Löpning Rundor & Kartor 45 inlägg 10397 visningar

Jag springer Sveriges tolv signaturleder

1991 • Norrköping
#1
5 mars 2021 - 13:33
8 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Hej! Det började med att jag bestämde mig för att springa Kungsleden, en led som bl.a innefattar Nikkaluokta-Abisko som råkar vara en av Sveriges signaturleder. Detta är ett stort projekt som jag redan har en omfattande tråd om. Nu har det hela utvecklat sig till att jag har tänkt beta av alla Sveriges tolv signaturleder. En signaturled är en extra sevärd led som har utsetts av STF. Min tanke är att om man tar sig igenom alla dessa leder så har man i viss utsträckning sett det bästa som Sverige har att erbjuda naturmässigt.

Kungsleden behöver vi som sagt inte diskutera då jag har en tråd om detta samt att det p.g.a. sin komplexitet är lite utav en annan femma jämfört med övriga leder.

Flera signaturleder är faktiskt väldigt enkla logistikmässigt att som löpare ta sig igenom. Det finns ett gäng som är ca 50 km långa där det inte finns så mycket att tänka på, det är bara att packa vätskevästen och springa. Andra är längre men bra på andra sätt och vissa verkar mer knepiga.

Jag och min vän ska börja med signaturled Tiveden. Vi tar två bilar, ställer ena vid ledens slut och åker sedan i en bil till starten i Laxå. Totalt är vi inte borta mer än 10-12 h(reser från Norrköping). Detta tar vi oss egentligen an så fort som jag känner mig 100 % hel(små problem med en stel höft).

Tanken med tråden är dels att jag delar med mig av mina upplevelser vartefter lederna betas av samt att jag får tips på saker att inte missa längs med leden samt förhoppningsvis svar på en del frågor jag har.

Jag börjar med två frågor:
1) Är det värt att göra någon kort avstickare från signaturled Tiveden för att se något speciellt?
2) Har någon sprungit/vandrat signaturled Värmland och kan dela med sig av sina erfarenheter?
https://www.svenskaturistforeningen.se/aktiviteter/vandring/signaturleder/

Tack på förhand!
< < < 1 2 3 > > >
1974 • Stockholm
#2
5 mars 2021 kl 20:43
1 Gilla
Kan inte hjälpa dig med dina frågor utan konstaterar bara att du verkar ha väldigt mycket mer egentid än jag att göra roliga saker på. :)
1991 • Norrköping
#3
5 mars 2021 kl 22:15
7 Gilla
Hahaha! Jag har ENORMT mycket tid. Konsekvensen av att vara singelkille med träning som överlägset största intresse. Du kan trösta dig med att det säkert finns positiva anledningar till att du har mindre tid än mig ;)
1991 • Norrköping
#4
15 mars 2021 kl 11:00
Gilla
Nu har jag två frågor till er i Göteborgstrakten gällande signaturled Södra Bohuslän:

1) Är den lätt att följa?
2) Är det fullständigt slöseri att springa den NU? Jag tänker att det kanske är en hel del växlighet som bidrar till det estetiska som just nu är icke-existerande. Det kanske är en led som man bör springa när det har blommat ut lite för att den ska vara värd besväret(reser från Norrköping).
https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/signaturled-sodra-bohuslan/
1966 • Västra Frölunda
#5
15 mars 2021 kl 12:41
Gilla
1) De delar jag har sprungit har varit lätta att följa. Tror skyltarna hålls i gott skick rent allmänt.

2) Ja, nu hittar du nog mest rötter, sten och gegga. Det hittar du för övrigt under andra årstider också, så jag kan ju tycka att just den här biten inte är så mycket till "signaturled". Okej, landskapet är ju representativt och Skatås har du kanske inte hunnit tröttna på... men ska man provsmaka Bohuslän skulle jag föreslå Kuststigen istället.
1991 • Norrköping
#6
15 mars 2021 kl 13:15
Gilla
Intressant, tack! Fick det nuvarande skicket bekräftat av en bekant också, således får genomförandet vänta. Kuststigen såg trevlig ut! Problemet är väl bara att jag troligtvis kommer att springa signaturleden ändå just bara för att den är en signaturled. Det blir ju lite fjantigt att välja något enbart p.g.a. "namnet" men du förstår säkert att det skulle kännas lite orent att ha sprungit elva av tolv signaturleder där jag valde en annan led i Bohuslän än signaturleden.
1966 • Västra Frölunda
#7
15 mars 2021 kl 13:41
1 Gilla
Jo precis, det gäller ju att samla alla 12, annars missar du ju en hel del av poängen med det..
Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#8
15 mars 2021 kl 20:22
Gilla
Verkligen spännande projekt att springa alla signaturlederna. Lägger det på "to do" listan :-)
Ammarnäs - Hemavan är lite trixig rent logistiskt. Bra bit att köra bil mellan dessa platser och de kommunala åkmedlen är begränsade där men de finns. Man kan iof kuta tillbaka samma väg. Fin sträcka är det, har inte varit på hela men några mil inpå med start Ammarnäs. Men hade nog hellre sprungit runt Ammarfjället.
1991 • Norrköping
#9
16 mars 2021 kl 08:43
Gilla
Det tycker jag att du ska göra! Jag kan ju avslöja att det är den sträckan som är minst sannolik att jag genomför i år. Jag ska ju springa Nikkaluokta-Abisko och därmed delar av Kungsleden men då bara just den delen. För att beta av Ammarnäs-Hemavan måste jag således resa oerhört långt norrut en gång till. Även signaturled Värmland känns tung men av andra anledningar då jag är lite orolig över hur värd den är besväret.
1989 • Alingsås
#10
16 mars 2021 kl 09:02
1 Gilla
Detta låter galet kul! Om du vill ha sällskap i södra delen av landet är det bara att hojta! Jag har varit rätt sugen på delar av dessa signaturleder också!
Jag klarar nog inte av riktigt samma distanser, men kan vara sällskap i delar. Är ju fortfarande inte frisk från Utmattningssyndrom, men behöver börja våga springa längre snart igen - och vad är bättre än nya äventyrliga stigar liksom?! (om jag skall palla alpultra i augusti :S)

Kul idé! och, def. skriv och fota om du kan, blir bra information till andra!
1991 • Norrköping
#11
16 mars 2021 kl 09:23
Gilla
Absolut, det ska jag! De som är lite söderut är väl Södra Bohuslän, Österlen och Öland.

Vad ska du springa för alpultra?
1989 • Alingsås
#12
16 mars 2021 kl 09:31
1 Gilla
Tipptopp! :P Är planen att försöka utföra alla lederna under 2021?

Salomon Pitz alpine glacier trail - det är "bara" ca. 45 - men beräknar ca. 10h ute i spåret. Får se om kroppen klarar av det efter mina månader av sjukdom (eller vad man nu kan kalla det). Det är i alla fall en ljuspunkt att se fram emot :D
1991 • Norrköping
#13
16 mars 2021 kl 09:58
Gilla
Min ambition är alla under 2021. Då har jag inte tänkt så realistiskt utan mer att jag har det som ambition och gör så gott jag kan. Ungefär hälften av lederna är flerdagarsprojekt p.g.a. avstånd och/eller distans. Ett par är på gränsen till vad man kan klämma in på en dag(~80 km). För att slutföra alla leder ska jag bl.a. göra resor från Norrköping till Höga Kusten(7 h), Jämtland(10 h), Hemavan(flyg) och Gällivare(flyg). Tror jag på detta? Nja. Men jag börjar helt enkelt att beta av lederna och ser var det slutar!

Ditt lopp såg ju riktigt magiskt ut. Förstår att det tar tid.
1991 • Norrköping
#14
16 mars 2021 kl 11:01 Redigerad 16 mars 2021 kl 15:11
1 Gilla
Ni som håller till i Stockholmsregionerna: hur skulle ni säga att Sörmlandsleden genom bl.a. Tyresta är nu under tidig vår innan träden har börjat blomma? Är det en helt en annan grej i positiv bemärkelse om man väntar några veckor till?

Jag började vid Lida friluftsgård i höstas och sprang ca 25 km innan jag avbröt, vill minnas att det mestadels var barrskog. Signaturleden löper från Lida friluftsgård till Björkhagen.

Är lite sugen på att göra något i helgen och min kompis kommer sannolikt inte att kunna springa Tiveden med mig då. Samtidigt känns det lite onödigt att löpa Sörmlandsleden om det är som natt och dag när det har börjat att bli lite grönt i skogarna.

EDIT: googlade Tyresta nationalpark och det ser ju onekligen ut att vara mycket barrskog. Dock tråkigt väder i Stockholm på lördag...

EDIT 2: om vädret tillåter så springer jag leden på lördag. Jag är rätt säker på att jag underskattar hur jobbigt det är då det trots allt är 62 km stig med viss kupering, tar ju med lätthet över sju timmar. Å andra sidan är det dels lätt att bryta och dels får jag rätt mycket motivation av att jag bröt efter bara 25 km när jag tog mig an samma led i fjol. Det blir kul!
1991 • Norrköping
#15
22 mars 2021 kl 08:41
2 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Det kunde inte ha börjat sämre haha. Fredag natt somnade jag för sent och det enda jag kände var "fan, jag är inte sugen". Det är ändå lite insats med ca fyra h bilresa en dag plus en Uber-resa tillbaka till bilen bara för att springa. Letade mig likväl upp till Stockholm på lördagen och hoppades att suget skulle växa under löpturen. Började vid etapp sex(Lida friluftsgård) för att löpa 62 km till etapp ett(~Björkhagen). Hade slitna ben och bestämde mig för att ta det extremt lugnt.

Etapp sex är en tråkig etapp men ganska lättsprungen. Det blev en mix av att det var skönt att jag tog mig framåt samtidigt som den rent visuellt knappt gav mig någonting vilket inte hjälpte min olust.

Etapp fem är finare; lite mindre stigar, mycket berghällar och betydligt mer tekniskt. Till en början njöt jag av det och kände att det trots allt var lite småhärligt att springa. Det hade dock gått väldigt långsamt(ca 7-fart i snitt) och jag hade börjat omformulera målet för dagen. Jag skulle som minst ta mig igenom Tyresta nationalpark och helst fixa fem av de sex etapperna. Då kunde jag ändå påstå att jag hade sprungit signaturleden.

En bit in i etapp fem blir det tekniskt på riktigt med massa sten och rötter och upp och ned. Tänker "det måste ha varit det här som dödade mig i somras och fick mig att bryta". Det ska inte ske denna gång. Det är bara att stå ut och ta mig så pass långt på signaturleden att jag kan räkna den som genomförd. Det tekniska lättar dock aldrig utan det går långsammare och långsammare och vid ca 20 km känner jag bara "det här är inte kul någonstans, jag tar mig ingenstans och jag vill inte detta mer". Jag bryter.

Denna brytning sker alltså på nästan exakt samma ställe som i somras vilket innebär att jag vid två tillfällen har sprungit samma tredjedel av signaturleden. Finns något komiskt i det. Nu har jag bestämt mig för att det blir en tredje tripp men då börjar jag från andra änden och springer etapp 1-4. Det finns inte på världskartan att jag tar mig an etapp fem och sex igen...

Drog några lärdomar från detta: Min grundinställning som lyder "äsch jag skiter i hur det känns, jag kör ändå" fungerar överlag bra men kanske inte ska appliceras när man reser långt till löpmålet. Vansinne att ta sig an 62 km stig när man inte är så sugen. Det cementerades även att jag verkligen ogillar teknisk löpning, åtminstone i icke-inspirerande miljöer. Jag vill tro att det är en annan sak om jag är på ett fjäll. I en Sörmländsk skog dit jag har rest relativt långt bara för att springa i samma natur som jag gör hemmavid så blir det dock väldigt frustrerande och tråkigt.

Jag återkommer när jag faktiskt har fixat en signaturled. Antingen blir det Tiveden med sällskap eller etapp 1-4 på denna led, oavsett så blir det inte denna vecka. Nu när jag har fått sämsta möjliga start på projektet så kan det ju inte gärna gå sämre nästa gång ;)

#16
22 mars 2021 kl 08:59
Detta inlägg har raderats
1991 • Norrköping
#17
22 mars 2021 kl 09:06
1 Gilla
Tack! Det var en bra reality-check. Hellre få denna negativa upplevelse i Stockholm än i någon avlägsen skog.
1991 • Norrköping
#18
31 mars 2021 kl 11:32
1 Gilla
Jaha, på fredag gör jag mitt tredje försök på signatur Norra Sörmland :D Mängden besvär den leden har åsamkat mig hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Jag har haft dåliga dagar vid bägge tillfällena men jag har nog även grovt underskattat hur jobbigt stiglöpning är(trots att jag springer en hel del stig). Det ska nämnas att denna gång så springer jag endast de fyra etapper som jag saknar(1-4) så istället för sex mil är det "bara" fyra.

Det tredje försöket ska även bli det sista. Skulle jag återigen ha en dålig dag så går jag klart leden om det behövs. NÄR jag är klar så räknar jag det som att två signaturleder är gjorda. Jag har inte sprungit hela signaturled Omberg men jag har sprungit ledens absoluta höjdpunkt(Omberg runt) två gånger och jag gör det inte en tredje gång "bara för att".

Ska villigt erkänna att den här idén kändes roligare när jag startade tråden och var eld och lågor jämfört med hur jag känner nu. Norra Sörmland är bara något som ska bockas av, Södra Bohuslän är bara något som ska bockas av och Tiveden är bara något som ska bockas av. Dessa leder är för lika naturen hemmavid för att jag ska gå igång på dom. Framförallt Södra Bohuslän är jag ruggigt otaggad på.

Riktigt roligt blir det först när det är dags för lederna som är belägna längre hemifrån. De norra är givetvis pampigast men jag är även lite sugen på att springa både Österlen och Öland. En fin sommardag kan ju det vara magiskt!
1974 • Stockholm
#19
31 mars 2021 kl 14:35
Gilla
Jag hade nog satsat på söndag istället. Vet att det är personligt men själv är jag orimligt lättpåverkad av väder och långfredagen ser (just nu, prognoser är förstås prognoser) ut att bli gråmulen med lite regn - med andra ord smådeppig. Precis långfredagar väl ska vara? Däremot verkar påskdagen bli solig. Det gör det hela lite gladare och fler människor kommer att röra sig på leden vilket också piggar upp, särskilt om man dras med en negativ ingångskänsla.
1991 • Norrköping
#20
31 mars 2021 kl 14:55
Gilla
Jag såg det också, just nu ska det börja regna vid kl. 12. På lördag är jag upptagen med påskmiddag på dagen och på söndag är jag förhoppningsvis lite bakfull så det får bli fredag oavsett. Kan ju dra till Stockholm rätt tidigt och hoppas att prognosen står sig eller allra helst att regnet drar lite mot lördagen.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.