Löpning Träning 8 inlägg 3662 visningar

Hur träna efter tävling?

Tova Nilsson
1976 • Karlskrona
#1
6 januari 2009 - 21:15
Gilla 
Började jogga i höstas och gjorde mitt första lopp på nyårsafton, en mil på 64.33 minuter. Månaden innan tränade jag ca 2-3 pass i veckan (ca 6 m) varav ett och annat intervallpass + ett gympapass/stryketräningspass på Friskis och Svettis.

Hade ingen vidare koll på det där med återhämtning så nu undrar jag om det var förhastat och lite väl ivrigt att fyra dagar efter springa 3 km till träningslokalen, göra ett gympapass, springa hem och sen ta en 6 km runda två dagar senare..

Det kändes tungt att springa, speciellt idag, men det kan bero på att mina benhinnor krånglar en del... Inte ont eller så någonstans. Jo, jag kande av ett knä en liten stund under senaste passen, men inte smärta.

Hur ska man lägga upp träningen efter en tävling?
1965 • Västra Frölunda
#2
6 januari 2009 - 21:50
Gilla 
Inte ovanligt med lite smärta och bristningar efter en tävling. Efter ett par dagar så kan man starta upp träning in lugnt tempo och sedan gradvis höja intensitet och distans i takt med att skavankerna ger med sej. Mao försök komma tillbaks i dina träningsrutiner så fort som kroppen tillåter.
Tova Nilsson
1976 • Karlskrona
#3
6 januari 2009 - 22:03
Gilla 
Tack för svar!
Så då har jag inte tränat för mycket veckan efter tycker du?
1969 • Järfälla
#4
6 januari 2009 - 22:23
Gilla 
Inte alls. Bara bra att röra på sig så snart som möjligt efter tävling. Känns det osäkert med löpning, ta en rejäl promenad. Blodcirkulationen underlättar återhämtningen. Det är ingen fara att springa med lite träningsvärk, men ta det lugnt om det gör ont (tveka inte att vila då). Vänta gärna med hårdare passen tills värken lagt sig och benen känns lätta igen.
Tova Nilsson
1976 • Karlskrona
#5
7 januari 2009 - 20:07
Gilla 
janne: bra, då vet jag.

såg förresten att jag skrivit i starten att jag "tränade 2-3 pass i veckan på 6 m". behöver jag säga att det ska vara km..? :-)
1981 • Göteborg
#6
7 januari 2009 - 20:18
Gilla 
Instämmer med föregående skribent, att kom igång direkt med promenad för cirkulationen.

Ett annat alt kan vara att simma el använda dig av indirekt massage som sitta i en pool för att kroppen ska få igång cirkulationen och att kroppen bara väger 6% av din vikt när du simmar.

( Jag simmar aldrig, tycker att det är jätte tråkigt :-) men det är ett bra alt.)
Däremot är indirekt massage något kroppen gillar
Anders Johanson
1985 • Göteborg
#7
8 januari 2009 - 17:37
Gilla 
Det du kan tänka på som man ofta glömmer efter en tävling är stretchingen. Det är alltid viktigt att stretcha och framförallt att stretcha rätt men tyvärr glömmer man ofta detta i glädjeruset efter en målgång. Det får tyvärr konsekvenser i hur snabbt man kan återgå till sin normala träning eftersom det tar längre tid för kroppen att återhämta sig om man inte stretchat ordentligt.

Men som föregående talare verkar överens om, det är absolut inga problem att springa 4 dagar efteråt. Allt beror på hur man känner sig i kroppen. Känner man sig frisk finns det egentligen inget som hindrar att man sticker ut redan dagen efter. Jag själv brukar alltid ta ett lättare pass dagen efter för att "hålla igång". Ofta är det första passet efter en tävling ett pass som känns mycket tungt, men det är bara att jobba sig igenom det. Redan nästa pass brukar kännas bättre.
1969 • Järfälla
#8
8 januari 2009 - 18:31 Redigerad 8 januari 2009 - 18:38
Gilla 
Det där med stretching är nog väldigt individuellt.

Fick själv en del problem/känningar i musklerna förut när jag alltid stretchade direkt efter passen. Testade sedan att ta det lugnt och vänta ett par timmar efter passet innan jag stretchade - och ser man på, klart mindre besvär sedan dess.

Någon får gärna vidareutveckla hur det kan tänkas hänga ihop. Själv antar jag att det beror på musklerna kan vara slitna och lite inflammerade efter ett pass (särskilt hårda/långa pass, typ tävling). Då är det bättre att låta dem lugna ned sig innan man sätter igång. Kan nog även vara lite genetiskt också. Så med stretching är det nog bäst att prova sig fram vad som funkar bäst...

Apropå återhämtning. Så vitt jag vet så har faktiskt stretching ingen betydelse för återhämtningen. Själv har jag då inte märkt något och jag har inte sett någon studie som hävdar något annat heller. Men rätta mig gärna om jag har fel (med länk till källa).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.