Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 1564 visningar

Framsida lår stela

Japp
#1
7 juni 2022 - 08:07
Gilla
Hej, sprang göteborgsvarvet i år. Sprang pb och tog i rejält. Körde med vaporfly som jag testat 2 mil innan. Veckan efter tre lugna turer (nike tempo next som jag kört några månader innan).
Första stegen veckan efter var stapplande, stela lår men tänkte att det är väl normalt efter lopp.
Vilade en vecka och igår tog jag en kort tur igen, efteråt känns låren igen främst högra. Kan inte säga att det gör ont, men är stel som fan..
Om jag ligger på rygg med benet utsträckt och upplyft och sakta sänker det, känns det när jag nästan är nere på golvet med benet igen. Känner inget när jag klämmer. Det är på nedre halvan mot insidan.
Någon som känner igen detta? Bör man vila eller kan man träna igenom det lugnt? Bör man gå till naprapat eller nåt? Tilläggas bör att jag är dålig på lugna långa pass.. springer milen på ca 4:30, gbgvarvet gick på 4:43 och träningspassen blir ca 45-50 min i 4:40-4:55 farter oftast. Tre gånger per vecka. Styrketränar tre gånger per vecka också men tyvärr inte ben sista månaden innan varvet och efter det.
Stockholm
#2
7 juni 2022 kl 08:52
Gilla
"Körde med vaporfly som jag testat 2 mil innan." Var kanske inte det smartaste.

Se till att stretcha och träna rörlighet, och om möjligt få någon att massera igenom musklerna ordentligt. Låret kan du massera själv. Tryck och dra med stor yta, typ knytnäve. Gällande stretching så framsida lår, vader, höftböjare, rumpa, insida lår, utsida lår/höft, bröst och ländrygg bara som minimum. Det låter som att du retade upp någonting när du sprang loppet och något nu är för kort och har drag i sig.

Det ska generellt sett inte ta mer än en vecka för en muskel att återhämta sig om du belastat den för hårt. Om du fortfarande är stel nu är det något annat utöver det.
Japp
#3
7 juni 2022 kl 10:07
Gilla
Tack för svar! Nej det var väl inte det bästa med skorna. Bestämde mig sent att köpa ett par, även om det bara skulle ge inbillningseffekt med vaporfly så var det värt det för att klara mitt satta tidsmål. Jag får prova lite rörlighet som du säger, stel som en pinne i allmänhet.. provar att köra massagepistolen över låren också..

Kan det vara ogynnsamt att fortsätta springa lugna turer?
Stockholm
#4
7 juni 2022 kl 10:47
Gilla
Svårt att säga utan att veta vad det beror på. Om du stapplar fram med stela lår och inte kan stötdämpa ordentligt dynamiskt är det risk att du drar på dig benhinneinflammation i smalbenen eller problem kring höfterna av den anledningen. Om problemet bara är strama muskler och dålig rörlighet kan det dock vara löst till imorgon. Är det bara i själva muskeln du känner? Om andra strukturer är inblandade, framförallt om du känner i själva knät får nog någon annan svara för det har jag inte koll på.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
7 juni 2022 kl 11:04
Gilla
Bjmand, ta kontakt med en fysioterapeut. Så du får reda på vad du har för problem. Då kan du påbörja din rehabperiod snabbt och komma tillbaka till löpningen, så fort som möjligt.

Det är alltid trist att inte kunna träna fullt ut, men med rehabövningar går det snabbast att komma tillbaka.

Lycka till!
Japp
#6
7 juni 2022 kl 12:09
Gilla
Tack för tipsen, jag får börja stretcha lite och ta kontakt med någon, och känna mig för..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.