Löpning Träning 23 inlägg 2603 visningar

SMS-livräddare

Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#1
25 januari 2022 - 16:03
14 Gilla
Hej!

Jag har sprungit på hjärtstoppslarm tre gånger de senaste månaderna (trots löpförbud sprang jag på hjärtstoppslarm nu i eftermiddag). Det känns som en fördel att vara i god form när man springer för att komma fram snabbt. Men, det känns som att det behövs fler SMS-livräddare!

Om du kan göra HLR och kan springa (eller har tillgång till bil) så tycker jag att du ska fundera på att bli SMS-livräddare! Du kanske räddar någons liv!

Kram,
Jenny
< < < 1 2 > > >
Walker67
1947 • Växjö
#2
26 januari 2022 kl 00:30
1 Gilla
Hur fungerar det och hur får SMS-livräddaren reda på vart du befinner dig ?
Oscar
1979 • Ängelholm
#3
26 januari 2022 kl 07:47
1 Gilla
Finns tyvärr inte i min region
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#4
26 januari 2022 kl 07:56
Gilla
Oscar, trist att det inte finns i din region! Det kanske kommer så småningom!

Walker67, man har en app som är igång. När det kommer ett larm om misstänkt hjärtstopp så "pingar" den oss som är i närheten. Du kan läsa mer i länken. Jag har fått fyra larm i december och januari och sprungit på tre av dem. Innan dess fick jag inget larm på flera år...
https://www.smslivraddare.se/
1991 • Norrköping
#5
26 januari 2022 kl 10:21
1 Gilla
De som larmar, vill de generellt ha avlösning i hjärträddningen eller får du gripa in p.g.a. den som larmat ej kan hjärträddning? Vad har du fått göra hittills? Nyfiken p.g.a. tänkt tanken att bli SMS-livräddare, gick nyss en sådan kurs.
1978 • Åkersberga
#6
26 januari 2022 kl 11:09
29 Gilla
Sms-livräddare är fantastiska!

2019 fick min då 10 månader gamla dotter hjärtstopp.

i väntan på ambulansen gjorde jag HRL på henne med SOS i luren. Plötsligt kom folk springande från alla håll och hjälpte till.

Jag förstod inte var alla kom ifrån. Nån väntade vid bommen för att öppna o visa in ambulansen, en annan stod vid dörren och visade in, en tredje satte sig bakom mig och höll om mig då jag skakade av shocken, en annan tog sig an min 3 åriga son som blev rädd och inte förstod vad som hände.. osv.. en kom med hjärtstartare som den hade hämtat på närliggande plats..

jag minns att jag i förvirringen undrade om alla dessa människor hade hört mina förtvivlade rop eller hur de visste..
När ambulansen efter 16 minuter kom och tog över så försvann alla lika plötsligt som de kom. jag visste inte vilka de var så kunde inte tacka..
en av de som kom var en granne. som senare berättade för mig om ''

SMS-livräddare.
De får ett larm när sos får in larm om hjärtstopp. Tackar de ja till larmet får de adressen och så släpper de vad de har för händer och springer..
helt underbart. eftersom jag inte visste vilka alla dessa personer var satte jag in en annons i lokaltidningen för jag ville tacka dem.

Allt gick bra med vår dotter, hon är idag en sprallig pigg blivande 4 åring som inte minns nåt av detta tumult.

Jag önskar inte min värsta fiende att behöva utföra HLR på sin bebis. det är utan tvekan det värsta jag varit med om i hela mitt liv.

Men så tacksam över alla dessa människor, som släppte allt och bara sprang för att hjälpa!

Efter denna händelse har jag själv gått flera kurser och naturligtvis anslutit mig till SMS-livräddarna jag med. Har bara fått ett larm än så länge och då kunde jag dessvärre inte springa eftersom jag var ensam hemma med barnen.
En mycket viktig funktion som kan rädda liv i väntan på ambulans!
Oftast tar ambulans 10-20 minuter på sig att komma. En sms livräddare befinner sig inom 1 kms radie och kan komma betydligt snabbare!

Ville dela min historia för att uppmana fler att ansluta!
Camilla Lundberg
1973 • Borås
#7
26 januari 2022 kl 12:04
7 Gilla
Det är SOS alarm som larmar ut närmaste ambulans och SMS-livräddare om det finns i den region man befinner sig i.

Det larmas även ut brandmän från räddningstjänsten och poliser som har defibrillator med sig. Det är dock olika hur utbyggt dom funktionerna är i landet. Men det ökar mer och mer att man kan få assistans från olika håll.

Det pågår även projekt om att flyga ut defibrillator med drönare, för det allra viktigaste, förutom att göra HLR, är att snabbt kunna få fram en defibrillator.

Jobbar själv i ambulanssjukvården och tyvärr har insatstiderna ökat, och en av flera orsaker är att antalet uppdrag ökat men inte antalet ambulanser så det är svårt att nå alla i tid, men vi får hoppas att det blir bättre i framtiden.


Hälsningar Camilla
1978 • Åkersberga
#8
26 januari 2022 kl 13:11
2 Gilla
Tack Camilla för ditt viktiga jobb!!
Camilla Lundberg
1973 • Borås
#9
26 januari 2022 kl 14:14
3 Gilla
Kanske blev ett syftningsfel beroende på hur man läser mitt inlägg i första meningen. Såklart finns ambulanser i alla regioner, men inte sms-livräddare.
Det pågår kampanjer nu för att öka antalet och det i sig kanske kan öka trycket på de regioner som inte har funktionen i dagsläget. För oavsett antalet ambulanser så tror jag faktiskt inte vi någonsin kan slå en sms-livräddares framfart i tid till första HLR, så det är en viktig funktion.
Joakim Andersson
1978 • Alingsås
#10
26 januari 2022 kl 16:49
4 Gilla
Fick ett larm när jag precis kommit ut på en joggingtur. Var på plats på ca 3 minuter, kom dock samtidigt som ambulans så min insats behövdes inte. Kändes ändå väldigt bra.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#11
27 januari 2022 kl 09:27
1 Gilla
Marcus,
Jag tror att du fått svar på dina frågor redan!
Hör av dig om du behöver mer information!

Josefine B - vilken hemsk upplevelse! Vilken tur ändå att du fick hjälp av både SMS-livräddare och blåljuspersonal!

Jag har aldrig hunnit först till platsen, vi har ambulans och brandkår nära där jag bor och om de är på plats så kommer de alltid att hinna först. De kan ju vara på andra platser, så jag springer ändå alltid. Fått fyra larm och varit tvungen att tacka nej till ett av dem. Sprungit på de andra tre.

Bli SMS-livräddare om du känner att du kan och vill!

Kram,
Jenny
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#12
27 januari 2022 kl 18:04
3 Gilla
Är SMS-livräddare och har hjärtstartare. Tyvärr så har inte region Skåne kommit igång med denna tjänst, men tror att det fattats beslut om att det ska komma igång. En väldigt viktig tjänst som kan rädda liv!
Per K
1974 • Västerås
#13
28 januari 2022 kl 12:19
1 Gilla
SMS-livräddare: Vad är det för typ av hjärtstopp ni blir kallade till? Är det äldre i sina hem, eller är det motionärer, folk som faller ihop i affären eller?

Vet att man brukar säga 10 000 hjärtstopp per år i Sverige.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#14
28 januari 2022 kl 17:47
Gilla
Hej Per K!

Vi blir kallade till hjärtstopp oavsett vem och av vilken anledning hjärtstoppet uppstår. Jag har blivit kallad till hjärtstopp inne i villa, i lägenhet samt ute på en tågstation. Jag har inte hunnit fram först någon gång och har inte sett personerna i fråga.

Kram,
Jenny
Walker67
1947 • Växjö
#15
4 februari 2022 kl 23:14
1 Gilla
# 4 Så den springande punkten är att ambulans larmas på 112. Om den som får hjärtstopp inte klarar av att larma eller inte har tillgång till mobil gäller det att det kommer någon som kan larma. Jag har aldrig telefonen med mig när jag tränar, så om jag skulle råka ut för hjärtstopp, krävs att någon hittar mig, annars har jag ingen nytta av SMS-livräddare.

På min Doro-telefon finns en trygghetsknapp, som jag borde aktivera, har inte kollat upp vart ett larm går.
Åsa
1983 • Fagersta
#16
5 februari 2022 kl 08:28
2 Gilla
Hur kan man kolla upp om det finns i den region man befinner sig i? Jag har både utbildningen och är ute och åker hela dagarna i tre olika kommuner.
Magnus Karlsson
1988 • Valskog
#17
5 februari 2022 kl 12:56
2 Gilla
https://www.smslivraddare.se/
Där finns info samt länk till att ladda ner appen. I dagsläget tio regioner som använder det.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#18
6 februari 2022 kl 14:41
1 Gilla
Hej!

Åsa B:
Jag klippte ut följande från hemsidan för SMS-livräddare:

"Varje region tar beslut om de vill ansluta till systemet eller inte. Just nu är tio regioner i Sverige anslutna: Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland. Utlarmningen av frivilliga livräddare görs av larmcentralen. När ett samtal kommer in till 112, som gäller ett misstänkt hjärtstopp, larmas alltid ambulans ut och samtidigt skickas ett larm ut via via vår app till de livräddare som befinner sig i närheten."

Walker67: Det är nog ofta beroende av att andra larmar vid hjärtstopp, tänker jag. Det kan hända inne i egna bostaden och alla bor ju inte ihop med någon. Det kan ta tid innan någon larmar. Det försämrar läget för personen med hjärtstopp, tyvärr. Ju snabbare hjälpen är på plats och kan börja ge HLR och använda hjärtstartare, desto bättre!

Kram,
Jenny
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#19
6 februari 2022 kl 18:31
3 Gilla
Tack för tipset! Har haft det i telefonen tidigare men märkte att det inte var aktiverat men nu är man inloggad och beredd på utryckning!
1981 • Linköping
#20
7 februari 2022 kl 10:03
1 Gilla
#Walker, ett tips är ju då att ha mobilen med dig? Du kan ju drabbas av många olika saker som inte är så tuffa som ett hjärtstopp.

Jag sprang tidigare utan mobilen. Ville känna mig "onåbar" och tekniklös. Sen fick jag akut löparknä mitt i skogen på en 2milsrunda. Jag kunde knappt ta mig framåt. Hade bilen ca 10km bort. Det var september och ganska varmt när jag gav mig av, när jag gjorde illa mig hade det börja skymma och jag blev direkt iskall när jag inte kund röra på mig. Jag lyckades halta ut till en väg och fick lifta till bilen.
Detta var ingen svår skada, hade jag varit mitt i vildmarken hade jag såklart kunnat halta milen tillbaka till bilen, men kul hade det inte varit, och var inte nu heller. sen dess springer jag med mobil. den går ju att ha avstängd.

#Josefine: fy vilken upplevelse, så fint att du (och ni andra!) bidrar nu!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.