Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3554 visningar

Problem hälsena

1972 • Chavenay
#1
20 september 2020 - 15:40
Gilla 
Bild uppladdad av Jesper
Hej
Eftersöker lite tankar/idéer om en skada/begynnande skada som jag har.

En väldigt lokal smärta på insidan av hälsenan (precis tid tippen av saxen på fotot här). Det gör ont typ någon milimeter runtikring men ingen annanstans). Utsida och baksida av hälsenan är HELT fria från smärta. Det började i går efter en intervallträning. Kändes lite stelt i morse men gjorde inte alls ont under morgonrundan.

Har inte en susning om det skall isas eller värmas. Masseras eller lämnas ifred...

Någon idé? Tar gärna emot länktips på tänkbara skador/behandlingar. Blir nog läkarbesök men har inte tid förrän om några dagar.
1972 • Chavenay
#2
24 september 2020 - 16:58
Gilla 
Såg någon snarlik tråd här som jag läste på. Mycket idéer men är det något som verkligen har fungerat för någon?

Själv började jag känna av smärtan i söndags efter en veckas återhämtning (är uppe i 7e veckan i ett maratonprogram på 11 veckor där de sista två är lugna). Vila i 4 dagar och obehaget verkade borta i går kväll. Vaknade med full rörlighet i morse och helt utan ömmande.

Tänkte prova 10km i min maratonfart men efter 4km eller så återkom stelheten och jag gav upp efter 7. Surt. Har inte fått någon plats hos min sportläkare förrän nästa fredag. Vill inte gärna sitta still tills dess, för då kan jag nog glömma målsättningen (iaf. den tidsmässiga) med min mara.

Idéer (förutom att gräva ner sig)?
Marie Blommé
1967 • Sverige
#3
24 september 2020 - 20:22
1 Gilla 
Hej, trist med en bråkigt hälsena.

Vad som funkar är nog rätt individuellt.

Som det låter på din beskrivning har detta nyss uppkommit och då skulle jag börja med att massera vaden, har du någon roller eller liknande så rulla vaden på den. Massera ordentligt och inge fjös ;)

Fortsätt vara lyhörd och backa/avbryt pass om det behövs.
Oftast känns det mest i början av rundan för att sedan kännas bättre. När väl passet är slut och du har duschat börjat kännas stelt och ömt. På morgonen brukar det vara stelt innan man kommit igång.
Det finns en gräns som är lätt att kliva över och smärtan blir värre och till slut är det bara löpvila kvar. Försök vara klok.

Håller tummarna för att det går över snart!
1972 • Chavenay
#4
29 september 2020 - 11:03
1 Gilla 
Hej Marie,
Tackar för tips. Jo, det var helt nytt då det började kring den 19e / 20e september. Uppenbarligen försökte jag springa igen alldeles för tidigt för det blev rejält stelt igen efter torsdagens jogg.

Cykling (i Stockholm!) i helgen som gick och lite mountainbiking i morse här hemma i Paristrakten. Det tycks ha fungerat utan problem, men det ger ju inte samma effekt som den planerade löpträningen.

Jag har en roller som jag har använt sparsamt tidigare (mest på lår). Började faktiskt att köra lite i förra veckan igen, men gissningsvis för "fjösigt"! :-)

Skall ta i med hårdhanskarna nu, men jag gissar att du inte går för långt ner, dvs hela vägen till hälen, utan stannar på vaden?
1980 • Staffanstorp
#5
29 september 2020 - 13:00
1 Gilla 
Jag gick till ortoped med smärta på just det stället, väldigt lokalt precis som du beskriver var vad jag hade.

Vad det i mitt fall handlade om var en mindre inflammation. Kort vila(helst längre önskade läkaren, men bara jag inte fick ondare kunde jag träna lite lugnare) och inflammationsdämpande tabletter en vecka för att se till att stilla det hela. Detta ihop med egenhändig massage för att öka blodgenomströmningen och så många excentriska tåhävningar jag kunde, hann och orkade genomföra. Och mjuka, snälla tofflar/skor inomhus. Stötvågsbehandling kunde vara ett alternativ om det blev värre, men i mitt fall var det inte aktuellt.

Till detta kunde gärna på sikt komma vadstyrka då hälsena/vad hänger ihop.

Vad problemet beror på är förstås oerhört individuellt men i mitt fall fick jag ondare efter hårda intervaller och de längre passen. I retrospekt hade jag ökat mängden korta/hårda intervallpass(200-500m) under 6-7 månader, vilket ortopeden trodde var den huvudsakliga orsaken.

När jag nu fäktat ner problemet kan jag träna på som vanligt bara jag är vaksam, lite har väl kroppen vant sig och lite hjälper rehaben.
1979 • Göteborg
#6
29 september 2020 - 21:01
1 Gilla 
Hej, jag har haft problem i liknande område höjdmässigt fast det var på utsidan. Jag fick tips av en vän om en artikel angående sk ”hälseneinflammation” (egentligen är det ofta ingen inflammation). Men de gick igenom studier angående hälsenan. Tyvärr har jag inte källan nu men summa summarum: styrketräna vaderna - hälsenorna mår bra av tung belastning och det ger resultat. Sluta inte träna även om det gör ont (Iaf upp till 6/10 på en Smärtskala). I mitt fall blev det ganska omedelbart bättre med excentriska vadhävningar. Det kan kännas lite ointuitivt att jogga med ”repig” känsla i senan men det släpper. Det är individuellt och jag är ingen expert, men jag skulle prova excentriska vadhävningar dagligen. Dels med dubbla fötter. Dels när du går ned men en fot i taget.
Marie Blommé
1967 • Sverige
#7
29 september 2020 - 22:23 Redigerad 29 september 2020 - 22:23
Svar på inlägg #4
1 Gilla 
Hej igen!

Stämmer låt inte roller gå ned till hälen utan fokusera på vadmuskeln.
Hälsenan och området runt den masserar jag med händerna, låter smärtan från området avgöra hur kraftfullt det blir.

Toppen att du kan cykla, det är ett bra sätt att underhålla konditionen fortsätt med det! Håller med om att det inte är samma sak som löpning men bra för att hålla träningsrutinen igång och bibehålla kondition på.

Lycka til!
1957 • Torsby
#8
30 september 2020 - 08:38
2 Gilla 
Gå till en klinik där de kan ultraljudsröntga och analysera eventuell kärlinväxt i senan. Uppsök expertis på området, då slipper du gissa och kan få lämplig hjälp.
1972 • Chavenay
#9
3 oktober 2020 - 17:04 Redigerad 3 oktober 2020 - 17:04
Gilla 
Magnetröntgen visade på en alltjämt svullen hälsena (men med blotta ögat kan jag se att det har gått ner en del). Inflammationen är kvar så det blir mesoterapi nästa vecka och så blir det ytterligare några dagar med cykel. Nästa jogg (ett test) blir på tisdag.

Nedre delen på hälsenan buktade ut "inåt" mot fotknölen så att säga. Om jag förstod det rätt skall hälsenan se lite "bön-formad" ut i genomskärning. Min såg ut lite mer som ett päron med ena sidan bra fetare än den andra. Han menade att det inte nödvändigtvis är nytt, men att det sannolikt har blivit rejält värre de senaste 2 månaderna sedan min maraton-träning började. Han menade också att mina nya sulor/inlägg säkerligen spelar in, i kombination med den ökade mängden.

Skönt att ha fått hjälp och att fått besked att det inte är någonting allvarligt. Men man får givetvis ta det försiktigt. Blir svårt att få igång någon mängd/längd i löpningen innan den 25/10 då min tilltänkta mara skall gå av stapeln... Det blev nästan 400km de första 7 veckorna. De senaste 2 har det blivit 7km! 200km mountain bike de senaste 7 dagarna har väl hjälpt till att iaf. se till att formen inte går spikrakt nedåt?!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.