Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 17465 visningar

Överbelastad stortåled?

#1
29 oktober 2020 - 08:45
Gilla
Jag har sprungit och även spelat mycket tennis senaste tiden och nu har jag fått rejält ont i stortåleden.
Smärta när jag går, när jag skjuter ifrån i steget. Det gör ont precis under stortån vid "framdynan".
Jag har försökt vila och äta antiinflammatoriskt men det släpper inte. Har varit hos läkare men har inte fått klarhet vad det kan vara. Ej svullet eller vilovärk.

Stortåleden smärtar kraftigt även när jag ska stretcha framsida lår stående och tar tag i foten och sätter tåleden i annan position för att hålla benet i stretch.

Någon som varit med om liknande problem? Mina skosulor visar att jag sliter kraftigt just vid stortån så jag antar/hoppas det "endast" är överbelastning men jag undrar hur länge jag behöver vila? Får ont vid vanlig promenad så det känns som leden aldrig får vila.
< < < 1 2 > > >
Magnus
Stockholm
#2
29 oktober 2020 - 08:50
Gilla
Det där är en lurig en. Hade samma nyligen, och hade nog haft det under flera år utan att det kändes så mycket, men när jag började med en ny aktivitet som belastade foten på ett annat sätt kände jag att nåt var fel. Det som hjälpte mig få bort det var massage, både av foten och själva tån. Tog en hel del tid och mycket gnuggande på egen hand att få ordning på, men nu är jag helt symtomfri.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
29 oktober 2020 - 08:54
Gilla
Du kan vara svag i foten, kan eventuellt behöva ett inlägg + lite styrketräning för fötterna. Värt att kolla upp.
#4
29 oktober 2020 - 09:02
Svar på inlägg #2
Gilla
Jag försöker massera men det smärtar ganska mycket. På "knölen" under stortån. Smärtan är bestående även om jag har vilat (blir värre efter (aktivitet/promenad).
Står jag upp och ska balansera lite lätt på stortån / böjer den uppåt smärtar det kraftigt.

Jag har beställt ilägg som ska stabilisera foten (gröpt ur lite vid leden så att den får mindre belastning).

1989 • Alingsås
#5
29 oktober 2020 - 13:42
Gilla
Bild uppladdad av Clara Stamborg
Hej, menar du alltså att du har ont på stortåns trampdyna eller är det Hallux Valgus du har?. Bifogar bild.
Lite rörigt i texten...

#6
29 oktober 2020 - 19:32 Redigerad 29 oktober 2020 - 19:32
Svar på inlägg #5
Gilla
Ja, det låter mer och mer som hallux valgus när jag läser om det. Min stortå är dock inte sned.

Smärta på insidan av stortå-leden
Smärta på ovan och undersidan av stortå-leden
(Svullnad i stortå-leden) och nedsatt rörlighet
(Smärta och känselrubbning av stortån)
Smärta under den främre trampdynan.

Har ej svullnad eller känselrubbning av stortån men annars stämmer allt det. Borde inte läkaren kunnat diagnostisera mig med detta när så mycket stämmer?
Finns det något jag kan göra för att få bort den här smärtan?
Annika
1979 • Mölndal
#7
29 oktober 2020 - 19:45
Gilla
Hallux valgus betyder att man har en felställning i leden som leder till att tån blir sned. Är tån inte sned så är det inte hallux valgus.

Under stortåns basled finns däremot två små sesamben som kan irritera. De kan opereras bort vid behov. Sen kan det förstås även vara begynnande artros, att få artros i stortåleden är väldigt vanligt. Man kan förstås även få stressfrakturer även om det är vanligare i de mindre benen. Du skulle behöva röntgas för att få klarhet i mer exakt var problemet sitter.
#8
29 oktober 2020 - 20:05
Svar på inlägg #7
Gilla
Fel av mig. Men många symptom jag har stämmer överens med just det man har vid hallux valgus.

Jag har senaste tiden utöver löpning spelat mycket tennis och smärtan har kommit gradvis över en 1-2 månadersperiod ungefär. Nu finns den där hela tiden även om jag vilar helt.
En röntgen skulle nog behövas som du säger.
Annika
1979 • Mölndal
#9
29 oktober 2020 - 20:25
Svar på inlägg #8
Gilla
Det är ju inte så lätt att ha koll på alla definitioner!

Det finns många olika problem i fötterna som ger ungefär samma symtom, det är därför det är så vanskligt att försöka läsa själv. Jag skulle gissa på sesamoidit (sesamoiditis på engelska), dvs inflammation i sesambenen som ett resultat av överbelastning, men det kan förstås vara en massa andra saker också. Tycker det låter konstigt att läkaren inte kunde ge dig några svar och inte heller skickade dig vidare, men tyvärr är det lite för ofta så att "ont i tån" inte är nåt som prioriteras särskilt högt inom vården, framför allt om man berättar att man tränat mycket och antagligen överansträngt sig. Var inte rädd för att söka en second opinion!
#10
29 oktober 2020 - 21:01
Svar på inlägg #9
Gilla
Jag har varit både hos en sjukgymnast och en läkare på VC men ingen av dem har kommit med nån konkret diagnos.
Men Sesamoidit låter som det mycket väl kan vara. Det är just på mina "benknölar" det går att känna smärta samt diffus smärta i hela leden.

Upp till 6 veckor vila verkar det krävas. Jobbigt bara att det påfrestas av vanlig gång/promenad och aldrig får vila helt. Jag får försöka så gott det går och kanske äta antiinflammatoriskt samtidigt. En ev. röntgen ska jag försöka få till också.
Tack för svaren!


1989 • Alingsås
#11
30 oktober 2020 - 07:34 Redigerad 30 oktober 2020 - 07:39
Gilla
Bild uppladdad av Clara Stamborg
Jag har inte jättesnedställd tå, inga känselrubbningar, ingen svullnad, men än dock hallux. (diagnos från sjukgymnast - förlåt bifogar en fin bild på mina fötter :P Högerfoten har Hallux.)
Ett väldigt billig "test" du kan göra är ju att köpa "tåseparerare". Det är en liten typ, silikon-kudde du har mellan stortån och tån bredvid. Kan göra susen. Gör det inte det. Ja, då har du i alla fall, till ett billigt pris, testat. :)
Tycker dock, precis som ni skriver att läkare/sjukgymnast osv. borde sett att det är Hallux, om det skulle varit det...

(OOM det skulle vara hallux är det viktigt att träna styrka i fot, och för min del barfotaskor/fotriktiga skor, som inte klämmer på tå och knöl)

Hoppas du listar ut vad det är så du kan bli bra!
Annika
1979 • Mölndal
#12
30 oktober 2020 - 09:29
Svar på inlägg #11
1 Gilla
Jag hoppas du har en hallux, eftersom hallux betyder stortå ;) Hallux valgus betyder bokstavligen "sned stortå", och mer exakt just att den är vinklad ut från kroppens mittlinje mot de andra tårna. Jag har opererat hallux valgus på båda fötterna och minns att jag kunde flytta ut tårna så tån såg i stort sett rak ut, men fötterna blev då oerhört breda.
En viss valgusställning är normalt och inget som behöver ställa till med några problem alls. Ofta beror det på nedsjunkna fotvalv som ett resultat av svaga muskler i fötterna och det kan ofta tränas upp. Är felställningen alltför stor med broskbildning och återkommande inflammation i leden som resultat kan man bli tvungen att operera, men fötterna på bilden ser inte ut som några operationskandidater.

//läkarstudent som läser ortopedi just nu, sorry för överdrivet nörderi
1989 • Alingsås
#13
30 oktober 2020 - 10:09
Svar på inlägg #12
1 Gilla
Ja. Precis så.
Däremot vet jag inte, om det är sant att "din hallux valgus växer när det gör ont"? Bluff eller är det så? Läste det någonstans på det "kunniga" internet. (men lär mig gärna mer)
Det du beskriver ovan är precis vad sjukgymasten sade, och jag har stärkt upp mina fötter mycket väl sedan dess. Fotvalvet "föll ihop" för några år sedan. (och om jag får säga det själv, har jag väldigt hälsosamma löparfötter just nu :P ) Enligt sjukgymnasten var det det som "aktiverade" snedställningen?

Men av anledning till min ändå relativt, milda snedställning så tänker jag att TS kanske kan ha Hallux Valgus? Jag hade mycket ont i början också, innan jag tränade upp foten ordentligen. Men, du har förmodligen rätt bra koll om man jämför med mig :P som bara är "intresserad" :)
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#14
30 oktober 2020 - 10:54
Gilla
Hallux rigidus / artros? Jag har besvärats av det i ca 10 år nu, till och från mycket smärtsamt, men oftast inga större besvär om jag inte böjer tån uppåt rejält. T ex att göra ett utfall med den foten bakåt, och då ha bara stortån i marken, det kan göra riktigt ont. Enligt husläkaren (som hade samma problem) kan man steloperera stortån, fast det lät inte så kul så jag har lärt mig leva med det
Annika
1979 • Mölndal
#15
30 oktober 2020 - 13:02
Svar på inlägg #14
Gilla
Japp, man kan steloperera. Görs det rätt kan man springa efteråt och göra egentligen allt utom att ha högklackade skor (stelopererade min ena stortå 2017), men oskuret är alltid bäst så klarar man sig utan en operation är det bra!

#13 Nej att det gör ont beror oftast på att man fått för mycket tryck/belastning på leden så den blivit inflammerad.

Klart TS kan ha en begynnande hallux valgus, omöjligt att säga utan att ha undersökt fötterna, men utifrån det han beskriver tycker jag det låter mer sannolikt att det handlar om en överbelastning och lokal inflammation. Att träna fötterna och se till att tårna är i en bra och naturlig position är bra för alla, så satsa på det!
1968 • Göteborg
#16
30 oktober 2020 - 13:14
2 Gilla
Ingen liten liktorn i främre trampdynan? Jag hade en liten en som fick stortåleden att svullna med kraftig smärta dels i utkanten av främre trampdyna samt i stortåleden. Jag kunde nästan inte stödja på foten. Trodde på stressfraktur alternativt HV men en petig läkare såg en liten liktorn. Filning och insmörjning tog bort svullnaden på 2 dagar i stort sett.
#17
30 oktober 2020 - 16:46
Svar på inlägg #16
2 Gilla
Intressant med liktorn. Jag har fått stora blåsor just där jag har ont samt just nu är det en liten förhårdnad. Men jag trodde aldrig att den lilla förhårdnaden kan värka som den gör?

Tack för tipset, jag ska genast fila och smörja fötterna.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
31 oktober 2020 - 07:38 Redigerad 31 oktober 2020 - 09:48
Svar på inlägg #16
2 Gilla
Alltså, det här känns nästan pinsamt... jag har haft ont under mitten av främre trampdynan i kanske 2 år? 3 rentutav? Inte så ont att jag haft jätteproblem i vardagen, men sista halvåret börjat bli obekvämt i pek- och långfingertå-leder. Känt en liten liten hård grej i trampdynan, ingen fotvårta, inget som syns. Men i måndags fick jag för mig att det kunde vara en liktorn, började googla, till apoteket och köpte ett "behandlingspaket" med uppmjukande preparat, och... redan efter 4 dagars behandling känns det som det håller på att lätta!

Hurra, och/men faaan också, hur trög får man vara...
https://www.wartner.se/liktorn-och-forhardnader/treatments/wartner-liktornspenna/
"Liktorn kan vara smärtsamma när de trycker mot känsliga nerver i den närliggande huden, som då kan bli röd och inflammerad. Den hårda kärnan som borrar ner sig i huden och trycker på underliggande vävnad och nerver kan orsaka extrem smärta."
#19
1 november 2020 - 11:46 Redigerad 1 november 2020 - 11:51
Gilla
Lite mer info om mitt problem:
Så gott som full rörlighet i stortån men den knakar/knäpper högt ibland när jag rör den upp och ner.

Smärtan är runt 7-8 i början på löppasset men efter 10 min går den ner till 2-4.

Smärtar inte bara under framdynan utan även på insidan av leden när jag trycker med fingrarna.
Problemet uppkom efter nya inomhusskor som känns lite trängre vid tårna men är ändå okej. Ny belastning från tennisspel alltså.
Har vilat 10 dagar från all aktivitet och testade löpbandet idag och det gör fortfarande lika ont.
Har filat och smörjt fötterna men än så länge ingen förbättring.
#20
11 november 2020 - 13:51
Gilla
Misstänker att något sesamben vid framdynan har fått sig nån form av överbelastning och antingen är det inflammerat eller någon skada.

Någon som har erfarenhet av detta? Kan man bli frisk utan operation? Är det magnetröntgen som gäller för att ställa diagnos?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.