Löpning Kläder, Skor & Prylar 27 inlägg 5725 visningar

Nybörjarfråga om trail

Jessi
1992 • Tingsryd
#1
29 november 2019 - 22:36
Gilla 
Hej!
Nu när det är lite snö och is ute så är det ju inte så lätt att springa runt i sina vanliga löparskor som man brukar ha. Skulle vilja springa ändå, men är så rädd för att det ska vara halt.

Har ni några tips på bra skor? Har läst ganska mycket om skor och vad jag förstått det som så är det bäst att ha skor med ståldubbar? Har kikat lite på tex icebug och sauconys skor. Har vanligtvis saucony. Gillar hur mjuka och bra de är.

En annan kanske dum fråga är, kan man använda trailskor med dubb annars också? Alltså även när det inte är snö i skogen. Eller det är kanske bättre med vanliga trailskor då.

Är som sagt helt nybörjare om detta.

Tacksam för svar :)
< < < 1 2 > > >
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#2
29 november 2019 - 23:32
Gilla 
Jag springer för det mesta i Saucony Triumph ISO-serien, vilken siffra de nu är på :-)
Detta är min favoritsko för terräng/trail-löpning alldeles oavsett årstid. http://www.olspecialisten.com/sv/skor/skog/vj-sarva-xero-5-dam.html

Dem använder jag som vinterlöpningssko när vägarna är isiga och hala, men de behöver inte ligga i någon garderob över sommaren för det. Löpkänslan är super, greppet galet bra.

Det finns inga dumma frågor för den delen. :-)
Irene
1968 • Åstorp
#3
30 november 2019 - 07:42
Gilla 
Det billigaste sättet är att köpa dubb och dubba själv när det är halt. Dubb hittar du b la på best-grip.se.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
30 november 2019 - 08:38 Redigerad 30 november 2019 - 08:42
Gilla 
Jag kan hålla med #2, dels att det inte finns dumma frågor, dels att den dubbsko hon länkar till (VJ Sarva Xero) är bra. Den har min livskamrat, han är jättenöjd både när det är "vanligt blött och halkigt" i skogen, likväl som när det är snö och is. Jag är själv mycket sugen på den, som dubbsko för typ "cykelbana med snö och is".

Jag har två par Inov-8 med ståldubb för skogen, Oroc 280 och Arctic 275. Ingen av dem är så roliga på väg till skogen, dvs på asfalt eller annat hårt underlag, särskilt inte Arctic-skon. Den är min snö-vinter-skogen-sko, Oroc 280 funkar dock hela året, jättebra när det är blött.

Jag tycker om, och har råd med, många olika skor att växla mellan, både terrängskor och vanliga asfaltsskor. Alla kanske inte är lika som mig där. Det har jag respekt för såklart.
Men det jag tycker är en skillnad på skor som är mer "vinterförberedda" är att överdelen är vattentrög eller vattentät. Skulle jag dubba mina vanliga asfaltsskor, så är de flesta ju i välventilerande överdelsmaterial, dvs jag blir fort blöt/kall om det är regn eller slask. En lösning kan ju iofs vara neoprensockar eller andra vattentäta sockar, typ från Sealskin eller motsvarande.
Jag gillar denna butik: https://smsport.se/produkt-kategori/konfektion/strumpor/

Just nu funderar jag på dessa, för en hyfsad kombination av snö/is på asfalt, men även hårdare terräng (typ löparspår, inte skogsstig). https://icebug.se/p/oribi5-w-bugrip
1965 • Täby
#5
30 november 2019 - 15:58
Gilla 
Monica, har tu tittat på Pytho? Jag har 3 par för vinter/asfalt: Xero, Anima (finns inte längre) och Pytho. Anima är nog mest asfaltsvänlig, sen Xero, sen Pytho.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
30 november 2019 - 19:08
Gilla 
#5: Jag stoppade ner mina långsmala platta fötter i en Pytho förra året, tyckte överdelen var stel och styv? Jag kunde liksom inte fylla ut den, vill jag minnas. Dessutom, viktigt argument, jag äger inga Icebug alls!!! ;)
Lite nyfiken på deras beskrivning av "dynamiska dubbar", om det känns som de knappt känns på hårt underlag?
Oribin var det ändå rätt många här som gillade i en tråd förra året, så jag är rätt nyfiken på den.

Har varit snubblande nära Xero flera gånger, men... damversionen är med en massa rosa grejs så jag tappar peppen för egen del (lite fåfänga, fånigt, jag vet) , skulle behöva prova om herrlästen inte är för bred för mig. Kan dock inte med att gå in på Löplabbet och snik-prova om jag inte tänker köpa där, jag har en annan favvobutik (specialist-/entusiastbutik närmast) men den har lite kluriga öppettider... iofs också webshop.
1972 • Trångsund
#7
1 december 2019 - 06:00
1 Gilla 
Om man springer på asfalt tycker jag att det funkar bra med broddar att sätta på de vanliga skorna. I Stockholmstrakten är det sällan så halt att det behövs speciella skor tycker jag. När jag orienterar, eller springer i skogen, använder jag inov-8 med ståldubb.
Jessi
1992 • Tingsryd
#8
1 december 2019 - 16:09
Gilla 
Tack för era svar. Vad snälla ni är som bryr er så mycket. Tror det blir broddar ändå, än skor med dubbar i. Det känns lite som att jag inte kommer använda skor med dubbar i så mycket, lite pengar i sjön då. Är så rädd för att halka, så jag vet inte om jag vågar springa så jätteofta ändå. Däremot skor som är vattentäta och allt det där, som man kan använda till trail är något jag kikar efter. Då kan jag ju använda dem på sommaren, men även vintern med broddar på tänkte jag. Tror ni jag kan göra så istället? Hur hade ni gjort?
Jessi
1992 • Tingsryd
#9
1 december 2019 - 16:09
Gilla 
Skulle ju vara roligt att springa på tex elljusspåret även när det är massa snö där.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#10
1 december 2019 - 16:26
1 Gilla 
De gånger ståldubbar verkligen är bra tycker jag är så få att jag slutat köpa såna.
De flesta underlag funkar med helt vanliga skor, till och med obanad terräng.
Om du känner dig rädd för att halka, så spänner du dig och kommer säkert halka någon gång - mer på grund av just det.
Träna varierat underlag med skor du trivs i.
Och kom ihåg att det är jordklotet du halkar på, så försök minimera tiden fötterna är i kontakt med det.
1965 • Täby
#11
1 december 2019 - 17:19
1 Gilla 
#6, jo nog tycker jag att de "dynamiska dubben" gör en viss skillnad. Men sen är det som vanligt en massa annat också. Jag tycker att Xero funkar ganska bra på asfalt dom med.

Jag gillar löpkänsla och har av nån anledning för för mig att Oribi är "Asics-klunsar". Kanske helt fel, kommer inte ens ihåg om jag läste det om just den skon...
Monica Carlsson
1971 • Partille
#12
1 december 2019 - 19:15
Gilla 
#8: Prova med broddar, absolut en bra budgetvariant.

(Jag har bara provat några gånger, och en av dem var det stenhård tjock knögglig is, kändes som jag höll på väcka alla i hela Umeå tidigt på julaftonsmorgonen, som bodde längs gatorna jag sprang på... Greppet var bra, men ljudet helt hysteriskt! Hahaha!)
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#13
1 december 2019 - 19:36 Redigerad 1 december 2019 - 19:37
2 Gilla 
Anledningen till att jag föredrar Xero är just för att det går att springa på bar asfalt med dem, det rasslar lite förstås men inte mer än andra skor/broddar. Men det är ljusår skönare, jag nötte ut ett gäng olika broddar innan jag övergav det (de gick sönder, sprack, halkade av och tappade dubb) och det var då som först jag upptäckte vilken skillnad det var. Xero är gjorda för att ha dubb, de känns knappt när man springer ens på hårt underlag, men på mina mjuka sommarskor (som har förfärligt tunn mesh på ovansidan så man fryser tårna av sig) slog dubbarna igenom stenhårt. Det vars om att springa med stenkulor i skorna.

Så jag springer hellre odubbat än med dra-på-broddar om jag ska vara riktigt ärlig, för dra-på-broddarna är gräsligt osköna.
1984 • Stockholm
#14
1 december 2019 - 21:55 Redigerad 1 december 2019 - 22:07
2 Gilla 
Oribi är fina Tibor - pytho är tegelstenar i jämförelse :-). Vägde precis och min frus pytho väger 55g mer styck än mina oribi trots att de är 1,5 storlek mindre.

Till TS så tycker jag ståldubb är väldigt användbart året om i skogen när det är blött - de är (mycket) bättre än vanliga trailskor på blöta hällar/rötter och förutom att dom är lite tyngre så ser jag inget direkt negativt med dom just i skogen. Men har du lång transportlöpning på asfalt kommer du antagligen inte använda dom på sommaren eftersom det låter och är rätt äckligt att springa med på bar asfalt. Då kanske det kan funka att skruva i bestgrip i ett par gamla skor eller prova broddar till att börja med. Jag kör iofs icebug ändå nu efter ett par år med broddar o efter det ett par år med bestgrip. Gillar det mkt pga att de dynamiska dubben är lite skönare på de 3km asfaltstransport jag har till skogen (skogen här är isig väldigt mkt oftare än gatorna så om jag bara hade sprungit asfalt hade jag nog inte ägt några dubbskor tror jag).

Jag tycker iaf det är en ok investering med ett par dubbskor om man tänker sig springa året runt ett tag framåt och man inte bara vill springa de mest trafikerade vägarna. De kanske inte åker fram så värst många gånger per år men överlever några år då istället. Eller så bor du vid en skog och kan köra dom året runt varje gång det regnar också. Men kör man bara tex runt söder här i sthlm så är det väldigt få dagar på ett normalt blaskår som man måste ha dubbskor för att kunna springa...så det beror nog ganska mkt på var man bor ,var man gillar att springa och hur mkt prylar man vill lägga sina pengar på
1984 • Stockholm
#15
1 december 2019 - 22:11 Redigerad 1 december 2019 - 22:12
2 Gilla 
...sen finns ju en del som skaffar gymkort och köar till löpband bara för att det är "för halt/kallt" för att springa på vintern och då tänker jag kanske lite att det kan vara värt att testa med ett underställ, en pannlampa och ett par dubbskor snarare än ett gymkort för 500 i månaden :p
1984 • Göteborg
#16
2 december 2019 - 10:42
1 Gilla 
Jag hade dra-på-broddar några vintrar men tydligen vrider jag min fot när jag sätter den i marken så jag lyckades vrida av broddarna. Lagom jobbigt att få på dom igen mitt i rundan, med kalla fingrar. Så efter det köpte jag icebugs, jag använder dom inte jättemånga rundor per vinter eftersom jag bor i Göteborg men de håller å andra sidan väldigt länge då. Tror jag haft mina i 5-6 år nu.
1981 • Bagarmossen
#17
2 december 2019 - 11:11
1 Gilla 
Jag tycker icebugs bugrip-dubbar är suveräna då en växlar mellan asfalt och is. Pytho (den icebug skon jag har) funkar oxå utmärkt i skogen oavsett årstid (kan dock bli lite varmt om tårna på sommaren).
Joakim N
1983 • Ängelholm
#18
2 december 2019 - 12:43 Redigerad 2 december 2019 - 12:44
Gilla 
Är det verkligen värt att investera i ett par ståldubbsskor? Springer 90% av mina pass i skogen/på stig och det enda som jag verkligen känner att jag inte klarar med mina nuvarande (Blandande Inov-8 och Hoka modeller) är spänger där det är så jäkla halt när det är blött.

Går ju oftast att springa bredvid för blött blir man ju oftast ändå.
1984 • Stockholm
#19
2 december 2019 - 13:41 Redigerad 2 december 2019 - 13:48
Gilla 
#18 Jag hade nog inte köpt ståldubb bara för spängers skull här runt sthlm iallafall - även om de blir snorhala så brukar man kunna lösa det som du säger. dom är oftast inte så långa och dom lutar ju inte så det går alltid trippa i värsta fall...har varit med om nån kilometerlång spång i fjällen och då är det ju lite skillnad, men jag tycker det bästa med dubb i skogen här är att man kan springa på upp- och ner för våta hällar utan att tänka två gånger. Men jag tror det är fler mossfria, hala hällar på de ganska vältrampade stigarna här runt sthlm än i de flesta skogar. På vårt lantställe där det är öde skog så har jag aldrig saknat ståldubb - faktiskt knappt ens på vintern eftersom det tenderar vara mer snö än is i dom skogarna där få trampar runt.

Sen finns det ju ställen där det knappt går att springa utan ståldubb när det regnar. I telemark i Norge tex där det är fullt av snorhala, långa och mer eller mindre branta berghällar. Det finns säkert massa såna ställen i Sverige också men kanske mer längs kusterna än i skogen?
Mr. B
1963 • Hemma
#20
2 december 2019 - 19:21
Gilla 
Jag skruvar i Maxigrip HM11 i vanliga skor. De biter rätt bra i isen, och man kan springa ungefär som vanligt på torr asfalt. Perfekt kompromiss, tycker jag. Skorna verkar inte ta skada heller. På våren skruvar man ut dubben och har bra sommarskor.
Det svåraste är att komma ihåg att skorna har dubb. Gå aldrig inomhus med dem.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.