Varför går jag in i väggen? - Löpning
Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 9 inlägg 3693 visningar

Varför går jag in i väggen?

Roger Olsson
1961 • Grängesberg
#1
7 september 2020 - 12:33
Gilla 
Jag är mycket frustrerad och konfunderad varför jag gått in i väggen tidigt på flera maror, trots att jag tycker jag gjort allt rätt! Har sprungit 5 "vanliga" Sthlm Marathon tidigare och körde det virtuella nu. Sprang i maj virtuella Gbg-varvet på drygt 1.40, medelfart 4.46/km. Inga som helst problem, höll jämn fart och kände mig stark hela vägen. Har tränat på bra sedan dess, kört Anders Szalkais varierade program för en maratid på 3.30 med 50-60 km/vecka på 3-4 pass varav ett lugnt långpass oftast över 30 km. Kan inte riktigt hålla den fart som programmet anger, och har därför långsammare mål, men har kört samma pass ändå vilket är givande. Formtoppat genom att successivt dra ner på träningen i tre veckor. Laddat med extra kolhydratrik kost onsdag-fredag och tagit magnesiumtillskott senaste veckan. Svalt och skönt väder, hittat en relativt flack bana, allt kändes perfekt. Hade som mål nu att i lördags åtminstone gå under 4 tim, förhoppning på 3.45 i bästa fall (5.20/km). Höll ostressat tempo från start för att inte gå för hårt och få kramp, vilket jag fått förut och tagit lärdom av. Kollade därför inte ens farten, gick bara på känsla. Tyckte det kändes lugnt och bekvämt men fick plötsligt små krampkänningar i en vad redan efter 14 km! Efteråt vet jag att jag kört i ca 5.15-tempo vilket ju var ungefär där jag borde vara och jag borde absolut inte få kramp i den farten. Det förvärrades successivt. Fick börja med promenadavsnitt redan efter en dryg halvmara. Krampen som först kom i vaderna kom sedan ibland även i ljumskar och framsida lår. Tidvis vid ca 35 km kunde jag inte ens GÅ utan att få kramp, det har aldrig hänt förut. Fick ibland stå helt still och sträcka ut. Drack sportdryck hela vägen (med salt), åt bananer, russin och gel. Debuterade på Sthlm Marathon för sex år sedan med tiden 4.00, mindre mängdtränad då än nu. För fem år sedan sprang jag på 3.33 utan några större problem under loppet, så jag vet att jag egentligen kan och vad som krävs. Nu slutade det på 4.58 med första halvan på 1.55 och andra på 3.03! I särklass sämsta jag gjort. Tycker egentligen inte att jag överskattat mig själv, känner min kropp och borde kunna hålla mycket längre. Någon som kan komma med goda tips hur jag kan hitta rätt i förberedelse och genomförande så jag slipper kramp, åtminstone tidigt?
1984 • Eslöv
#2
7 september 2020 - 14:16
1 Gilla 
För det första så handlar det man brukar mena med att gå in i väggen om att få slut på kolhydrater och knappt kunna röra sig framåt av den anledningen, och det verkar du ju inte ha råkat ut för.

Hur har det gått att springa dina långpass?
Hur länge var du ute då och hur snabbt gick det?
Hur laddade du inför dem med kost och liknande?

Om långpassen innan har gått bra så gör du troligen något när du tävlar som du inte gör på träning.

Av din text så känns det som att antingen
1) du är inte van att springa så långt i den farten eller
2) du har ändrat kosten på ett sätt som inte är optimalt.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#3
7 september 2020 - 16:00
1 Gilla 
Tycker ju att det vore fullt rimligt för dig att klara av att springa det virtuella marathonloppet klart under 4 timmar.

Frågan är om du kanske drar ner på träningen för mycket de sista veckorna? Kanske borde testa att träna på och sedan bara ta det lugnt sista veckan? Och pröva att ta massage några dagar innan loppet.
1967 • Södertälje
#4
7 september 2020 - 17:33
Gilla 
Jag tycker att du ska springa ditt sista långpass i ditt tänkta maratempo så får du dels en bra genomkörare och ett test på hur du ligger till. Jag är personligen skeptisk till att bara springa lugna långpass. Jag tycker att det är väldigt stor skillnad på hur kroppen reagerar om jag springer kanske i 5 min/km istället för 6min/km. Jag brukar själv dras med en del småskador så jag brukar träna på som vanligt fram till den sista veckan, då vilar jag helt så att kroppen är fräsch och förhoppningsvis läker en del skador också samt att man blir jäkligt löpsugen när det är dags för loppet.

Om du har kört liknande upplägg varje år så bör du nog prova med lite mer radikala förändringar. 1.40 på halvmaran när man närmar sig 60 är jäkligt bra och något är fel om du får kramp vid förhållandevis beskedligt tempo och kort sträcka.
1980 • Mölnlycke
#5
7 september 2020 - 19:38
Gilla 
Kanske gjorde du för mycket och därmed omedvetet spände dig. Testa att springa snart igen och bara vila dagen innan.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
7 september 2020 - 20:00 Redigerad 7 september 2020 - 20:01
2 Gilla 
Några tips utan att veta exakt hur du har det.

* För sen och litet nedtrappning? Visst eliten kör shake outs samma morgon som Marathon, men för oss dödliga tjänar vi nog mer på total löpvila sista veckan innan.

* Kramp kan bero på saltbrist. Kolla Umara Salty, tycker jag är grymma.

* För högt tempo. Även om du vill greja 3:30 och känner dig rimligt redo, så kanske du drar på för mycket första halvan? Är en lätt match att bränna ut sig på maran. Bara 5-10 sek/km för snabbt räcker bra för att dra på sig mjölksyra. Sen är det svårt att komma igen.

* De maror som gått bäst för mig har jag haft löjligt dåligt tempo första milen. Vilket kan ha berott på köbildning eller annat. Senaste maran sprang jag negativ split på 4 min andra halvan. Även om det säkert fanns marginal att gå på litet hårdare i början, är det en grym känsla att forsa igenom fältet sista milen.

Några tips sådär. Kanske något kan vara något att ha.
Roger Olsson
1961 • Grängesberg
#7
8 september 2020 - 09:57
Gilla 
Tack för alla svar så här långt! Tänkvärda tips, fått en hel del att fundera på både gällande förberedelser och genomförande. Jag ger mig inte trots "misslyckandet", blir sugen på att försöka igen och prova nya saker. Kanske försöker köra en ny mara redan i höst utan tidsmål, helt ignorera tider som jag tycker jag är tränad för. Köra första halvan mycket långsammare för att inte få den plågsamma andra halvan som jag hade nu. Tar gärna emot fler tips om någon känner sig manad... :-)
1961 • Oskarshamn
#8
8 september 2020 - 10:10
Svar på inlägg #4
Gilla 
Långpass i marafart är ett otroligt tufft pass som jag inte skulle rekommendera veckorna innan lopp. Ett rimligare upplägg är att springa lugnt i drygt två timmar för att sedan skruva upp tempot till tänkt marafart eller t o m något snabbare. Då vänjer man sig vid den hastigheten när man redan är lite trött, utan att slita ut sig helt.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#9
8 september 2020 - 23:40
Gilla 
Har du inte provat att kolhydratladda tidigare så kan det vara en potentiell anledning. Prestera mera har lite avsnitt om detta. Musklerna blir fyllda vilken kan ge ett visst tryck och för vissa orsakar det mer krampkänningar
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.