Löpning Träning 6 inlägg 1433 visningar

Planerat uppehåll 4 veckor, upplägg?

Jesper Levén
1987 • Stockholm
#1
21 oktober 2020 - 00:35
Gilla 
Hej,
Detta kanske är en lustig fråga, men pga att barn nr två snart landar här hemma så ska jag vara föräldraledig 4 veckor efter förlossningen. Under dessa veckor så räknar jag inte med att få till någon löpning helt enkelt då det finns annat som måste prioriteras. Möjligtvis enstaka pass eller långsamma kortare turer med vår 4 åring. Men med vår nuvarande son så var det inte möjligt på ett bra tag efter pga. dålig sömn och en tuff första period. Sedan är det ju också så att min fru har fått offra en hel del mer tid än mig för att sätta vårt barn till världen, så den tid som eventuellt kommer att finnas till förfogande bör gå till henne i min mening.

Jag undrar alltså hur ni hade tänkt gällande alternativ träning, hemma, utan någon form av utrustning, i fyra veckor? Fokus på att, om det går, upprätthålla konditionen någotsånär. Går det? Sedan är det väl även ett bra tillfälle att bygga styrka antar jag. Tips på övningar mottages tacksamt.

Min bakgrund är att jag springer i snitt 50km i veckan, i princip alla pass lågpuls. Mycket kortare transportlöp till och från kontoret i veckodagarna morgon och eftermiddag. Längre pass när jag får tillfälle.

Tack på förhand!
Acke5
1959 • Göteborg
#2
21 oktober 2020 - 09:20
Gilla 
Om man inte skall tappa för mycket, då är det några korta, högintensiva pass per vecka som gäller.

Du kan nog behålla din form genom att springa två 4k-pass i högt tempo per vecka. Antar att du kan smita ut 20 minuter utan att saknaden efter dig blir alltför stor. :)
1991 • Norrköping
#3
21 oktober 2020 - 10:08
Gilla 
För att inte tappa kondition behöver du nog springa eller utöva någon alternativ konditionsform(typ intensiv rodd/cykel). Är det helt omöjligt att få till så är det. Annars skulle jag kört hårt på de få pass som jag hade fått till.

Jag skulle nog släppa fokuset på löpningen och bara "ta smällen" konditionsmässigt, inte känna någon stress över det. Istället hade jag gjort som du föreslog och haft fokus på styrketräning. Kanske köpa en kettlebell? Behöver du motivation; hitta en utmaning och kör den! T.ex. "jag ska göra 100 armhävningar varje dag i en månad".

Men skulle du kunna springa lite så skulle nog konceptet med få och tuffa pass vara positivt för dig med tanke på att du kör nästan uteslutande lågpulspass. I teorin skulle du ju kunna gå ut och bränna av så kort som en km så snabbt du kan, allt är så klart bättre än inget.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#4
21 oktober 2020 - 11:07 Redigerad 21 oktober 2020 - 11:09
Gilla 
Finns en massa appar med färdiga kroppsviktsprogram. Typ FMTK, Freeletics, Mized, Nike Training Club etc. De flesta både med gratis och betalprogram. Freeletics har jag testat en del pass på, det är rätt enkla men jobbiga pass som man gör på tid.

Men rent krasst är få saker så tidseffektiva som löpning (iaf om man inte följer en lågpuls-dogm).
Pär M
1969 • Umeå
#5
21 oktober 2020 - 18:05
2 Gilla 
Host host...
Man lämnar fyra åringen fram för Bolibompa .
Bebis nattar man frun lämnar man i sov rummet så hon får vila (släkt lyse öppen gardin)
Sen får man springa så man ser det ”mörka rummet”

Tänds det av frun eller fyra åringen ska man in och hjälpa till PÅ DIREKTEN.....

cribster
1980 • Umeå
#6
21 oktober 2020 - 18:58
Gilla 
Det handlar väl om att ta de chanser du får helt enkelt. All träning är ju till godo i det läget. Vi hade en enkel motionscykel vill jag minnas, som även funkade de mest glashala vinterdagarna. Funkade halvskapligt för konditionen, men visst blev det rejäl mjölksyra i låren med trögsta läget i fem minuter. Sen maxar du så många armhävningar du kan, och avslutar med lite situps. Det blir bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.