydligt tröttare nu, även om jag tycker det funkar hyfsat, åtminstone när jag masat mig iväg, jag äter just nu Metoporol, Ramipril,Varan och ett gäng vätskedrivande som påverkar trycket - direkt eller indirekt.. Har testat en massa preparat genom åren och tycker de flesta har märkbar påverkan .. Tinnitus delen har jag aldrig tidigare kopplat till det här men den har ökat i takt med dosökningarna .. ska plåga regndansarna om det i nästa vecka ;)
Ulrika Allansson
1972 • Hammarby Sjöstad
#8
14 december 2019 - 22:45
Gilla 
Ursäkta mig, såg nu att du visst skriver vad du tar. Läste för fort.
Enalapril är en tablett som brukar funka toppen ihop med konditionsutövande. Om du vill, fråga din läkare om det är ett alternativ för dig.
Mats Jeppsson
1963 • Finja
#9
15 december 2019 - 09:37
Gilla 
Stort tack för alla tips o inlägg. Vilken kunskap o erfarenhet det finns här på forumet och hjälpsamma joggarvänner! Ska kontakta min husläkare snarast!
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#10
15 december 2019 - 16:45
Gilla 
Hej Ullis, jag äter normalt Enalapril Comp men jag åkte på en smäll för någon vecka sedan och då fick jag växla till Ramipril igen, förmodligen tillfälligt hette det.. känner/märker inte någon skillnad på när jag tränar , förutom att compen gör att man pinkar ännu mera ;)
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#11
15 december 2019 - 23:08
1 Gilla 
När det gäller blodtrycksmedicinering finns flera olika preparat som alla har lite olika angreppssätt på blodtrycket och därmed lite olika biverkningsprofiler. Enalapril och Ramipril tillhör båda gruppen ACE-hämmare och brukar inte förknippas med sänkning av den fysiska prestationsnivån eller sänkt hjärtfrekvens. Enalapril Comp är en kombination av Enalpril och ett urindrivande läkemedel som i kombination ger en mer effektiv blodtryckssänkning. Losartan är en så kallada Angotensin II-blockerare och är kanske den som har minst kända biverkningar. Sedan finns de s.k kalciumflödeshämmarna, t.ex Plendil/Felodipin som kan ge svullnad av benen och de rena urindrivande tabletterna, t.ex Furix som gör att man kissar mycket. Slutligen, de för fysisk prestation hämmande beta-blockarna. I den gruppen hör t.ex Metoprolol hemma. Dessa lägger lock på maxpulsen, dvs man kan inte få upp hjärtfrekvensen så högt som man annars skulle kunna. Med de sistnämnda får man en tydligt sänkt fysisk maximal prestationsförmåga (även impotens hos män kan förekomma pga påverkan på blodkärlen)
Alla dessa preparat används var för sig eller i vissa kombinationer för att sänka blodtrycket, men i bland också till patienter med hjärtvikt för att underlätta för hjärtat att arbeta, eller vid kärlkramp för att minska hjärtats syrebehov. En får pröva sig fram vad som passar bäst för varje enskild individ, men som tidigare nämnts är det bra om en berättar för sin läkare att en konditionstränar för att få den för den medicineringen som passar dig bäst. Sedan kan ju grundsjukdomen i sig naturligtvis påverka prestationsförmågan. Regelbunden konditionsträning kan också ge en blodtryckssänkande effekt!
1968 • Göteborg
#12
17 december 2019 - 07:13
1 Gilla 
Hej
Jag började med felodepin två veckor innan Reykjavik marathon, det blev en smärtsam upplevelse tyvärr, nästan 30 min sämre än Stockholm fast bättre tränad, jag ändrade till losartan efter det, tyvärr är resultatet efter två månader att tröskel farten ökat med 20 sek, jag hoppas kroppen skall vänja sig
Mats Jeppsson
1963 • Finja
#13
10 april 2020 - 18:30
1 Gilla 
Hej igen, tiden har gått, men sammanfattningsvis talade jag med min doktor på Vårdcentralen och han sa att en kombination med lite lägre vikt och att jag mätt till ett lägre, dvs normalt bloddtryck, så fick jag sluta helt med Losartan! Bara jag kollade trycket emellanåt, vilket jag gör hemma och när jag lämnar blod, var förmaningarna. Perfekt! Nu tycker jag löpningen går bättre.
Tack för alla inlägg och kloka råd. Känns väldigt bra o konversera med folk som har samma intresse och förståelse för frågorna på forumet.
Ha en bra Påsk
Monica Carlsson
1971 • Partille
#14
10 april 2020 - 18:46
1 Gilla 
#13: Jag mäter hemma, och så att det var närmast lågtryck nu...
Hm, var kallad till samråd/årskontroll hos vårdcentralen för ca 1 månad sen, men det krävdes en provtagning innan, lite bökigt för mig att åka från jobbet och kändes onödigt att ta upp vårdresurs just nu och utsätta sig för risk för sjuka människor, så jag avbokade min tid och bad om en ny senare istället. Men när jag mäter trycket hemma så är det som sagt väldigt lågt istället. Nu anmodad att jobba hemifrån, ska försöka klura ut en bra tid med låg belastning på provtagningsavdelningen, och cykla dit för proverna, så kan man ju ta läkarsamtalet när det passar, eller kanske per telefon. Men jag har tagit tag i en del vardagssituationer, varje morgon direkt när jag stiger upp i över 2 månader: enklare stretch/yoga, plus att jag och livskamraten förutom gemensamma löpturerna har lagt till 40-60 minuters promenad på varje kväll då vi inte har sprungit eller gjort en längre vandring i skogen innan. Kanske aktiviteter som lugnar och sänker stress och press?
Löpningen däremot går tyngre och tyngre för varje vecka, kan vara att jag är i den åldern för kvinnor, eller så har jag nåt annat som spökar i kroppen, typ dåliga järnvärden eller nåt. Men det kan man ju passa på att be om prov för, i samband med blodtryckskontrollen.

Gött att din situation har vänt i rätt riktning, bra jobbat av dig!
Mats Jeppsson
1963 • Finja
#15
10 april 2020 - 19:15
1 Gilla 
Ja, det är inte helt enkelt att få det o passa in med övriga livet, o inte speciellt i dessa Covid-19 tider, med provtagning o läkarkonsultation. Ja , jag har också kört lite övningar på morgnarna, det känns bra. Ja, vi har också gått en hel del, och jag får inte med min på löpning, så vi går tillsammans och sen springer jag själv en liten runda, ibland kombinerar jag gångande med crosstrainer(o lyssnar på ngn pod). Allt för att variera.
Ja, definitivt känner jag att det sänker stpress o press! Allmänt känns det som att efter 50 går det definitivt lite tyngre att springa, men numera tänker jag mer långsiktigt o accepterar att man inte kan träna lika mycket som förr, känner efter mer hur mycket jag eller hur länge jag tränar. Orkar jag inte mer, eller jag missar ett pass för att det krockar med något annat i livet, så tänker jag att det var kanske bra o hoppa den träningen, så får min kropp vila istället?! Kul o höra dina synpunkter!
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
11 april 2020 - 00:51
Gilla 
@Sten #10 såg att du tar Waran, det trodde jag man gått ifrån nu när det finns NOAK som är mycket lättare att hantera men jag vet ju inte vilken korspåverkan som kan finnas. Men Metoprolol är som nämnts n betablockerare som bromsar pulsuppgång så den påverkar prestationsförmågan rätt påtagligt. Därför är det bra att ta precis rätt dos, vilket kanske inte går så snabbt att fastställa. Jag tar dem mot arytmier och är rätt känslig, det är skillnad om jag tar 75mg eller 100mg om dagen. Jag har stenkoll på min puls och ändrar lite upp och ner med min kardiologs goda minne, Men jag slipper tänka på blodtrycket så det är enklare för mig.
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#17
11 april 2020 - 16:59
Gilla 
Hej Oldboy, de kör på med Waranet mest på grund av att de då konturneliga kontroller som måste till tror jag, De var någon läkare på stroke teamet som menade att Waranet var mest potent, De följer hur som upp mig ständigt efter alla Stroke o Tia som jag haft. De hittar inte någon specifik anledning till att de kommer en smäll ibland, från början trodde de pga hjärtsvikten var nere på 11%. Fast pumpen har ju vänt uppåt så senaste testet sa 48% kapacitet , Men Tiorna kommer i varje fall, de prövade några andra mediciner ett tag men gick tillbaka på Waranet.. har inga större problem med den utan verkar funka på mig, värrre ned statinerna, de ställer till mycket oreda , har nog prövat alla sorter som finns , äter Crestor nu , minst biverkningar vart fall, Metoprolel funkar bra nu de har tagit ner doserna över åren , låg på 250 ett tag tag men nu nere på 50. Känner mig klart mycket piggare nu så det har nog gjort stor skillnad , De har diskuterat någon ny sorts blodförtunnande fast jag är inte så sugen, Blir stressande med tiden att åka med Pling-Plong någon gång om året ( Ambulansen plingar o plongar det i jämnt) Men sedan vi gick tillbaka till råttgiftet har jag klarat mig från det , senaste traumat var sommaren -17 har jag för mig .. enda obehaget är ju att jag måste mata DrakUlla varannan vecka .. eftersom jag går hos 5 olika professioner brukar de sno en 8-11 rör varje gång. De betyder ju att jag ändå måste in för provtagningar nästan jämnt så gör ett PK prov ingen större skillnad ..
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
13 april 2020 - 11:25
Gilla 
Hej igen Sten, då förstår jag. Jag har ett tips om statiner också: (jag fick först 40 mg Atorvastatin- leverpåverkan- sedan 20mg, fortfarande leverpåverkan men svagt, då bytte man till Ezetimib- ingen leverpåverkan men sämre effekt.) Jag läste på och såg att man har visat att kombinationen Ezetimib+Atorvastatin sänker LDL-värdena effektivt så jag bad att få prova 10mg Atorvastatin tillsammans med mina 10mg Ezetimib - Bingo!
Nu får olika personer olika biverkningar så det kanske inte är rätt för dig. När jag åt 40mg Atorvastatin hade jag ibland lite värk i musklerna när jag gått och lagt mig men jag vet inte om det var därför och det var bara i vila så jag brydde mig inte. Borta nu i alla fall.
Om du klarar dig med 50mg Metoprolol är det bra. För egen del har jag märkt att pannbenet kan trumfa Motoprolol så det gäller för mig att hålla koll på pulsen och inte dra igång för snabbt, vanliga tusingar funkar inte t ex. Det får bli tretusingar så att jag kan hålla lägre fart och ändå få effekt av passet.
Lycka till med träningen!
Sten Varvemo
1962 • Fellingsbro
#19
17 april 2020 - 21:41
Gilla 
Hej Oldboy ! Ska definitivt prata med mina regndansare om det, kanske är något för mig .. sista året har vi ändrat radikalt och framför allt kunnat skära ner min medicin lista, äter bara! 14 preparat nu vilket är en halvering från årskiftet 17/18 ungefär , har gått ner en bit över 60 kg i vikt vilket har ju gjort att jag har det lättare att röra på mig igen , varje runda är en vinst liksom. Min kropp är alltid i förändring och det medför ju nya grepp, speciellt när det gäller medicin - hoppas att jag ska kunna slippa en del till snart, lite besviken över att jag inte kan släppa diabetes tabletterna, kanske kommer det med så småningom , har ju mer eller mindre förlikat mig med att käka statiner o en del tabletter för hjärtat resten av livet , förmodligen blir Varanet kvar också , även om jag hoppas kunna byta till någon man inte måste testa så ofta, är svårstucken numera pga sönder stuckna kärl .. hur som ett bra tips !!
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
18 april 2020 - 15:39
Gilla 
Sten, jag tar Eliquis som antikoagulantia, och den behöver inte ställas in, inga stick.Bättre effekt mot blodpropp och lägre blödningsrisk jmf Waran , säger de själva , det finns säkert studier som styrker (antagligen har jag läst dem också, jag brukar läsa på innan jag provar nåt nytt. Nackdelen är att den ska tas två gånger om dagen men du låter van.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.