Löpning Träning 10 inlägg 814 visningar

Utveckling, tankar?

Jyllis
1991 • Stockholm
#1
29 juli 2021 - 10:16
Gilla 
Hej!
Jag har tränat ungefär 5 år, mest löpning blandat med cykel, skidåkning & simning. Gjort två klassiker & en triathlon. Nu vill jag bara springa och utvecklas inom det men jag tycker inte det händer speciellt mycket med utvecklingen. Har under perioder då jag tränat mycket/hårt haft problem med mycket sjukdomar & ett tufft coronaår 2020.

Gjorde ett tröskeltest 2019 & fick aerobtröskel 5:25 & anaerob 4:00. Milpers 38:30. Rätt stor skillnad på dessa farter? Min distansfart är mellan 5:40-6:00.

Har under senaste 10 veckor kommit igång bra igen och provar en ny taktik med mer återhämtning då jag även har ett fysiskt jobb, klarat mig från sjukdomar under denna tid.

Har ni några tankar kring detta, varför är skillnaden så stor mellan min distansfart och milfart t.ex? Tacksam för alla svar :)






HCL
1966 • Landet
#2
29 juli 2021 - 10:46
3 Gilla 
Ett tips är att lyssna på detta Maratonlabbet avsnitt, dom går noggrant igenom din frågeställning inklusive intervjuer med experter.

https://maratonlabbet.podbean.com/e/77-vilken-ar-den-optimala-distansfarten/
Jyllis
1991 • Stockholm
#3
29 juli 2021 - 16:47
Gilla 
Tack för input, har lyssnat på det förut men nu igen. Tycker mig ha koll på vilken fart jag bör hålla på distanspassen men den är dessvärre samma som för 4-5 år sedan.
Tips på vad man kan pröva om man upplever stagnation sedan lång tid, en period med ”enbart” hårdare pass & mindre volym? Eller tvärtom :-)
1985 • Stockholm
#4
29 juli 2021 - 17:58
1 Gilla 
Tja!

Har lite av samma dilemma med stagnation, så säg till när du har lösningen :)

Personligen svarar jag rätt dåligt på utpräglad maraträning med högre mängd som jag körde tidigare. Konstant sega ben och inget är särskilt kul alls. Speciellt då jag blir uttråkad av långsamma distans- och långpass och kör dem snabbare än optimalt för återhämtning. Då blir kvalitetspassen lidande osv och det blir mest mellanmjölk.

Skulle nog först testa alt 2 med "enbart" hårdare pass & mindre volym. Otroligt härlig känsla att kunna köra de hårda passen med pigga ben och känna att kroppen är med. Men det betyder inte att det är rätt väg för alla.

Låter smart att du prioriterar återhämtning och med kontinuitet kommer resultaten!

Vi får köra ett pass vid tillfälle! Intervaller på Zinken kanske :)
1984 • Falun
#5
30 juli 2021 - 09:27
1 Gilla 
Springer du milen på den tiden behöver du väl inte harva runt i 5:40-tempo på distanspassen? Låter olidligt :)
Jyllis
1991 • Stockholm
#6
30 juli 2021 - 09:55
Gilla 
Tack anden, kruxet är att jag upplever 5:15 fart som orimligt jobbig i förhållande till min miltid.

Ska göra det Henrik ;-)
1980 • Staffanstorp
#7
30 juli 2021 - 10:36
1 Gilla 
Formlerna är såklart väldigt olika för oss alla, men för min del ruckade jag lite på fartzonerna genom att variera mer under passen på så sätt att distans och utfyllnad fick gå (ännu) långsammare. I snittfart per pass slaget över ett år minskade farten totalt sett under flera år men ändå blev jag snabbare. Min egen analys är att jag blev mindre sliten av den lugnare distansen och kunde på så få ut mer av de hårdare passen.

De senaste 2-3 åren har framgången legat i mer varierade intervaller och trösklar. Inte bara släta tusingar och fasta tröskelblock utan allt från stegar på 200 till 1000m(uppåt eller nedåt) med varierad vila och trösklar som får vara olika från vecka till vecka.
Rasmus A
#8
30 juli 2021 - 11:15
1 Gilla 
Det är svårt att avgöra vad du kan tänkas vara betjänt av med den informationen du ger. Dock låter det som att du är mindre energieffektiv vid lägre hastigheter och det kan vara en teknikfråga. Är du mer "spänstig" får du ut mer returenergi vid högre hastigheter och därmed kan utnyttja din styrka på bättre sätt. Vid en allt för låg hastighet är risken att du säckar ihop och därmed hamnar långt ifrån hur du springer när du refererar till din 4:00-fart.

Ett snabbt span på din träningsdagbok så verkar det loggat som "intervall" gå för långsamt i relation till din kapacitet. En andra spaning är att din träningsmängd är rätt blygsam i km men det beror såklart på om du är mer inriktad mot milen eller maran.

Allt jag skriver är förbehållet den information jag snabbt letade mig till via din träningsdagbok och jag kan mycket väl ha fel. Om du skriver att du tränat i fem år så är det inte heller ovanligt att kroppen vänjer sig och uppnår någon slags platå. Då är det upp till dig att ändra på något t.ex. öka/lägga till plyometrisk träning till paletten eller bara vara nöjd med att hitta ett sätt att träna där du slipper bli sjuk eftersom du då tappar i kontinuitet vilket är viktigt. Hur viktigt är det att bli bättre? Hur mycket tid vill du spendera på att anpassa dig efter träning?

Eftersom du verkar ha ett fysiskt krävande jobb och dessutom historik av sjukdom så skulle jag, om jag var du satsa på att öka den lugna delen av träningen och köra kortare intervaller men vid högre tempo.
Runn3r
Skogen
#9
30 juli 2021 - 11:24
1 Gilla 
Jag är inne på Kalles linje i inlägg #7. Jag gör milen på cirka 33,5 min, har stor variation i hur mina intervaller ser ut och springer gärna väldigt långsamt på mina distanspass, i onsdags t.ex sprang jag 10 km @5:27/km och det var precis vad min kropp behövde den dagen.
Jyllis
1991 • Stockholm
#10
30 juli 2021 - 12:52
Gilla 
Tack för bra & utförliga svar, tror det ligger nånting i det ni båda säger. Ska jobba på tekniken & se distansfarten mer prestigelöst!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.