Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3186 visningar

Stel framsida lår, knä och ländrygg

1991 • Norrköping
#1
3 juni 2021 - 08:53
Gilla
Hej, här kommer ännu en stretchfråga! När jag springer stelnar vänster framsida lår till och emellanåt blir även knät stelt. Utöver det så är jag även stel i vänster höft/ländrygg. Det känns som att det är ett område där på vänster sida som behöver "förlösas". Jag har testat massa olika stretchar och söker fler tips.

Min go-to-stretch är 90-90 och den har jag kört länge. Igår började jag kolla på stretch för rectus femoris(framsida lår) för att i sin tur kunna genomföra Myofascial Release. När jag gör det sistnämnda känns det väldigt obekvämt i framsida lår.

Övningarna tog jag härifrån: https://www.youtube.com/watch?v=yNExyVI_5Es

Det känns som att övningarna jag ägnar mig åt är åt rätt håll för mina problem men jag tar mer än gärna fler tips. Det är helt enkelt hela vänstersidan kring höftpartiet som behöver mjukas upp.
1991 • Norrköping
#2
3 juni 2021 kl 09:06
Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Lite tillägg: den första övningen han visar är så vitt jag förstår i syfte att göra en myofascial release, alltså helt enkelt en stretch för höften. Det är inte bekvämt för mig att stå i den positionen, nästintill outhärdligt om jag verkligen trycker fram höften. Bifogar bild. Han står så där och trycker fram höften. Det bränner då nästintill i framsida lår samt känns obekvämt i ljumsken. Således har jag även försökt att stretcha ljumskarna och framsida lår(rectus femoris).

Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#3
3 juni 2021 kl 21:43
1 Gilla
Känner igen mig i dina stela områden…!
Testa även att aktivera höftböjarmuskeln mer genom att stå upp och lyft ett ben 90 grader,lyft o sänk sedan benet ytterligare typ 10 ggr för att liksom aktivera o även stärka muskeln,inte bara dra o stretcha.
Testa även att stå 90/90 som i klippet ovan men istf att böja dig framåt så spänn skinkan på det ben som inte är i golvet,spänn riktigt hårt så känner du att du får dragning även i framsidan höft o lår.
1991 • Norrköping
#4
3 juni 2021 kl 22:50
2 Gilla
Tack för tips! Ska testa det där första du tipsade om imorgon.

Jag har stretchat MASSVIS sedan jag skrev inlägget och det har faktiskt blivit bättre. Det hjälper att vara desperat ;)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
4 juni 2021 kl 20:26 Redigerad 6 juni 2021 kl 20:28
1 Gilla
Stackare, det verkar som din kropp är lite tjurig mot dig, trots alla roliga äventyr du vill ta med den på... otacksamt! ;)

Antar ju att du via diskussionstrådar här och allmänt googlande har massor av övningar som du har testat, men är det lite så att du skulle behöva ännu mer hjälp med kompletterande rörlighetsövningar? Har du testat yinyoga, det kan ju vara snarlika övningar som i youtube-klippet (jag orkar inte kolla exakt vad "myofascial" betyder, men i all yinyoga är "fascia" det begrepp som fokuseras). Grejen är att man gör varje övning ganska länge, nästan bara låter tyngdkraften verka dvs ganska passivt, det ska kännas "oj men inte aj". Monika Björn har en bok som heter "Yoga för dig som tränar", där en stor del är riktat mot löpning, t ex. Eller leta någon PT/yogastudio som kan ge dig ett personligt program som kompletterar löpning, och just dina behov/begränsningar?
Kollat naprapatmarcus på Instagram? https://www.instagram.com/naprapatmarcus/?hl=sv

Hoppas du kan lirka upp din stelhet och springa vidare med glädje!

PS: Var och en blir salig på sin tro, och man ska ju inte överdrivet mycket försöka pusha sina tankar och lösningar på andra, såklart. Jag är inte så stel pga löpning och är verkligen en medioker mellanmjölksjoggare bara, men har precis blivit intresserad av att öka min rörlighet efter att ha varit (iaf enligt mig själv) "odefinierat ovig". Särskilt i kombination med ett år med mycket hemifrånarbete och dålig ergonomi under arbetstid.
Stockholm
#6
14 juni 2021 kl 23:59
Gilla
Total lekman här, följ råden på egen risk.

Är det en anterior pelvic tilt du har? Det är vad jag kommit fram till att jag har kombinerat med ojämn stelhet mellan höger och vänster.

Vad som hjälpt mig är att först stretcha rumpa och efter det stretcha höftböjarna ungefär i stil med #2. Däremot ska inte höften ner så mycket, utan ryggen (rak rygg) ska fram, böj i höften typ. Låt dig inte svanka dig igenom övningen. Sen vader och insida lår också. Rumpan först.

Att stretcha framsida lår märkte jag ingen förbättring av.
1991 • Norrköping
#7
15 juni 2021 kl 08:15
1 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Det har nu blivit bättre och den stretch som jag har fokuserat överlägset mest på senaste två dagarna är denna. Den tar just i rumpan(som du tipsar om). Hur stretchar du rumpan? För du behöver inte vara så fel ute, har känts som att det är rumpan/lägre delen av ländryggen som behöver frigöras lite.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.