Löpning Kläder, Skor & Prylar 43 inlägg 6114 visningar

Varför är många så varmt klädda?

Uppsala
#1
14 oktober 2020 - 14:19
1 Gilla 
Höst/vår men även ofta på vintrarna är det inte speciellt kallt, man producerar så mycket egen värme under löpning att man svettas även i tunn klädsel. Trots det möter man många i långa byxor, löparjackor och tom varm mössa/handskar, samtliga drypande av svett.

Förra vintern var det ju knappt snö alls.

Är det klädindustrin som itutat många att man måste ha kläder i många lager, de inre med andningsfunktion för att förbli torr då det inte finns alls så mycket pengar i det mer logiska, att ha tunnare/färre plagg?

Optimalt hittar man en balans mellan värmen som löpningen genererar och kylningen som svettning helst på bar hud ger.

Tycker att man kan ha kortare tights, längre strumpor, tunn t-tröja och en tunn långärmad tröja (tas av och knyts kring midjan då man är varm) nästan året runt, vid snö kanske hellånga tights. Handskar blir snabbt svettigt även på vintern.

Möjligen finns en koppling till föreställningen att kyla ger förkylning, trots att vi ju vet att sjukdom orsakas av virus och bakterier.

Varför bylsar många på sig som om de ska vänta på bussen när de skall ut och springa? Är det inte nog jobbigt ändå? Och varför gör de om det då de märkt att de snabbt blir sjöblöta av svett? Igen och igen.

Finns det de som tycker att det är nice att bada i svett? Man fryser helt enkelt inte när man springer, initial kyla är snabbt övergående.
< < < 1 2 3 > > >
1978 • Linköping
#2
14 oktober 2020 - 14:32
12 Gilla 
Igår sprang jag i långa tights, två lager, reflexväst, buff, mössa och vantar. Det är skönt att inte frysa är det enkla svaret.
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#3
14 oktober 2020 - 15:03
12 Gilla 
Bara för att du inte fryser betyder det ju inte att andra inte gör det? Det är ju lite som att en 30 min löpare på milen ifrågasätter varför inte alla springer milen på 30...
1988 • Stenungsund
#4
14 oktober 2020 - 15:26
1 Gilla 
Håller med föregående talare. Sen är inte alla bekväma med vissa kläder, tex hatar jag långa strumpor, så det är inte ett alternativ för mig. Springer länge i shorts-tights men i vanliga shorts blir jag skitkall, men alla gillar ju inte tights. Men fryser sällan om benen men får ta mer på överkroppen.
Brukar ha grejer som är lätt att ta av, tex pannband och buff, båda kan man dra runt handlederna. Är det transportlöp på morgonen så får jag ta sjukt mycket mer på mig...
1974 • Mölndal
#5
14 oktober 2020 - 15:54
3 Gilla 
Vad är problemet med att folk klär sig efter vad de anser vara lämpligt.
Idag hade jag korta tights, tjockare långärmad tröja, keps och vantar vid 7 plus. Är frusen av mig så snart åker de långa tightsen på och även mössa när det blir under 5 grader
Andreas Fredriksson
1975 • Eskilstuna
#6
14 oktober 2020 - 15:55
6 Gilla 
Undrar varför en som varit medlem på jogg.se i 2,5h är så intresserad av vad andra har på sig?

Mössa & vantar har jag inte om det är plusgrader men tittar man på många riktigt vassa löpare så har de Splitshorts, linne, mössa & vantar på vår & hösttävlingar
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
14 oktober 2020 - 16:06
2 Gilla 
Instämmer i vad som skrivit hittills.

Kan också konstatera att en av elitdamerna i London Marathon hade löparjacka, keps och handskar på sig hela loppet.

Hur mycket eller litet kläder man har på sig är nog väldigt individuellt. Trixet ligger nog i att hitta sina egna kläder för respektive temperaturer. Själv har jag t.ex. 5 olika löparjackor från jättevarm till uber-tunn, otaliga långtights i olika tjoclekar, knätights, splitshorts. Sen tillkommer ju pannband i olika tjocklekar, olika handskar, tröjor, linnen, etc etc. Plus alla vätskesystem.

Då har vi inte ens berört området antal löparskor... :-)
Björn L
1982 • Lund
#8
14 oktober 2020 - 19:52
1 Gilla 
Självklart ska alla få klä sig som de vill och efter sina egna förutsättningar. Vi är alla olika varma och kalla. Men med det sagt lider jag med alla som alldeles uppenbart springer i för mycket/för tjocka kläder, blir genomsvettiga och därmed mer frusna än om de klätt sig lite tunnare.

Likaså tror jag det är ett ganska vanligt misstag att klä sig utifrån känslan när man kommer ut genom dörren, men jag tycker löpturer blir betydligt behagligare om man fryser lite första 5-10 minutrarna för att sedan nå en behaglig temperatur- istället för att bli överhettad under större delen av löpturen. Det är som sagt helt upp till var och en att klä sig på ett sätt som passar, men det vore synd om klädseln bidrar till att många undviker löpning under vinterhalvåret.
John K
1969 • Stockholm
#9
14 oktober 2020 - 21:07
1 Gilla 
Märkligt resonemang. Folk kan väl tänka själva, och dra egna slutsatser utifrån vad som är för lite eller för mycket?
1982 • U
#10
14 oktober 2020 - 22:02
2 Gilla 
Jag har hellre mycket kläder när jag tränar. Är ganska frusen av mig och svettas mycket/lätt. Tänker väldigt sällan på vad andra har på sig, eller vad andra anser om vad jag har på mig.

Har lite samma filosofi på tävling. För lite kläder i högre farter så blir jag genomstel i benen. Tror inte det sinkar mig nämnvärt heller. Gjorde 1.25 på halvmaran i våras i långa tights, långärmat, jacka och mössa. Samma träningstävling sprang en kompis i shorts och T-shirt.
1980 • Uppsala
#11
15 oktober 2020 - 07:30
Gilla 
Jag går alltid efter regeln att gärna frysa lite i början av passet, då är det lagom, eftersom värmen snabbt kommer. Är det vindstilla så fungerar shorts och finisher-tisha ner till 5 grader ungefär. Kompletteras med ett par handskar eftersom jag lätt fryser om händerna.

Har också tänkt på att många ser ut som dom ska på polarexpedition trots att det är över 10 grader. Det ser jobbigt/svettigt ut.

To each his own!
Leo
1986 • KARLSTAD
#12
15 oktober 2020 - 08:06
Gilla 
Tunna handskar kör jag gärna redan vid under 10 grader då jag lätt fryser om fingrarna trots att övriga kroppen är ok. Lätt att ta av sig när man blir svettig/varm. Håller med dig om att man ska frysa litegrann första kilometern då är det lagom, men till skillnad från dig tror jag de flesta har koll på sin klädsel och vad som är lagom. Är individuellt hur lättfrusen man är och om man föredrar att svettas framför att frysa.. att bli kall utav svett blir bara relevant på långpass, det är nog undantaget där en del kan göra misstag.
Björn L
1982 • Lund
#13
15 oktober 2020 - 12:23
3 Gilla 
Är det verkligen så självklart att alla har koll på detta med klädsel från dag 1? Om jag ser till mig själv så tycker jag att jag har lärt mig MASSOR om kläder, väder, skor, träning m.m. under de år jag hållit på med löpning. Och jag har definitivt klätt mig för varmt (och ibland för kallt) under många av mina pass - särskilt när jag var nybörjare. När det gäller längdskidor levde jag t ex länge i föreställningen att det krävdes vinterkläder (för det hade jag som barn) för att åka, med resultatet att det blev ganska oangenämt och jobbigt att åka längre sträckor. Men alla andra kanske fattar sånt intuitivt?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
15 oktober 2020 - 12:49
1 Gilla 
Från + 8 grader ända ned till - 10 grader känner jag mig ungefär lika lagom torr och varm mest hela tiden på överkroppen med en långärmad tunn klimattröja + en goretex-jacka + mössa.
Det förutsätter dock dels att vantarna är väl avvägda med täta tumvantar under +5 grader annars tunna fingerhandskar, och tracksters på benen ned till +6 grader och annars även tunt klimatunderställ på benen från +5 grader och nedåt.

Om värmereglering ändå skulle behövas är det lätt att finjustera via jackans blixlåsöppning högst upp.

När jag började löpträna 1974 och några år framåt hade jag inte så bra svettningsanpassade plagg närmast kroppen lite orutinerat, så på den tiden var klädseln vid kyla något mer komplicerad tyckte jag som kanske byltade på mig 3 lager på överkroppen vid 5-10 minusgrader och sedan svettades för mycket och blev kall.

Nu går det lättare att vara tunt klädd även i rätt många minusgrader, trots att jag är ganska köldkänslig och helst inte springer i kortbyxor under +14 grader och inte kortärmat under 17 grader.
1980 • Uppsala
#15
15 oktober 2020 - 13:15 Redigerad 15 oktober 2020 - 13:19
1 Gilla 
#13 Koll till skillnad från mig? VIll inte toota mitt own horn men springer mellan 10-13 mil i veckan och känner väldigt sällan att jag klätt mig fel = fryser i princip aldrig.

Det är ju som sagt individuellt men tycker ändå att TS frågeställning är rimlig.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#16
15 oktober 2020 - 13:26
Gilla 
Beror helt och hållet på vad för pass vi pratar om. Vid kortare pass, upp till timmen ungefär, så blir jag hellre för varm mot slutet än fryser i början. Varm dusch och torra kläder finns ju innom räckhåll.
Skall jag däremot vara ute under en längre tid så är det definitivt bättre att frysa lite i början för att slippa vara dyngsur under en lång tid.
1978 • Linköping
#17
15 oktober 2020 - 14:06
Svar på inlägg #15
Gilla 
Varför måste du gå till "min pappa är starkare än din"? Vi får väl hoppas att de flesta kan avgöra själv?
1980 • Uppsala
#18
15 oktober 2020 - 14:56
Svar på inlägg #17
1 Gilla 
Ja, det var ju exakt det jag skrev?
1971 • Nykvarn
#19
15 oktober 2020 - 15:15
3 Gilla 
Jag är mycket mer fascinerad över alla löpare jag ser springa i långa tights på sommaren jämfört med de som väljer att bylsa på sig mer kläder nu. Tyvärr har väl det oftast tråkigare anledningar än att man fryser men låt folk klä sig hur de vill.

Jag är också relativt frusen av mig men sällan om benen. Jag har ingen fast temperaturgräns när jag byter från shorts till långa tights men omkring 3-4 plusgrader någonstans, om det blåser kallt kan det bli vid aningen varmare temperatur än så. Ännu så länge är det shortssäsong för mig och jag förlänger den gärna genom att använda t ex shorts med kraftig innerbyxa ihop med långa strumpor eller calf sleeves. På överkroppen just nu, två tunna lager, T-shirt och tunn jacka oftast.

Tävlar jag eller springer mer högintensiva pass accepterar jag att frysa lite mer initialt då jag vill ha så lite som möjligt på mig, jämfört med om jag ska ut och träna ett kort och lugnt distanspass där jag inte genererar lika mycket värme.
#20
15 oktober 2020 - 16:22
Gilla 
Sverige är avlångt & jag lovar att det fanns mer än tillräckligt med snö här uppe :-)
Hur man klär sig är högst individuellt & vad man ska springa för pass. Är de kallt ute & jag ska köra långpass så har jag mycket kläder på mig men ska jag i samma temperatur köra korta hårda intervaller så blir de betydligt mindre kläder på mig.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.