Löpning Kom igång 5 inlägg 1708 visningar

Hjälp! Nystart!

Malin
1989 • Partille
#1
2 januari 2021 - 22:42
1 Gilla 
Efter 2 förlossningar på mindre än 2 år, en pandemi, ett flyttkaos, en bebis med kolik osv osv måste jag komma igång med löpningen. Jag mår bra av det och gudarna ska veta att jag behöver prioritera mig litegrann nu!

Målet är 21km, under 2 timmar i september, inget orimligt mål!

Frågan är, hur lägger jag upp en hållbar träningsplan? Jag vill ha 2, kanske 3 pass i veckan. Har löpt en hel del innan så är inte nybörjare på så vis. Däremot känns kroppen helt fallfärdig... behöver komma igång lugnt! Någon som är duktig på detta?!
1981 • Bagarmossen
#2
3 januari 2021 - 17:04
1 Gilla 
Man är duktigast på sin egen träning. Men börja lugnt med spring/gå om vartannat på en 5k sträcka 3 gånger i veckan tills hela sträckan känns bekväm att springa. Sen kan man börja tänka på intervaller, långpass och snabbdistans.
Så skulle jag iaf satt igång min träning om jag haft ett längre uppehåll och målet var halvmaran på 9 månader. Sen har jag inte fött två barn på 2 år. Jag har förstått att det kan vara lite småjobbigt för fogarna för många jusst med löpning.
Mikaela
1988 • Tungelsta
#3
3 januari 2021 - 22:53
1 Gilla 
Jag är i samma sits som du, efter två förlossningar inom loppet av 14 månader så är kroppen inte vad den brukat vara. Jag har fått hjälp av en bekant (PT med inriktning på gravid/mamma) så har lite koll i alla fall. Har som mål att springa halvmaran på gärna under 1.50 i september och tror inte det kommer vara några problem :)
Jag började med raska promenader, la in lite korta löpningar för att testa på (typ springa mellan två lyktstolpar, gå mellan två i några minuter, inte alls mycket). Ökade sedan försiktigt löpningen, i början var det springa 30 sek/gå 30 sek i 10 minuter och allt eftersom har jag sprungit mer och gått mindre. Nu är jag uppe på runt 5 km, men jag tar det fortfarande försiktigt eftersom det bara är 3,5 månader sen min minsta föddes.
Viktigt att komplettera med styrketräning (främst bålen) och knipövningar oxå, och att avbryta om något känns fel :)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
2 februari 2021 - 07:16
Gilla 
Hårt med två så täta graviditeter/förlossningar! Själv har jag bara gått igenom en graviditet som slutade i snitt.
Lyckades dock springa genom hela graviditeten och sprang min första mil mindre än 3 månader efter snittet (tänker det tar längre tid om man föder vaginalt).
Mitt största tips är att börja med att träna upp bäckenbotten och de inre magmusklerna. Appen mamma mage tränade jag efter, ihop med mamma-pass som en sjukgymnast höll i (hon tipsade också om den appen).
Parallellt med att bäckenbotten och magmusklerna började funka bra trappade jag upp löpningen. I början hade jag alltid regelbundna gångpauser i stil med de som redan tipsats om. Kändes det bra både under och efter passet glesade jag ut dem lite passet efter.
Och gå på känsla och våga lyssna på din egen kropp! Graviditeter och förlossningar är så olika, och därmed blir även vägarna framåt det.
Och allt runt om som påverkar är värda att ha med i bakhuvudet. Själv hade jag svårt att komma upp i distans (över 15km) första året, inte på grund av min fysiska form, utan på grund av den förbannade sömnbristen som rådde i detta hushåll. Acceptans för att sådant påverkar dagsformen kan vara skönt :)
Långa promenader med barnvagn/barn i sele gör ju förövrigt också under för löpformen :)
Malin
1989 • Partille
#5
21 februari 2021 - 20:37
1 Gilla 
Tack för alla tips! Jag har vart ganska duktig med bäckenbottenträning så hoppas att det gör nytta! Försöker verkligen lyssna på kroppen men långt bak finns ändå den den rösten som på inner om hur jag sprang innan. så lätt att jämföra sig med sig själv!

Även här hade det varit extremt lite sömn... hade ingen aning om hur påverkad man kan bli av det... men blev ju å andra sidan många promenader nattetid(!)

Jag har kommit igång lite nu och har än så längre sprungit 5 km som längst, runt halvtimmen, känns bra och efter att ha vart sjuk 1 veckan nu längtar tillbaka till spåret!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.