Löpning Avancerad träning 2 inlägg 1016 visningar

Olika fotisättning

1978 • Vega
#1
7 december 2020 - 19:46
Gilla 
Hoppas jag hittat rätt rubrik....

Min tjej har precis börjat springa igen med mig. Vi fick till Runners Store och då såg man väldigt tydligt att hon sätter i vänster fot med framfoten först, och höger fot med hålen först.

Nu när vi är ute och springer och jag tittar så ser jag tydligt detta.

Jag undrar om någon vet varför det är så? Behöver man fixa till det på något sätt?

Gissningsvis är väl benen olika långa. Inga skador så mer än lite tröttare vänster ben eller hur man ska säga.

Jag är intresserad om någon annan haft liknande problem eller tankar förut.
1971 • Nykvarn
#2
7 december 2020 - 20:01
3 Gilla 
Generellt finns två saker att tänka på vad gäller fotisättning och landning.

1. Fötterna och benen, eller egentligen hjärnan och nervsystemet, gör vad de helt enkelt måste göra för att hålla löparen upprätt och hindra löparen från att ramla i backen

2. Löpning är en helkroppsövning även om många motionärer sliter och kämpar mest med benen och då inte utnyttjar kraften som finns i överkroppen när den också engageras via axlar, armar, rygg och höft. Landning och fotisättning är bara en konsekvens av vad överkroppen gör eller inte gör.


Gissningsvis har din tjej någon assymetri eller stelhet i överkroppen, det kan sitta i axel, skulderblad eller att armföringen är assymetrisk. Eller så har hon en låsning ett stelhet i höften vilket förhindrar rotation där, höften ska röra sig både uppåt och framåt i löpsteget. Håller hon t ex höger hand längre fram i armsvingen kommer också höger fot landa längre framför tyngdpunkten, jämfört med om hon håller vänster hand närmare bröstkorgen vilket då gör att hon landar närmare kroppens tyngdpunkt med vänster fot.

Sedan finns andra tänkbara orsaker, hon kanske spänner vänster fot av någon anledning och sätter därmed i framfoten först.


Kort och gott, det finns massor av tänkbara förklaringar och utan att filma är det svårt att säga så mycket mer än så.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.