Löpning Träning 15 inlägg 7624 visningar

Hög puls på tävling, hur träna?

Bromma
#1
13 september 2016 - 15:04
Gilla 
Hejsan.
Sprang mitt andra lopp någonsin i helgen och det första på 6 år. Stockholm halvmarathon.
Har sprungit "långt" sedan mitten av Juni i år och innan dess faktiskt haft svårt att ens motivera mig till att springa milen utan att köra intervall med gångavsnitt.
Sprungit ca 50 mil sedan mitten av Juni och som längst 31 km(2:30) i slutet av augusti.
Har sprungit 3 halvmarathon på träning och legat på ca 158 i puls i snitt och kunnat börja på 150 och sedan sakta krypit upp mot 165 i slutet. Sprungit runt 1.35 alla tre gångerna. Springer en större del på grusväg och kanske inte riktigt lika mycket backar som halvmaran.

Anyway,
Hade därför som mål att i början försöka ligga på 150 för att inte stressa och sedan öka efter några kilometer.
Hade också en plan på under 1.35 -1.40.

Fick dock skrota målen ganska omgående då pulsen under första kilometern steg till 170 och sedan stannade där hela loppet. ca 92% av max..

Jag har läst lite trådar här där det verkar som högre puls vid tävling är vanligt, plus att det var varmt. dock är jag lite besviken på att tempot fastän jag hade så hög puls inte var i närheten av det jag ville (slutade på 1.45)
Jag tänker att har finns det säkert någon som har några bra ideer om varför, gör tävlingsadrenalin, zicksacka mellan folk osv så mycket?

Hur förbereder jag mig bäst inför nästa lopp som kanske bli marathon. Springa mer och längre är klart, men pulsmässigt tänker jag att det behövs mer träning runt 90% av max för att vänja mig. Har inte pressat så mycket på träning efterssom ajg kunnat hålla 4.30 temp vid 150-160 i puls..

1971 • mora
#2
13 september 2016 - 20:16
Gilla 
När du tränar, brukar du veta ungefär vad din puls är utan att titta på pulsklockan?
Jag är själv rätt bra medveten vad min puls ligger på. När jag tar en titt på pulsklockan skiljer det absolut max +-5slag.
När jag stått vid starten och tittat på pulsklockan har jag blivit chockad varje gång. Legat på typ 160 innan jag börjat springa. Nog för att jag är känner av nerver och är peppad men klockan visar definitivt fel. Har för säkerhets skull kollat med att känna av pulsåder med handen. Klockan visar helt fel!

Då är frågan, vad är anledningen? Kan det vara så att den påverkas av andra åtskilliga pulsklockor som finns i närheten av andra löpare? Det är vad jag kan komma på.

Jag använder mej av Polar 800 med bröstband.

Kolla nästa gång med handen om verkligen klockan visar rätt i starten.
1962 • Skirknäs
#3
13 september 2016 - 20:36 Redigerad 13 september 2016 - 20:42
Gilla 
#3. Klockan visar inte alls fel. Det är förberedelsen för fight som gör att pulsen är mycket högre vid en tävlingsstart i jämförelse vid vanlig träning.
När jag har gått mina 50 meter till min träningsstart och klockan har synkat mot satelliterna så ligger jag mellan 48-52 Hr/m. När jag däremot har stått minst 15-30 minuter i startfållan nästan helt stilla och startar klockan så är det inte ovanligt att pulsen ligger mellan 90-100 Hr/m. Och så blir det alltid, så inget fel på klockan :-) Har också en Polar V800.

Att du står med en massa andra klockor har heller ingen betydelse, signalen är kodad. Lika när starten har gått och man är inne i loppet. Ibland kan man ju bli helt själv långt från någon annan, men pulsen är mycket högre ändå vid allt annat lika...
alex
1980 • göteborg
#4
13 september 2016 - 21:08
Gilla 
Om du sprang 10 min sämre än på träning trots att du tog i och med betydligt högre puls dessutom låter det som du hade en riktigt dålig dag mer än något annat. Av någon anledning. Antingen det eller att det är någon osäkerhet i distansmätningen på dina träningsrundor?

Pulsen styr inte prestationen eller ansträngningen utan är bara en indikator på vad som händer i kroppen och kan vara mer eller mindre pålitlig som sådan. Den påverkas t.ex. mycket av värme, vätska och andra interna och externa faktorer, precis som du är inne på. Du får liksom ta pulsen med en nypa salt och väga den mot upplevd ansträngning, fart, m.m. Om du har sprungit flera halvmaror på träning bör du ändå ha en väldigt bra bild av hur snabbt och med vilken ansträngning du kan springa och då har du egentligen väldigt lite nytta av pulsklockan som jag ser det.
1984 • Stockholm
#5
13 september 2016 - 22:18 Redigerad 13 september 2016 - 22:20
Gilla 
Håller med Erik i #2. Annars tror jag att värmen är den troligaste förklaringen till att det gick sämre än du trodde. Jag har haft liknande upplevelser på de flesta lopp då det varit soligt och över 15 grader. Hög puls och dålig prestation. Jag har dock aldrig brytt mig om pulsen mer än ur ett rent statistiskt perspektiv efter träning/tävling. För min del verkar det också som att jag behöver dricka mer än vad jag gjorde intuitivt på just tävling, särskilt i värme då. Sedan jag börjat få ordning på vätske- och salt-intaget så har det gått bättre. Dålig vätskebalans, värme och tävling är alla faktorer som får pulsen att stiga och de två förstnämnda försämrar dessutom prestationen.
1976 • Mantorp
#6
14 september 2016 - 13:10
Gilla 
För mig stämmer puls vs ansträngning alltid väldigt väl överens (om jag inte har varit sjuk eller liknande).

I lördags sprang jag långsammare än planerad tävlingsfart fast med högre ansträngning än planerat och då också högre puls. Värmen orsakade nog detta till 90%.

Prova en tävling med kallare väder så ska det nog bli mer som på träning. Lite högre på tävling eftersom man ofta kan kräma ut lite mer ur kroppen då.
1965 • Täby
#7
14 september 2016 - 19:57
1 Gilla 
Jag har gjort misstaget en gång att titta på puls vid tävling. Jag blev rädd. Det misstaget gör jag inte om.
Pär M
1969 • Umeå
#8
14 september 2016 - 21:32
Gilla 
Vad vi vet...20-25 mil i månaden
3 stycken halvmarathon på 1:35 (på träning) snitt puls 158

Sen tävling halvmarathon på 1:45 med puls på 170 från första kilometern.....

Nått stämmer inte (undra om TS ligger hemma förkyld nu eller nått)

(Eller undra hur långt TS sprang på 1:35!!!!!!!!)
1971 • mora
#9
15 september 2016 - 17:54
1 Gilla 
¤4 Evald, kanon om din klocka är så pålitlig. Vi har tydligen samma typ av klocka. Men ditt exemplar verkar bättre för jag lovar att åtminstone min visar fel. Jag litar mer på mitt finger som trycks mot pulsen än en klockas display. Räkna till tvåhundra på en minut kan jag göra.
Bromma
#10
15 september 2016 - 20:17
Gilla 
Tack för alla svar.

- Sträckan jag springer på träning stämmer nog ganska bra faktiskt.
- Kunde inte träna optimalt innan pga ömmande vad , kanske spelar in.
- Tyckte jag drack en hel del , mer än vanligt faktiskt

Det jag tycker är intressant är att pulsen vid träning tidigare varit så mycket lägre eller ja 15 slag i medel. Nu stirrar jag mig inte blind på pulsen konstant och det är nog så att jag blev lite skraj när jag så snabbt var på 170+ i lördags.

När jag kollar igenom träningarna så känns det som min snittpuls vid samma pass ökat senaste månaden, kanske nått i kroppen? Idag tog jag samma runda som vanligt och sprang 16km på 4.28 tempo, och skippade att bry mig så mycket om pulsen som låg på 164 i snitt. Högre än det brukar vara med ca 7 slag vid samma hastighet. Har sprungit exakt samma runda 8 gånger tidigare, senast 30:e augusti få pulssnittet var 154 istället..

Tycker mest det är intressant att trenden är högre puls senaste tiden, kanske har man nått i kroppen, kan det påverka innan det bryter ut? Sömn, form osv såklart också..

Jag är nybörjare ang det här och för mig kom vändningen när jag började följa min puls och ha som mål att ex hålla mig på 150, lyckades hålla bättre jämnare temp då tror jag och sket i att kolla tid, sträcka och fart för mindre... stress.. Nu har jag nog kommit till en punkt gissar jag där det gäller att hitta tempo etc utan att stirra på puls men det var en stor hjälp för mig iallfall att komma igång på längre sträckor, att inte spurta iväg, hålla igen när det behövs osv...

Pär M
1969 • Umeå
#11
15 september 2016 - 22:10
Gilla 
Där var svaret...ömmande vad.

Tror jag typ har två millopp med samma snittpuls. Ena på 38:45 och det andra på 44:50.....gissa vilket som var med vad/hälseneproblemen :-)
alex
1980 • göteborg
#12
15 september 2016 - 22:44
Gilla 
Bild uppladdad av alex
Om du har vilat "för mycket" pga den onda vaden eller annat går blodvolymen tillbaka vilket då kan förklara den högre pulsen, bl.a.
Bromma
#13
15 september 2016 - 23:28
Gilla 
Intressant Pär och Alex.
Så om jag läser grafen rätt så går det ganska fort, redan efter 12 dagar har det hänt en del.. vilade inte helt men sprang bara ca 5 kilometer tisdagen innan loppet och innan dess torsdagen, så det blev inte så mycket innan som sagt. Gäller att hålla igång helt enkelt :-)
Pär M
1969 • Umeå
#14
16 september 2016 - 16:00
Gilla 
Nja....gäller att håla sig "oskadad" så mycket som möjligt.....

Jag är ett dåligt exempel....(mitt normala tillstånd är skadad)väldigt sällan befinner jag mig mellan skador:-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
16 september 2016 - 16:19
Gilla 
Har du kollat pulsen manuellt och jämfört med klockans visning? T ex i vilan mellan två tusingar, då borde den vara hög.
Trenden med ökande puls kan ju bero på pulsmätningen också, t ex blir det allt mer salter från svett i pulsbandet som gör att signalen till dosen blir svagare och svagare och då börjar den plocka upp brus så man kan få för höga värden (sällan för låga men det händer).
Botemedlet mot just detta fel är att tvätta pulsbandet med tvål och varmt vatten då och då (nån sa efter vart sjunde pass).
10 slag/minut brukar märkas på känslan i kroppen. Det är viktigt att lära sig känna igen vad man är i för form, tekniken är bara hjälpmedel.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.