Senfäste i foten - Löpning
Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 2840 visningar

Senfäste i foten

Hans Westerback
1958 • Lidingö
#1
31 juli 2021 - 10:35
Gilla 
Sprang EcoTrail 45 km 12 juni. Fick lite ont i foten mot slutet, men tänkte att det är inte så konstigt, det går över. Men efter några dagars vila, och en testspring så var det kvar. Ont runt inre fotknölen, mest ovanför/framför den. Gick sen till naprapaten som förklarade att det var senan som går från tibialis anterior, dvs framsidan av smalbenet, och dess senfäste nere på foten som var överansträngt. Jag fick några rehabövningar för foten. Men nu har det gått sju veckor och är inte bättre. Har provat en Voltarenkur, kört övningarna, som oftast gör ont, provat springa lite kort, en km med gåpauser, men börjar göra ont efter bara halva.
Ska väl göra ett återbesök hos naprapaten, men nån som har erfarenhet av detta några tips? (Kan tillägga att jag brukar ligga på 15-20 mil i månaden)
Olsson
?
#2
1 augusti 2021 - 00:34
1 Gilla 
Först och främst ska man aldrig rehaba om övningarna gör ont. Då är det vila och motion för ökat blodflöde som gäller, eftersom senfästet är för nedbrutet för någon typ av belastning.

Något som väldigt snabbt löst de problem jag har haft har varit en grundlig undersökning av löpsteg eller invanda rörelsemönster av en kunnig fysioterapeut. Dock är jag väl i en ålder som gör det väldigt lätt att bli bra igen.

I mitt fall bestod undersökningen av att jag beskrev problemet och hur jag fått det och sedan blev jag ombedd att göra några övningar för att hitta synbara svagheter, vilka hos mig aldrig fanns där det gjorde ont! Sist gång var det senfästet till tibialis posterior i foten som smärtade och problemet låg i min höft.

Jag skulle föreslå att du söker hjälp någon annanstans eftersom du uppenbarligen inte fick rätt hjälp för sju veckor sedan.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
1 augusti 2021 - 10:21
Gilla 
Hej Hans
Jag är lite förvånad att du och naprapaten inte planerade in ett återbesök/återkoppling 1-3 veckor efter ditt besök. De gånger jag fått hjälp av naprapater eller fysioterapeuter har det skett en uppföljning för att se hur skadan har reagerat på rehabträningen. Ofta har jag fått ett nytt rehabprogam eller åtminstone gjort förändringar i programmet.

Har du förtroende för naprapaten du gick hos för 7 veckor sen, boka ett återbesök. Annars tycker jag du ska testa en annan naprapat. Det finns många bra naprapater i Stockholm.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
1 augusti 2021 - 11:29
Gilla 
Som Isak sa kan grundfelet sitta nån annanstans och eftersom din naprapat inte hittade det förra gången så har jag samma förslag, prova en annan.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#5
1 augusti 2021 - 14:31
1 Gilla 
Pga semestertider så hade jag bara en mailkontakt med min naprapat efter några veckor och fick några andra övningar, hon tyckte dock att just rehab av senskador ska få göra lite ont i början.... Men jag har bokat in en ny tid hos henne nu i veckan så får vi se om hon har nåt mer att komma med, eller om jag ska leta efter en annan
1972 • Trångsund
#6
2 augusti 2021 - 06:46
1 Gilla 
Jag överansträngde samma senfäste (tib ant fästet) och fick ont på exakt samma ställe under förra våren. För min del satt problemet i vaden och gav även låsningar i foten som behövde lösas upp. Fick mycket hjälp av naprapat, men det tog flera månader av total löpvila innan jag var ok igen. Satsade på styrketräning under tiden för att stå ut och för att ändå göra nåt bra av elendet. Hoppas verkligen rehabtiden blir kortare för dig!
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#7
3 augusti 2021 - 09:39
2 Gilla 
Återbesök hos naprapaten visade att senfästet verkar ok nu, det var svullet på ultraljud tidigare. I stället misstänkte hon att det kan vara en stressfraktur på naviculare som orsakar smärtan som kvarstår. Har bokat in tid hos husläkaren för att få remiss för slätröntgen
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
7 augusti 2021 - 19:12
Svar på inlägg #7
Gilla 
Stressfrakturer syns vanligen inte på slätröntgen förrän de börjat läka efter ca 3 veckor, då kan man se tillväxtzonerna om man har bild från rätt vinkel, det blir mycket tunna streck. MR brukar vara bättre, kanske funkar ultraljud också men det används ju inte så ofta för skador, utom av veterinärer.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#9
13 augusti 2021 - 16:10
Gilla 
Slätröntgen visade inget onormalt, så jag fick remiss till MR - 24 september! Bara att vänta alltså... kör lite rehab övningar ändå, och springer något kort och långsamt testpass, 2-3 km, då och då med lite gå-pauser för att se om något ändras...
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#10
15 augusti 2021 - 13:56 Redigerad 15 augusti 2021 - 13:57
Gilla 
.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#11
15 augusti 2021 - 13:57
1 Gilla 
Hans,
Nu ska jag vara så där trist, ledsen för det!
Om man misstänker stressfraktur skulle jag behandla det som en stressfraktur! Om du springer på den förlänger du tiden för läkningen! Mitt tips skulle därför vara att avlasta foten med hjälp av kryckkäppar och inte göra något alls som ger smärta/värk/ömhet i foten. I min värld är det värt att behandla den redan nu!
Ring gärna upp och be om snabbare tid, säg att du kan komma på kort varsel, om du kan det! Sätt upp dig på en lista för dem som kan kontaktas vid tex återbud från andra!

Lycka till!

Kram,
Jenny
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#12
15 augusti 2021 - 14:54
Svar på inlägg #11
1 Gilla 
Tack Jenny, det kanske vore vettigt... fast jag har svårt hålla mig från löpningen... får se hur det går. Men jag har anmält att jag kan ta återbudstider, t.o.m. med en timmes varsel, så hoppas det yker upp sånt
1972 • Trångsund
#13
15 augusti 2021 - 21:53
1 Gilla 
Är lika tråkig som Jenny tyvärr. För mig var det helvila som gällde, och dessvärre i ett helt halvår. Men jag styrketränade och blev lite lagom krallig under tiden så det var ändå rätt ok. När jag vant mig vid tanken förstås, innan var det öken. Min naprapats uppfattning var att stressfraktur är ganska ovanligt vid min ålder….brukar drabba yngre förmågor som plötsligt ökar/ändrar träningen väldigt mycket och plötsligt. Men för damer i min ålder….inte troligt.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#14
17 augusti 2021 - 16:20
1 Gilla 
Åsa,
Jag har själv haft en stressfraktur (2015) och nästan en till (2020), men då stoppade jag i tid när det endast var benmärgsödem. Jag tränar en del, men inte extremt. Varför skulle inte damer i vår ålder få det?
För min del var det troligen kosten som största enskilda orsak. Jag brukar referera att läsa om RED-S, förr kallade man det kvinnliga triaden, men det drabbar även män och då har man ändrat till RED-S. Relative Energy Deficiency in Sport.

Hans,
Du har väl ökat löpmängden en hel del senaste åren, kan det vara en orsak ifall du har stressfraktur?

Kram,
Jenny
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#15
18 augusti 2021 - 10:51
Svar på inlägg #14
1 Gilla 
Jenny, jag har ju ökat successivt, så man kan ju tycka kroppen borde vänja sig, men det kanske ändå spelar in?
Första året jag kom över 100 mil var 2014 med 146 mil, åren sen dess
145
146
151
204
220
240
Och i år 142 första halvåret1972 • Trångsund
#16
18 augusti 2021 - 22:44
1 Gilla 
Jenny, jag tror inte att min naprapat menade att inte vi kvinnor ”kan” få stressfraktur utan att det inte var så vanligt bara. Och att det i mitt fall definitivt inte var troligt. Hans uppfattning var att det är betydligt vanligare bland yngre, kanske för att de oftare ökar träningen väldigt mycket på kort tid osv. Något vi ” äldre” kanske inte gör i samma utsträckning. Rätt eller fel, men det låter ju lite rimligt ändå:-)
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#17
19 augusti 2021 - 10:52
Gilla 
Hans,
Det kan tyckas vara successiv ökning, värst var det ju mellan 151 mil och 204 mil och det var ju några år sedan.
Om jag inte räknar helt fel har du i år ökat med ca 17% om du hade fortsatt till 284 mil... Du har också kört en runstreak, om jag inte minns fel. Frågan är ändå om det kan vara möjligt att det är ökning av belastning som kan vara orsaken? Rena gissningar från min sida.

Hoppas att det inte är benmärgsödem eller stressfraktur, det är ju inte jätteskoj med långt löpförbud och långsam stegring av löpmängd...

Kram,
Jenny
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#18
18 december 2021 - 13:34
4 Gilla 
Kanske ska avrunda den här tråden nu :-)
Det tog lång tid att få en MR, och sen flera veckor till att få röntgenläkarens utlåtande. Men till slut så visade den inga tecken på stressfraktur, utan en senskidesinflammation (tendovaginit). Nu kom detta besked precis innan London Marathon, och den kunde jag ju bara inte avstå från, utan sprang ändå, foten ömmade lite första milen, men sen gick det rätt bra (i stället andra plågor beroende på avsaknad av långpass sen midsommar ;-)
Så jag kom till ortopeden först efter detta lopp. Han skrev ut en Etoricoxib-kur, tyckte inte den gjorde nån skillnad alls, därefter provade vi med en cortisonspruta, och sen var det dags för Valencia marathon 10 dagar efter det, gick hyfsat, mer ont i ett knä och en ljumske än i foten. Så jag körde även sex-timmars på PRT förra helgen, och nu känns knappt inget alls i foten. Så det är nog bara så som både naprapat och ortoped sa, en sån här grej kan ta lång tid att bli bra, det tog mig alltså ca ett halvår. Om det sen var självläkning eller om cortisonsprutan bidrog kan man ju inte veta
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.