Zwift running - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 6680 visningar

Zwift running

1981 • Lycksele
#1
14 april 2020 - 08:56 (Redigerad 14 april 2020 - 08:56)
Gilla 
Är det nån som testat på Zwift running? Jag blev nyligen varse om Zwift running och har beställt hem en optisk sensor (Runn) till mitt löpband, för att kunna testa Zwift. Man kan då mäta farten på sitt band och docka sensorn mot Zwift, där man har en avatar som springer en virtuell bana. Fotpods fungerar också, men mindre exakta. Finns även gruppträning och tävlingar. Kostnadsfritt (än så länge). Träningsformen verkar inte ha slagit ut så brett ännu, men är ju poulärt inom cykel.
Om nån redan testat Zwift så vore det kul att höra vad ni tycker? Nån som testat Runn?
1974 • Stockholm
#2
14 april 2020 - 10:02 Redigerad 14 april 2020 - 10:11
1 Gilla 
Jag kör Zwift running ihop med Runn. Har hittills sprungit ett 20-tal pass i Zwift och tycker det fungerar bra. Det viktigaste för mig är att jag då på ett enkelt sätt får in pass på jogg.se (via synk med Strava) som en runda och inte bara behöver skriva "löpband 8 km".

Är ju inte så många som springer på Zwift än så länge, så ofta är man helt själv. Sedan är det ju även svårare att simulera uppför och nerför på ett smidigt sätt på dagens löpband. Så jag upplever inte riktigt att jag får samma motivation som av att cykla i Zwift men det är ändå trevligt att ha avataren springande framför sig när man står på bandet.

Har testat både fotpod och Runn. Fotpod går bort för mig, alldeles för ojämn i hastigheten, så fort man ändrar lite i steget så ändras farten i Zwift trots att löpbandet har samma fart. Runn har fungerat hyfsat för mig. Några gånger har den också gett helt fel farter i korta intervaller. Då har jag stannat bandet och justerat placering av Runn-enhet och markeringarna på bandet och efter det har det fungerat fint igen. Så verkar som det är viktigt att allt är placerat korrekt.

Har även testat appen "Treadmill Smart Speed" som skickar rätt fartangivelse via bluetooth från t ex din telefon till en annan enhet med Zwift på. Fungerar också bra, det jobbiga där är att man hela tiden måste ändra fart på två ställen, både på bandet och i appen. Men tycker ändå appen är det smidigaste alternativet om man kör på olika löpband, som tex på gym (trots att man då måste ha med både telefon och ex iPad till bandet). Har man band hemma så är Runn ett bra val!
1972 • Borlänge
#3
14 april 2020 - 12:58
1 Gilla 
Jag ska prova det till veckan. Med Fotpod.
Tobias: Appen du nämnder, är den för Apple eller Android? Jag hittar ingen som heter så i Play butiken (har en samsung).
Tanken med den är alltså att via telefonen (BT) ge info till datorn med Zwift om hastigheten på bandet?
1974 • Stockholm
#4
14 april 2020 - 15:54
Gilla 
@Johan Hedlund: Jag kör appen på iPhone, men tänker att det borde ju finnas minst något liknande för Android, iOS brukar ju vara lite mer restriktiva med att godkänna appar.

Precis, telefonen ger info (via Bluetooth) till en annan en enhet med Zwift om vilken hastighet du håller.

Fotpod funkar ju också givetvis, men jag blir irriterad på att hastigheten ändras så fort man ändrar steget. Bara genom att göra lite mer kickar bakåt så ökar t ex farten med ett antal km/h eller tvärtom beroende på hur den är kalibrerad. Men så länge man springer hyfsat likadant i samma fart så funkar det ok.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#5
14 april 2020 - 23:47
Gilla 
Springer på Zwift en del, mest pga vädret som har varit dåligt under vinter. Har en Garmin footpod och använder bluetooth på datorn. Springer på gymmet.
Funkar bra, men inte lika roligt som cykling eftersom jag har datorn på sidan av löpbandet och kollat inte så mycket på den. Kollar dock på ZC på mobilen då o då.
Fotpoden funkar huvsat, men har ibland 5-15sec/km snabbare på Zwift jämfört med löpbandet. Kalibrerar regelbundet men ser att långsamma fart är mer ok än snabba fart. Förra veckan kunde jag få sub4 när löpbandet var på 4:03-10. Klockan kalibreringfaktor anpassar jag till passet och ändrar vid behov (dvs högre vid warmup/cooldown och långsammare pass och lägre vid intervaller eller tempo pass eller race).

Runn är ganska nytt. Men har hört bra tester om detta. Inte så smidigt att ha när löpbandet är på gymmet, men skall kolla ändå.

Zwift på bana är riktigt tråkigt tycker jag. Däremot att springa på alla möjliga Zwift routes som finns är roligare. Group pass, workout, races. Finns för alla och på alla fart. Hittar du ett "team", då kan du få grupp-träning också med folk du lär känna efter en stund. Lite väl kul.

Zwift cykling är roligare tycker jag. Enklare att kunna prata med folk också. När man springer, kan inte fatta att folk skriver eller pratar samtidigt (på Zwift alltså...).

Springa ute är dock mycket roligare kan jag säga...
1972 • Borlänge
#6
15 april 2020 - 21:55
1 Gilla 
Testat - med lyckat resultat!
Zwift fotpod ansluten till datorn via ANT+

Tempo-logg var helt okej - inte exakt men inte så farligt mycket off.
1981 • Lycksele
#7
24 april 2020 - 22:11
Gilla 
Fick runn sensorn idag, fungerar toppen. Både jag o barnen har testat. Nån som använder Runn och har nåt bra förslag på hur man får markeringarna på mattan å fästa bättre? Mitt band är lite räfflat. En av markeringarna lossnade redan ikväll.
1974 • Stockholm
#8
24 april 2020 - 22:36
Gilla 
@Lars. Kul att Runn verkar fungera bra för dig också. Angående markeringarna så verkar det fungera att även rita markeringar med en silverfärgad ”permanent marker”-liknande penna.

Mitt band är också lite räfflat men trots det så sitter flera av klistermarkeringarna kvar efter att ha tryckt fast dem hårt. En har lossnat och där har jag ritat en markering istället och det verkar fungera.
Ribban
1968 • Åkersberga
#9
25 april 2020 - 19:06
Gilla 
Kanske en dum fråga, men fungerar Runn (hastighet och distans) även utan Zwift? Jag är i en period där jag har tröttnat på Zwift, men ändå vill veta exakt hur långt och fort jag springer. Jag har en Garmin 920XT. Iofs kan jag väl köra intervaller på Zwiftbana7-route, men vill helst slippa cyklisterna.
1981 • Lycksele
#10
8 maj 2020 - 09:16
1 Gilla 
#9 Vet inte. Men du kan ju springa på Mayfield i Watopia. Där är det inga cyklister, bara löpare. Runn fungerar i varje fall riktigt bra, den mäter också kadensen på löpbandet. Själv uppskattar jag tävlingarna på Zwift, just nu pågår tour for all som innebär ett nytt race ca var 4e dag, 5 etapper.
#8 Tack för svar. Ja klistermärkena sitter faktiskt bra, jag stärkte fast ett av dem med superlim efter att den börjat släppa lite.
Ribban
1968 • Åkersberga
#11
9 maj 2020 - 00:46
Svar på inlägg #10
Gilla 
Hmm. Det lät ju intressant. Ska se om ekonomin tillåter inköp. Lååångt till julafton...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.